Αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι αναμένονται σήμερα, Σάββατο, στο Ριάντ για να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους στη βασιλική οικογένεια της χώρας για τον θάνατο του Αμπντάλα.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας και ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναμένονται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ακύρωσε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Ταζ Μαχάλ προκειμένου να μεταβεί στο Ριάντ για να συναντηθεί με τον νέο βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν.

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ο οποίος επρόκειτο να ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στο σουνιτικό βασίλειο, θα παραμείνει στην Ουάσινγκτον.

Η εφημερίδα Hindustan Times που επικαλείται πηγές από την ινδική κυβέρνηση γράφει ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αποφάσισε να συντομεύσει την επίσκεψή του στην Ινδία για να ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία.

Ο Ομπάμα θα γίνει δεκτός στην ινδική πρωτεύουσα με τιμές από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Τη Δευτέρα θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στο Νέο Δελχί για την Ημέρα της Δημοκρατίας.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ και αρχηγοί κρατών του Περσικού Κόλπου παρέστησαν την Παρασκευή στην κηδεία του Αμπντάλα.

«Η Σαουδική Αραβία είναι εταίρος, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο»
τόνισε ο πρόεδρος Ολάντ το βράδυ της Παρασκευής από το φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία. «Με τον βασιλιά Αμπντάλα είχα σχέσεις εμπιστοσύνης και, όσον αφορά επίσης την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Σε όλο τον κόσμο, πολλοί ηγέτες απέτισαν φόρο τιμής στον εκλιπόντα Αμπντάλα, κάποιοι αποχαιρέτισαν έναν «υπέρμαχο της ειρήνης», άλλοι έναν «υποστηρικτή του διαλόγου» μεταξύ των μουσουλμάνων και της Δύσης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ήταν ένας από τους πρώτους που απέτισε φόρο τιμής σε έναν «πολύτιμο φίλο» και «ειλικρινή» ηγέτη, ενώ ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν εξήρε «έναν σοφό πολιτικό».

Ο 90χρονος μονάρχης, που συμμάχησε με τις χώρες της Δύσης στην καταπολέμηση των τζιχαντιστών αλλά επικρίθηκε για την πολιτική του στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πέθανε την Παρασκευή σε νοσοκομείο όπου είχε εισαχθεί στις 31 Δεκεμβρίου με πνευμονία.

Λίγες ώρες μετά την ενθρόνιση του νέου βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ, εκατοντάδες Σαουδάραβες έσπευσαν να δηλώσουν «υπακοή και πίστη» στον νέο μονάρχη και στον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν σε ένα από τα Ανάκτορα του Ριάντ, όπως θέλει η παράδοση.

Ο μόνος που πήρε τον λόγο, ο πλέον ανώτερος θρησκευτικός αξιωματούχος της χώρας, ο μεγάλος μουφτής Αμπντελαζίζ αλ-Σέιχ, ζήτησε από τον Θεό να βοηθήσει τον νέο βασιλιά και να τον οπλίζει με την αρετή της υπομονής. Το ίδιο ζήτησαν πολλοί Σαουδάραβες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα Ανάκτορα περιμένοντας να εισέλθουν για να φιλήσουν το χέρι του βασιλιά.

Στην πρώτη ομιλία του ο 79χρονος βασιλιάς Σαλμάν, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο υπερσυντηρητικό σουνιτικό βασίλειο του Περσικού Κόλπου, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, μεγάλη δύναμη στη Μέση Ανατολής και η κοιτίδα του Ισλάμ.

Οι πρώτες αποφάσεις του Σαλμάν ήταν να διορίσει τον Μοχάμεντ Μπιν Νάγεφ τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου, δηλαδή μετά τον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν, ενώ ανέθεσε το υπουργείο Άμυνας στον γιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Μετά τις δηλώσεις του νέου βασιλιά για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής του μεγαλύτερου παραγωγού του ΟΠΕΚ, οι τιμές του αργού μειώθηκαν την Παρασκευή σε πρωτοφανές επίπεδο για τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει σταθερά τη διατήρηση στο τρέχον επίπεδο της παραγωγής του ΟΠΕΚ, με κίνδυνο την επιτάχυνση της πτώσης των τιμών του αργού (-50% από τον Ιούνιο).

Ποιός είναι ο Σαλμάν, ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας