Δεκάδες χιλιάδες απάτριδες του Κουβέιτ – γνωστοί ως Μπιντούν – ενδέχεται να αποκτήσουν την υπηκοότητα των νήσων Κομόρες στα ανοικτά της Αφρικής, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου εκεί.

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι θα δοθούν στους Μπιντούν αιτήσεις για οικονομική πολιτογράφηση στις Κομόρες.

Είπε ότι όσοι δεχθούν θα λάβουν άδειες παραμονής στο Κουβέιτ, και θα έχουν δικαίωμα σε δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Περισσότεροι από 100.000 Μπιντούν διεκδικούν ιθαγένεια στο Κουβέιτ, αλλά θεωρούνται παράνομοι κάτοικοι από την κυβέρνηση.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις απαιτώντας πολιτογράφηση στο Κουβέιτ. Η αστυνομία τους διαλύει με χρήση βίας, και έχει συλλάβει εκατοντάδες.

Η κυβέρνηση του Κουβέιτ λέει ότι μόνο 34.000 από τους Μπιντούν πληρούν τις προϋποθέσεις για εξέταση της ιθαγένειάς τους.

Οι υπόλοιποι θεωρούνται ιθαγενείς άλλων χωρών, οι οποίοι είτε μετανάστευσαν στο Κουβέιτ μετά την ανακάλυψη του πετρελαίου πριν από πέντε δεκαετίες, ή είναι απόγονοι αυτών των μεταναστών.

Οι «Μπιντούν» (που κυριολεκτικά σημαίνει «χωρίς», στα αραβικά), ζητούν να τους δοθεί η κουβεϊτιανή υπηκοότητα, όμως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κρύβουν ή έχουν καταστρέψει τα έγγραφα που αποδεικνύουν την πραγματική εθνικότητά τους.
Οι περισσότεροι «Μπιντούν» λένε ότι οι βεδουίνοι πρόγονοί τους δεν ζήτησαν να τους δοθεί η υπηκοότητα όταν ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος περί πολιτογράφησης στο Κουβέιτ, το 1959. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, ούτε δωρεάν εκπαίδευση ή ιατρική περίθαλψη, όπως όλοι οι Κουβεϊτιανοί.
Οι Κομόρες είναι ένα φτωχό αρχιπέλαγος στα ανοικτά της Ανατολικής Αφρικής, μέλος του Αραβικού Συνδέσμου.

Η πρώην γαλλική αποικία έχει μια ιστορία πολιτικής βίας. Πολλά πραξικοπήματα και δικτατορίες την έχουν φέρει κατά καιρούς στα πρόθυρα της αποσύνθεσης.

Η κυβέρνηση των νήσων δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής επισήμως την είδηση για πολιτογράφηση των Μπιντούν.