TO BHMA- THE NEW YORK TIMES

Της Su-Hyun Lee
Η Νότια Κορέα απειλείται από τη χαμηλή υπογεννητικότητα και τις συντηρητικές απόψεις του πληθυσμού σχετικά με το γάμο. Οι Νοτιοκορεάτες ντρέπονται, τους πιάνει αμηχανία, δυσκολεύονται να βρουν το άλλο τους μισό. Γι’ αυτό έχει βάλει τα δυνατά της η μεγαλύτερη προξενήτρα της χώρας: το ίδιο το κράτος. Από το 2010,το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να φέρει πιο κοντά υποψήφιους συζύγους μέσα από τη δημιουργία δημόσιων γραφείων γνωριμιών.
Επιβραβεύει επίσης όσες επιχειρήσεις διοργανώνουν εκδηλώσεις που προωθούν τις γνωριμίες μελών του προσωπικού τους με άτομα του αντίθετου φύλου, το γάμο και την αύξηση των γεννήσεων.
Τα κυβερνητικά στελέχη ανέλαβαν το ρόλο της προξενήτρας σε μια προσπάθεια να τονώσουν τους Νοτιοκορεάτες που φαίνεται να το χρειάζονται όσο τίποτα. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 τα προξενιά και ο στενός κύκλος των οικογενεικών φίλων ήταν σχεδόν ο μοναδικός τρόπος για να «νοικοκυρευτεί» κανείς στη Νότια Κορέα. Πολύ συχνά η νύφη και ο γαμπρός δεν είχαν ανταλλάξει κουβέντα πριν από τη γαμήλια τελετή. Τότε η οικονομική κατάσταση και η ηλικία ήταν τα δύο βασικά κριτήρια για την επιλογή συζύγου.
Τα χρόνια όμως πέρασαν. Η ραγδαία εκβιομηχάνιση έφερε μαζί της μια νέα εποχή. Ισχύει βέβαια ακόμη ένας ψυχολογικός παράγοντας: πολλοί νεαροί Νοτιοκορεάτες, κι ακόμα περισσότερες νεαρές Νοτιοκορεάτισες, δεν είναι σήμερα ικανοποιημένοι από τις προσωπικές τους σχέσεις καθώς τα ραντεβού τούς προκαλούν τρομερή αμηχανία. Πρόσφατα μάλιστα 3.000 νέοι και νέες έδωσαν μαζικά ραντεβού σε κεντρική πλατεία της Σεούλ με σκοπό να μπορέσουν να βρουν το ταίρι τους. Ελάχιστοι τα κατάφεραν. Νευρικότητα και άγχος κυρίευσε τους περισσότερους.
Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η καρδιά του προβλήματος βρίσκεται στο ότι οι νέοι βιάζονται πολύ και παρασύρονται από τον εκμοντερνισμό και το ρεύμα της εποχής. Βέβαια, τα κοινωνικά ήθη έχουν αλλάξει κατά πολύ σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους: όλο και περισσότεροι Νοτιοκορεάτες είναι πλέον πιο ανοιχτοί στις προγαμιαίες σχέσεις και δεν φοβούνται τόσο τα αδιάκριτα βλέμματα των γονιών τους.
Παρόλ’ αυτά, έρευνα του 2011 δείχνει ότι αργούν να παντρευτούν: οι γυναίκες κάνουν τον πρώτο γάμο τους γύρω σε ηλικία 29 χρόνων, ενώ οι άντρες στα 32 τους κατά μέσο όρο. Σε αυτό συνέβαλε η αλλαγή της κοινωνικής δομής, με τις γυναίκες να έχουν πια καλύτερες δουλειές και τους νέους να διαλέγουν τον σύντροφο τους με βάση τις απολαβές και το κοινωνικό τους στάτους.
Με τα δημόσια γραφεία γνωριμιών το κράτος προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ του παραδοσιακού και του σύγχρονου τρόπου ζωής και να βοηθήσει στη δημιουργία «υγιών και εργατικών οικογενειών». Όπως και να έχει πάντως, οι Νοτιοκορεάτες με ή χωρίς συνοικέσιο εξακολουθούν να δυσκολεύονται να κάνουν το πρώτο βήμα και να ξεκινήσουν μια σχέση. Ανάλογες κοινωνικές και προσωπικές αναστολές – αντανάκλαση συντηρητικών αντιλήψεων αιώνων -, έχουν πολλοί νέοι και νέες τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιαπωνία.