Στις κάλπες κρίθηκαν δεκάδες άλλα ζητήματα πέρα από την εκλογή του νέου προέδρου, στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών η κρατική χρηματοδότηση για τις αμβλώσεις, η νομιμοποίηση της περιορισμένης χρήσης κάνναβης καθώς και ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων.

Αμβλώσεις

Αναλυτικότερα, η πολιτεία της Φλόριντα απέρριψε δημοψήφισμα για την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης των αμβλώσεων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων CNN και NBC, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 55% και το «ναι» 45%, με καταμετρημένό το 96% των ψήφων.

Η πρόταση προέβλεπε την απαγόρευση της διάθεσης κρατικών πόρων για την χρηματοδότηση των αμβλώσεων στην πολιτεία αυτή, εκτός από τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και αν η ζωή της μητέρας κινδυνεύει. «Ο λαός της Φλόριντα έστειλε ένα σαφές μήνυμα: οι άντρες πολιτικοί δεν έχουν θέση στις προσωπικές αποφάσεις των γυναικών», τόνισε η Τζένιφερ Ντάλβεν από την Αμερικανική Ένωση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων των Πολιτών.

Οι αμερικανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν σε τουλάχιστον 170 δημοψηφίσματα, παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές.

Κάνναβης

Το Κολοράντο και η πολιτεία της Ουάσινγκτον (Σιάτλ) έγιναν οι πρώτες στις ΗΠΑ που νομιμοποιούν την κάνναβη ως «ναρκωτικό αναψυχής». Ετσι, θα πωλείται ελεύθερα για κάθε χρήση -και όχι μόνον ιατρική- και θα φορολογείται, όπως το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων, το 52,7% των ψηφοφόρων του Κολοράντο τάχθηκαν υπέρ και το 47,3% κατά της λεγόμενης «Τροποποίησης 64», μιας πρότασης για τη νομιμοποίηση, τον έλεγχο και την φορολόγηση της ινδικής κάνναβης.

Πλέον, οποιοσδήποτε άνω των 21 ετών εντός της πολιτείας θελήσει, μπορεί να προμηθεύεται μαριχουάνα βάρους μέχρι μια ουγκιά (28 γραμμάρια) από ειδικά καταστήματα που θα την εμπορεύονται νόμιμα. Δεν θα μπορεί να την μεταπωλήσει και θα την έχει μόνο για προσωπική του χρήση.

«Στραφήκαμε ενάντια σε 70 χρόνια διαρκούς ψευδολογίας, προκειμένου να διατηρηθεί παράνομη η κάνναβη και τα καταφέραμε και τους νικήσαμε [όσους ήταν εναντίον της νομιμοποίησης», είπε η Μπέτι Ολντγουορθ, εκπρόσωπος της εκστρατείας «Ελέγξτε τη Μαριχουάνα όπως το Αλκοόλ».

«Οι ψηφοφόροι μίλησαν και πρέπει να σεβαστούμε τη θέλησή τους», είπε ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζον Χικενλούπερ που τόνισε ωστόσο πως «δεν πρέπει να ανοίξουμε και σαμπάνιες, αφού υπάρχει πάντα η ομοσπονδιακή νομοθεσία που εξακολουθεί να την θεωρεί παράνομη και αυτό μπορεί να περιπλέξει τη κατάσταση».

Στο Κολοράντο, από το 2000 οι ασθενείς οι οποίοι έχουν συνταγή ιατρού, μπορούν να προμηθευτούν μαριχουάνα από συγκεκριμένα ιατρεία, τα λεγόμενα dispensaries. Αυτό όμως δεν έχει αποτρέψει τις ομοσπονδιακές αρχές από το να πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές εφόδους στα συγκεκριμένα ιατρεία, προκειμένου να διαπιστώσουν την νομιμότητα της όλης κατάστασης, με αποτέλεσμα το κλείσιμο δεκάδων dispensaries γιατί είχαν μετατραπεί σε κέντρα λαθρεμπορίου μαριχουάνας.

Η πολιτεία της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ, ψήφισε επίσης υπέρ της χρήσης κάνναβης για «λόγους αναψυχής», ενώ αντίστοιχο δημοψήφισμα έλαβε το «όχι» των πολιτών στην πολιτεία του Όρεγκον.

Γάμος ομοφυλόφιλων

Η πολιτεία του Μέριλαντ ενέκρινε σήμερα με δημοψήφισμα το γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων και το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και στις πολιτείες του Μέιν και της Ουάσινγκτον, προκύπτει από τις εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων. Το «ναι» στους γάμους μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου συγκεντρώνει ποσοστό 52%, μετέδωσε το CNN. Έξι πολιτείες (Κονέκτικατ, Αιόβα, Νιου Χαμσάιρ, Βερμόντ και Νέα Υόρκη) έχουν αναγνωρίσει τους γάμους ομοφυλόφιλων.