Η Σκωτία ψήφισε, το Λονδίνο ανάσανε: Νίκη του «όχι» δείχνουν τα αποτελέσματα στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία μετά το ολονύκτιο θρίλερ. Η καταμέτρηση ακόμη συνεχίζεται αλλά με το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων καταμετρημένων, το 55,4% ψήφισε παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ το 44,6% «ναι».

Συγχαίρει ο Κάμερον τον επικεφαλής της εκστρατείας των Ενωτικών, την ήττα αναγνώρισε ο επικεφαλής του στρατοπέδου της ανεξαρτησίας. Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την νίκη του «όχι» απηύθυνε μήνυμα στους βρετανούς πολίτες.

Η επικράτηση του «όχι» δεν είναι απόλυτη ήττα για όσους αισθάνονται άβολα στο Ηνωμένο Βασίλειο: Χάρη στην περιπέτεια, το Εδιμβούργο έχει διασφαλίσει διευρυμένες αρμοδιότητες, με τις ηγεσίες των τριών κομμάτων στο Λονδίνο να δεσμεύονται ότι θα προχωρήσουν σε «φαστ τρακ» πακέτο που θα δίνει στην περιφερειακή ηγεσία μεγαλύτερο λόγο στην διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Το ρεύμα πάντως υπέρ της ανεξαρτησίας καταγράφεται ισχυρό: Στην Γλασκόβη, πολυπληθέστερη εκλογική περιφέρεια, οι ψηφοφόροι αποδείχθηκαν πιο τολμηροί και έδωσαν στο «ναι» 53,5%. Το «ναι» επικτράτησε σε άλλες τρεις μικρότερες πόλεις (το Νορθ Λαναρκσάιρ, το Ντάντι Σίτι και το Γουέστ Ντανμπαρτονσάιρ).

Αντιθέτως, το Εδιμβούργο -τη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια με περιπου 380.000 καταγεγραμμένους ψηφοφόρους- είπε αποφασιστικά «όχι» με 61,1%.

Ειδικότερα, βάσει καταμέτρησης:

  • Έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι σε 29 από τις 32 περιφέρειες
  • Το «όχι» βρίσκεται στο 55,4% και το «ναι» στο 44,6%
  • Σε απόλυτους αριθμούς, περίπου 1,7 εκατομμύρια είπαν «όχι» και 1,4 «ναι»
  • Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε στο 84,2%, επίπεδα ρεκόρ
  • Το «ναι» προηγήθηκε σε τέσσερις περιφέρειες
  • «Ναι» είπε η Γλασκόβη με 53,5%, «όχι» το Εδιμβούργο με 61,1%

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όταν στα αποτελέσματα είχε ενσωματωθεί το 60% των ψήφων, το BBC και το Reuters υπολόγισαν ότι η νίκη του «όχι» φαίνεται διασφαλισμένη. Ήδη με την ενσωμάτωση του Εδιμβούργου, το «όχι» έχει επικρατήσει στην πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ανακούφιση στο Λονδίνο, απογοήτευση στο στρατόπεδο του «ναι»

Τις πρώτες πρωινές ώρες, το πρωθυπουργικό γραφείο έσπευσε να συγχαρεί το στρατόπεδο των Ενωτικών πριν το μήνυμα του ίδιου του Κάμερον στον βρετανικό λαό.

«Μίλησα με τον Άλιστερ Ντάρλινγκ, και τον συνεχάρην για την αποτελεσματική μάχη που έδωσε με την εκστρατεία» ανέφερε σε tweet του ο βρετανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της μάχης για παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.