Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε την Τετάρτη στα Τίρανα ότι αποχωρεί από την ηγεσία της κυβέρνησης και του κόμματός του, ολοκληρώνοντας τον σημαντικότερο κύκλο της σταδιοδρομίας του σε ηλικία 68 χρονών. Παραιτήθηκε από αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος το οποίο υπηρέτησε για 23 χρόνια.

Τρεις ημέρες μετά την εκλογική διαδικασία, ο Σαλί Μπερίσα εμφανίστηκε πριν από λίγο μπροστά στους οπαδούς του για να εκφωνήσει μια γραπτή ομιλία – πράγμα σπάνιο για τον ίδιο. Μιλώντας με εμφανή συγκίνηση, είπε ότι δέχεται το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής και συνεχάρη τον αντίπαλό του Έντι Ράμα για τη νίκη του.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι για την ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη και λόγω αυτής παραιτείται από όλα τα κομματικά αξιώματα. «Θα είμαι απλό μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος και βουλευτής του», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι θα παραμείνει ενεργός στην δραστηριότητα του κόμματός του.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη πολιτική συμβολή του από τη θέση του επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος για 23 χρόνια – χρημάτισε πρόεδρος της Δημοκρατίας για 5 χρόνια και πρωθυπουργός επί 8 χρόνια.

Λίγο νωρίτερα είχε κάνει ένα σχόλιο σχετικά με την επιλογή του αγωγού που θα κατασκευαστεί για να μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω της προσωπικής του σελίδας στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Αγαπητοί φίλοι, ο αγωγός TAP επελέγη. Η Αλβανία κέρδισε το έργο του αιώνα για εμάς», έγραψε ο Μπερίσα όσον αφορά στην είδηση ότι η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ επέλεξε τον αγωγό ΤΑΡ για τη μεταφορά, μέσω Αλβανίας, φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, η «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία», που αποτελείται από 37 κόμματα με επικεφαλής το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, απέσπασε το 53% των ψήφων, ενώ η «Συμμαχία για την Απασχόληση, Ευημερία κι Ένταξη» των 25 κομμάτων υπό το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπερίσα μόλις το 36% -σχεδόν 12 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση το 2009. Ο Ράμα, που αποκάλεσε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «πέραν κάθε προσδοκίας, που αποδεικνύει πως ο αλβανικός λαός αποφάσισε να κλείσει μια παλιά σελίδα και να ανοίξει μια καινούργια», κάλεσε από τη πρώτη στιγμή τον Μπερίσα να αποδεχτεί την ήττα του.
Το αποτέλεσμα αποτελεί ταπεινωτική ήττα για τον άνθρωπο που κυριάρχησε στο πολιτικό προσκήνιο της γείτονος χώρας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα. Ειχε θητεύσει δυο φορές ως πρωθυπουργός της χώρας, ενώ είχε διατελέσει και πρόεδρος της Αλβανίας μεταξύ 1992-1997.