Για στρατιώτες και φιλορώσους νεκρούς στο Σλαβιάνσκ μιλά το Κίεβο, καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία παραμένει εκτός ελέγχου από κάθε πλευρά. Συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση για ανακατάληψη των κτιρίων που ελέγχουν φιλορώσοι. Κίνδυνο ραγδαίας κλιμάκωσης διαπιστώνουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, συνάντηση των ΥΠΕΞ των «28» Ρωσίας, και Ουκρανίας στη Βιέννη με μικρές ελπίδες διεξόδου.

Στρατιωτική ανησυχία μέχρι και στη Μολδαβία, που θέτει σε επιφυλακή τις δυνάμεις της, ενώ η Ρωσία ενισχύει την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα.

Με το κλίμα να βαρύνει η τραγωδία στην Οδησσό ενώ συνεχίζουν να έρχονται αναφορές για συγκρούσεις γύρω από το Σλαβιάνσκ, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βλέπουν την κατάσταση να κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πλήρως.

Το πρωί της Τρίτης, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, πως «πάνω από 30 αυτονομιστές» σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ουκρανικό στρατό έξω από το Σλαβιάνσκ. Τέσσερις ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, ανέφερε επίσης ο Αβάκοφ, μιλώντας για τραυματίες και από τις δύο πλευρές.

Επίσης, για λόγο που δεν έχει διευκρινιστεί, έκλεισε το αεροδρόμιο της πόλης του Ντονέτσκ και απαγορεύτηκαν οι πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών στον γύρω ενάεριο χώρο.

Στην ίδια την Οδησσό, το Κίεβο έχει στείλει ειδικές δυνάμεις με στόχο να αποφευχθούν νέα επεισόδια.

Παράλληλα, ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, πως οι δυνάμεις του ρωσικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα θα ενισχυθούν σημαντικά εντός του έτους.

«Νέα υποβρύχια και νέας γενιάς πλοία θα προστεθούν αυτόν τον χρόνο στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας» είπε ο Σόιγκου.

Διπλωματικές συναντήσεις στη Βιέννη

Φαύλο κύκλο χαρακτήρισε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έναν νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πρόοδος στις συνομιλίες θα υπάρξει μόνο αν συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ρωσόφωνων περιοχών της χώρας.

Από τη Βιέννη όπου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28», Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Λαβρόφ τόνισε ότι η διεξαγωγή εκλογών στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία θα είναι «ασυνήθιστη», την ώρα που η κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατό εναντίον του λαού της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μόσχα προετοιμάζεται να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας της 25ης Μαΐου, ιδίως αν τη δυσαρεστήσει το αποτέλεσμα.

«Η διεξαγωγή εκλογών τη στιγμή που ο στρατός έχει αναπτυχθεί εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη» είπε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν και κατά πόσον η Μόσχα θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

«Θα δούμε πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία» πρόσθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα έπρεπε μάλλον να επιδιώξει να αρχίσει μια διαδικασία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας, αλλά και για να καθοριστούν επακριβώς οι εξουσίες που θα έχει ο πρόεδρος της χώρας πριν οι πολίτες ψηφίσουν.

O ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε, επίσης, ότι η πρόταση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ να διεξαχθεί μια νέα διεθνής σύνοδος στη Γενεύη σε μια νέα προσπάθεια διευθέτησης της ουκρανικής κρίσης δεν θα είχε νόημα, καθώς η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τα μέρη στην πρώτη τέτοια σύνοδο δεν εφαρμόζεται.

«Το να συναντηθούμε με την ίδια σύνθεση, με την αντιπολίτευση στο σημερινό ουκρανικό καθεστώς να είναι απούσα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δύσκολα θα σήμαινε ότι θα προσθέταμε κάτι» υποστήριξε ο Λαβρόφ. «Θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά απλώς θα κάναμε κύκλους, επαναλαμβάνοντας ότι χρειάζεται να εφαρμοστεί αυτό που συμφωνήσαμε. Είναι οι Ουκρανοί που πρέπει να το κάνουν αυτό, τόσο το καθεστώς όσο και εκείνοι που αντιτίθενται σε αυτό».

Ο Σταϊνμάγερ πρόκειται να συναντηθεί με τον Λαβρόφ αργότερα εντός της ημέρας, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ της Γερμανίας στο Βερολίνο. Ο Σταϊνμάγερ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Αντρίι Ντεστσίτσα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Νωρίτερα ο Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου.

«Αποφύγετε τα ανατολικά» – σε επιφυλακή και η Μολδαβία

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η οδηγία του γερμανικού υπουργείο Εξωτερικών προς τους γερμανούς πολίτες, και ιδιαίτερα τους δημοσιογράφους, να αποφεύγουν την «επικίνδυνη» ανατολική Ουκρανία.

«Συνιστάται επειγόντως να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Κριμαία» έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. «Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα ελέγχεται από τη Ρωσία. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, δεν είναι πλέον δυνατό να εξασφαλίζονται προξενικές υπηρεσίες στους γερμανούς πολίτες».

Από τη δυτική πλευρά της ουκρανικής μεθορίου, και η Μολδαβία έθεσε σε επιφυλακή τις δυνάμεις της ενώπιον των εξελίξεων και ιδαιίτερα της διάχυσης της έντασης στην κοντινή Οδησσό, η οποία ήταν σχετικά ήρεμη μέχρι τις τελευταίες ημέρες.

Στην Υπερδνειστερία, επαρχία που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία και «φλερτάρει» με τη Μόσχα, σταθμεύει μόνιμα δύναμη 1.500 ρώσων στρατιωτών.

NATO: Η Ρωσία ποντάρει στο «διαίρει και βασίλευε»

Παράλληλα, ανώτατος αξιωματικός του ΝΑΤΟ υποστήριξε την εκτίμησή του ότι η Μόσχα «δεν θα χρειαστεί να εισβάλει στην Ουκρανία για να επιτύχει τον σκοπό της», λέγοντας πως η Ρωσία ποντάρει στην υποκίνηση αποσχιστικού κινήματος.

Μιλώντας από την Οτάβα, ο αμερικανός πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ απέρριψε κατηγορηματικά ως ψευδές το «αφήγημα ότι στην Ουκρανία έχουν πάρει τα όπλα μόνο Ουκρανοί», επαναλαμβάνοντας πως τους φιλορώσους συνδράμουν ρωσικές ομάδες των ειδικών δυνάμεων.

«Μέχρι πριν από μία εβδομάδα, θεωρούσα πιθανότερη την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στη νότια Ουκρανία για να διασφαλιστεί χερσαία σύνδεση με την Κριμαία» είπε.

«Σήμερα όμως δεν πιστεύω πως αυτό είναι το πιθανότερο», συνέχισε, «αλλά θεωρώ ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει αυτό που κάνει, δηλαδή, να απαξιώνει την ουκρανική κυβέρνηση, να δημιουργεί ταραχή, να στήνει το έδαφος για αποσχιστικό κίνημα». «Πιστεύω ότι ο Πούτιν μπορεί να πετύχει στον στόχο του στην ανατολική Ουκρανία χωρίς να περάσει τα σύνορα» είπε ο Μπρίντλοβ.