Για τρεις λόγους έχει ενισχυθεί σημαντικά σε ΗΠΑ και ΕΕ η αποφασιστικότητα να αντιμετωπιστούν οι φορολογικοί παράδεισοι: πρώτον οι καταχρεωμένες δυτικές χώρες δεν μπορούν άλλο να ανεχθούν την τόσο μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή, δεύτερον η κοινή γνώμη βλέπει πλέον πολύ αρνητικά το γεγονός ότι ορισμένοι πλούσιοι αποφεύγουν τους φόρους τους τη στιγμή που διευρύνεται το χάσμα πλούσιων-φτωχών και τρίτον, οι φορολογούμενοι στην ευρωζώνη αναρωτιούνται γιατί να συνεχίσουν να πληρώνουν για να διασωθούν οι τράπεζες οι οποίες βοηθούν τους εύπορους να κρύψουν τα χρήματά τους από τις φορολογικές Αρχές, γράφει το Spiegel.
Στα 16 με 25 τρισ. ευρώ υπολογίζει τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε ανώνυμους λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους η ΜΚΟ Tax Justice Network. Δεν προέρχονται μόνο από φοροφυγάδες αλλά και από εγκληματίες που ξεπλένουν χρήματα και hedge funds με έντονα κερδοσκοπική δραστηριότητα.
Ο αριθμός των φορολογικών παραδείσων αυξήθηκε από ελάχιστους πριν από μερικές δεκαετίες σε άνω των 70 σήμερα. Την τελευταία 20ετία η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ επιμένουν συχνά πυκνά για την ανάγκη κατάργησης των φορολογικών παραδείσων όμως τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των κρατών-μελών εμποδίζουν την ανάληψη δράσης.
Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά ότι όλα αυτά ενδέχεται να αλλάξουν και ότι σε αυτό συνέβαλαν και οι αποκαλύψεις από τα Offshore Leaks – όπως αποκαλείται η παγκόσμια έρευνα για τις εξωχώριες εταιρείες που δημοσιεύεται αυτές τις μέρες σε πολλές χώρες ταυτοχρόνως.
Οι κυριότεροι φορολογικοί παράδεισοι στην ΕΕ είναι τα βρετανικά Νησιά της Μάγχης, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Ηδη το τελευταίο δείχνει να αισθάνεται την πίεση από τα Offshore Leaks – και την υπόθεση της Κύπρου. Σε συνέντευξή του προς τη «Frankfurter Allegemeine Sonntagszeitung», ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν είπε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τη νομοθεσία περί τραπεζικού απορρήτου ενώ ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρθηκε πρόσφατα σε δυο χώρες της ΕΕ που «εφαρμόζουν ειδικούς κανόνες για τον εαυτό τους» – σαφή αναφορά, κατά το Spiegel στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο.