Ο δολοφόνος ίσως βιντεοσκόπησε το μακελειό, με τους τέσσερις νεκρούς, στο εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη.
Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν είπε ότι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης «είχε κρεμασμένο στο στήθος κάτι που έμοιαζε με βιντεοκάμερα». Οταν ρωτήθηκε, από τους δημοσιογράφους, αν ο δολοφόνος βιντεοσκοπούσε την σκηνή, ο υπουργός απάντησε «μπορούμε να το φανταστούμε». Πρόσθεσε ότι η αστυνομία χτενίζει το Ιντερνετ, για να εξακριβώσει αν ο δολοφόνος ανέβασε κάποιο βίντεο από την επίθεση, αλλά προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί τίποτε.

Συγκλονισμένη η Γαλλία, παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την υπόθεση του μυστηριώδους «φονιά με το μηχανάκι». Ο άνδρας άνοιξε πυρ χθες έξω από το εβραϊκό λύκειο, σκοτώνοντας έναν ραβίνο, τους δύο γιούς του, και την κόρη του διευθυντή.

Οι αρχές λένε ότι το ίδιο όπλο χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία τριών γάλλων στρατιωτών στην περιοχή, την περασμένη εβδομάδα. Τα κίνητρα του φονιά παραμένουν άγνωστα. Τι ξέρουμε, μέχρι τώρα, για τον δολοφόνο; Οι μαρτυρίες, οι φήμες, και οι θεωρίες για τους λόγους πίσω από τις επιθέσεις, είναι πολλές και διάφορες.

Κάποιοι είπαν ότι είναι κοντός, ή μετρίου αναστήματος, και μάλλον υπέρβαρος. Αλλοι τον περιγράφουν σαν αθλητικό και γυμνασμένο. Ενας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι ο φονιάς έχει ψυχρά, πράσινα μάτια, και ένα τατουάζ ή ουλή κάτω από το ένα μάτι.

Το βέβαιο είναι ότι οδηγούσε ένα μηχανάκι Yamaha T-MAX 500 και φορούσε μαύρο κράνος. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, έχει στην κατοχή του τουλάχιστον δύο όπλα, ένα 45άρι Κολτ και ένα των 9 χιλιοστών, και γνωρίζει καλά να τα χειρίζεται.

Οι γαλλικές αρχές θεωρούν βέβαιο πλέον, ότι ο ίδιος άνδρας σκότωσε τους τρεις στρατιώτες στο Μοντομπάν, 46 χλμ μακριά από την Τουλούζη. Εκεί, μάρτυρες είπαν ότι ήταν πολύ ψύχραιμος καθώς πυροβολούσε τους στρατιώτες μπροστά σε ένα ATM, και ότι φαίνεται πως γνώριζε καλά την περιοχή.
Κάτι κοινό που είχαν τα θύματα είναι ότι ανήκαν ή είχαν σχέσεις με εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες. Οι στρατιώτες κατάγονταν από τη βόρεια Αφρική και την Καραϊβική, και το σχολείο ήταν εβραϊκό. Κάποια γαλλικά ΜΜΕ έγραψαν ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την τρομοκρατία – μια ισλαμιστική, λόγου χάρη, πράξη εκδίκησης εναντίον των γαλλικών δυνάμεων που υπηρετούν στο Αφγανιστάν.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι πρόκειται για επιθέσεις ρατσιστικού μίσους. Η Τουλούζη έχει μεγάλες κοινότητες εβραίων και μουσουλμάνων από την Βόρεια Αφρική. Μερικοί σχολιαστές εκφράζουν φόβους ότι η γαλλική κοινωνία βρίσκεται στο στόχαστρο ενός εξτρεμιστή που δρα μόνος του, όπως ο Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο άνθρωπος πίσω από το μακελειό σε μια κατασκήνωση στη Νορβηγία, πέρυσι το καλοκαίρι.