Μετά την ολομέτωπη επίθεση των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, ΕΕ και Κίεβο αυξάνουν τις πιέσεις προς τη Μόσχα με το βλέμμα στις εξεγέρσεις που γίνονται στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας από φιλορώσους διαδηλωτές. Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας και Ουκρανίας θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα. Να κατευνάσει τα πνεύματα προσπαθεί η Ρωσία, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ότι η Ρωσία δεν φαίνεται να συνεισφέρει στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανίας.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στην συνάντηση θα συμμετάσχουν ο Τζον Κέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον και ο Αντριι Ντεστσίτσια, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τα σχέδια για την πραγματοποίηση της τετραμερούς συνάντησης.

«Η Κάθριν Αστον συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας την ερχόμενη εβδομάδα» ανακοίνωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Τρίτη οι επικεφαλής της αμερικανικής και της ρωσικής διπλωματίας συμφώνησαν για την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κίεβο: Διαπραγματεύσεις ή όπλα

Το Κίεβο, από την πλευρά του, αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πως σκοπεύει να απαντήσει στην αναζωπυρωθείσα κρίση στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Αρσέν Αβάκοβ, δήλωσε ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, με τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές θα έχει λυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

«Υπάρχουν δύο επιλογές, οι διαπραγματεύσεις και τα όπλα» είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους στο περιθώριο κυβερνητικής συνεδρίασης.

«Για εκείνους που θέλουν το διάλογο προτείνουμε συνομιλίες και μια πολιτική λύση. Για τη μειοψηφία που θέλει σύγκρουση θα πάρει μία ισχυρή απάντηση από τις ουκρανικές αρχές»
τόνισε.

Καθησυχαστική η Ρωσία

Η Ρωσία, από την πλευρά της, προσπαθεί να καθησυχάσει τα πνεύματα, διαβεβαιώνοντας την Ουκρανία ότι δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί.

«Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία δεν έχουν λόγους να ανησυχούν»
αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών. «Η Ρωσία έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν πραγματοποιεί ασυνήθιστες ή μη προγραμματισμένες δραστηριότητες στο έδαφός της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία που έχουν στρατιωτική σημασία».

Επίθεση ΗΠΑ κατά Ρωσίας

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε επιρρίψει σε ρώσους πράκτορες και τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις την ευθύνη για την πυροδότηση αποσχιστικών ταραχών στην ανατολική Ουκρανία, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν ότι η Μόσχα να ετοιμάζεται για ανάληψη στρατιωτικής δράσης, όπως στην περίπτωση της Κριμαίας.

Το ΝΑΤΟ προειδοποίησε τη Ρωσία ότι περαιτέρω επέμβαση στην Ουκρανία θα αποτελέσει «ιστορικό σφάλμα». Ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι η Μόσχα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματα που έχει αναπτύξει στα σύνορα της Ρωσίας με την ανατολική Ουκρανία.

Κλιμακώνεται η ένταση στις ανατολικές επαρχίες

Η ένταση στην ανατολική Ουκρανία κλιμακώθηκε τo Σαββατοκύριακο όταν φιλορώσοι ακτιβιστές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο Ντονέτσκ, το Χάρκοβο και το Λουχάνσκ, οχυρώθηκαν και ύψωσαν την ρωσική σημαία.

Την Τρίτη, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν με αναίμακτη επιχείρηση τον έλεγχο του κτιρίου στο Χάρκοβο.

Στο Λουχάνσκ, περισσότεροι από 50 άνθρωποι αποχώρησαν τη νύχτα από κυβερνητικό κτίριο που τελούσε υπό τον έλεγχο φιλορώσων ακτιβιστών έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και εκπροσώπους των αρχών, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας (SBU).

Οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει την Τρίτη ότι οι καταληψίες είχαν παγιδεύσει το κτίριο με εκρηκτικά και ότι κρατούσαν περί τους 60 ομήρους.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraina μετέδωσε από την πλευρά του ότι 56 άνθρωποι αποχώρησαν από το κτίριο, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους καταληψίες.

Οι καταληψίες αρνήθηκαν ότι έχουν παγιδεύσει το κτίριο και ότι κρατούν ομήρους, αλλά παραδέχθηκαν ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους αποθήκη με όπλα.