Ο Φρανσουά Ολάντ ανέλαβε σήμερα την προεδρία της Γαλλίας από τον Νικολά Σαρκοζί και στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο με προορισμό το Βερολίνο για την πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ομως, αναγκάστηκε να επιστρέψει επιστρέψει στο Παρίσι καθώς το αεροσκάφος χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ βρισκόταν εν πτήσει.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη στις 6 Μαΐου με το 51.6% των ψήφων, θα είναι ο έβδομος πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας για πενταετή θητεία στα ηνία μίας χώρας που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος που περνά το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων σε διάστημα 17 ετών.

Όλα έγιναν σύμφωνα με το πρωτόκολλο και ο Φρανσουά Ολάντ έφθασε στις 10.00 στο προεδρικό μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Νικολά Σαρκοζί.

Η μεταβίβαση της εξουσίας έγινε κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό γραφείο, όπου ο απερχόμενος παρέδωσε στον νέο πρόεδρο τους κωδικούς που συνδέονται με την αποτρεπτική πυρηνική δύναμη της Γαλλίας. Η τελετή ολοκληρώθηκε με 21 κανονιοβολισμούς.

Ο Φρανσουά Ολάντ που έχει υιοθετήσει τη ιδέα μίας «φυσιολογικής προεδρίας» επέλεξε μία λιτή τελετή ανάληψης των εξουσιών που θα σηματοδοτήσει μία πενταετία που ανοίγει εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.

Στην τελετή δεν παρέστησαν τα τέσσερα παιδιά του ούτε η σύντροφός του Βαλερί Τριρβελέρ, σε αντίθεση με την εικόνα που είχε επιλέξει να προβάλλει το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί με την παρουσία σύσσωμης της οικογένειάς του.

Ο νέος πρόεδρος επιβιβάστηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση, στην ανοικτή Citroen και έκανε τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου όπου άναψε τη φλόγα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στη συνέχεια απέτισε φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας για να υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της προεδρίας του, «εκπαίδευση» και «κοινωνική ενσωμάτωση»: τον Ζιλ Φερί, πατέρα της κοσμικής, δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης και τη Μαρί Κιουρί, πολωνικής καταγωγής, γαλλίδα επιστήμονα που τιμήθηκε με το διπλό Νομπέλ Φυσικής και Χημείας.

Αμέσως μετά ο Φρανσουά Ολάντ μετέβη στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος έχει καλέσει τους Παριζιάνους να έλθουν να υποδεχθούν τον νέο πρόεδρο.

Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το Βερολίνο, για μία συνάντηση γνωριμίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και των διαφωνιών των δύο ηγετών ως προς το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πριν εκλεγεί, ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει την πρόθεσή του για επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου για τον εμπλουτισμό του με μέτρα για την ανάπτυξη, προοπτική προς την οποία η γερμανίδα καγκελάριος ήταν κατηγορηματικά αντίθετη.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Ανγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ και υποστήριξε με επιμονή τον Νικολά Σαρκοζί.

Μετά την εκλογή του, η Μέρκελ δήλωσε ότι θα τον υποδεχθεί «με ανοικτές αγκάλες». Η σημερινή γάλλο – γερμανική συνάντηση κορυφής θα αρχίσει το απόγευμα στην καγκελαρία και θα ολοκληρωθεί με δείπνο.

Ο νέος Πρωθυπουργός

Ο 62χρονος Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γάλλων Σοσιαλιστών, είναι η επιλογή του Ολάντα για την πρωθυπουργία. Ο Ερό, πρώην καθηγητής γερμανικών και παλιός σύμμαχος του Ολάντ γνωστός για τις πραγματιστικές προσεγγίσεις του, ανέλαβε το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Η ανακοίνωση του διορισμού του Ζαν-Μαρκ Ερό έγινε από τον γραμματέα του Μεγάρου των Ηλυσίων, Πιερ Ρενε Λεμάς.

Ο συμβιβαστικός Ερό θα μπορούσε να γίνει ένας γεφυροποιός στις σχέσεις με το Βερολίνο έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που επικεντρώθηκε στο αίτημα του Ολάντ να επαναδιαπραγματευτεί το γερμανικής εμπνεύσεως σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ευρώπη.

Δήμαρχος της Νάντης στη δυτική Γαλλία, ο μετρημένος Ερό ήταν ειδικός σύμβουλος της εκστρατείας του Ολάντ, αρμόδιος για τις σχέσεις με άλλα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα, ιδιαίτερα το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) της Γερμανίας.

Στο παρασκήνιο, ο 62χρονος Ερό έχει φέρει σε πέρας ευαίσθητες αποστολές. Πέρυσι συναντήθηκε με συμβούλους της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει σχέσεις με τη συντηρητική κυβέρνησή της.

Ο Ερό είχε θεωρηθεί το φαβορί για την πρωθυπουργία επικρατώντας τελικά έναντι της αρχηγού των Γάλλων Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί, η οποία θεωρείται μάλλον αριστερή της παλιάς σχολής.