Να καθυστερήσει η Google την εφαρμογή της νέας πολιτικής απορρήτου της ζητούν οι αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων των «27» της ΕΕ και η Κομισιόν, θέλοντας να εξετάσουν εάν οι προτεινόμενες αλλαγές διασφαλίζουν επαρκώς τα δεδομένα των εκατομμυρίων χρηστών στην Ευρώπη.

Η Google ανακοίνωσε τον Ιανουάριο πως προχωρεί σε αλλαγή και απλοποίηση των κανονισμών της αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών των υπηρεσιών της, ενοποιώντας τις 60 βασικές αρχές της σε μία ενιαία πολιτική απορρήτου που θα ισχύει για όλο το εύρος των πληροφοριών της -κυρίως τα YouTube, Gmail και Google+.

Οι ευρωπαϊκές αρχές, όπως αναφέρει το Reuters, έχουν επιφυλάξεις για το εάν τα δεδομένα των χρηστών θα κινούνται μεταξύ των υπηρεσιών χωρίς την πρότερη συγκατάθεσή τους. Σε επιστολή τους προς την Google, η Κομισιόν και οι Αρχές των «27» ανέφεραν πως θέλουν να εξετάσουν ενδελεχέστερα τη νέα πολιτική πριν τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου.

«Δεδομένου του εύρους των υπηρεσιών που προσφέρετε, και τη δημοφιλία τους, οι αλλαγές στην πολιτική απορρήτου σας μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε πολλούς πολίτες αρκετών ή και όλων των μελών της ΕΕ» αναφέρει η επιστολή.

Η δε επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ υποστήριξε την κίνηση των «27», σημειώνοντας πως είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί πως οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τηρούνται πλήρως.

Η ίδια η Google εξέφρασε «την έκπληξή της» για την επιστολή, υποστηρίζοντας πως είχε ενημερώσει το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών Αρχών αρκετές εβδομάδες πριν τις σχετικές ανακοινώσεις «και καμία τους δεν εξέφρασε τότε κάποια σοβαρή επιφύλαξη».

«Φυσικά όμως με ευχαρίστηση θα μιλήσουμε με οποιαδήποτε Αρχή έχει επιφυλαξεις» ανέφερε ο Αλ Βέρνει, εκπρόσωπος της Google στις Βρυξέλλες.