Ρουκέτες και όλμους εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Καντάφι για να απωθήσουν την έφοδο των αντικαθεστωτικών σε ένα από τα τελευταία τους προπύργια, στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, ενώ παράλληλα σταμάτησαν μία επίθεση στη Σύρτη, γενέτειρα του πρώην Λίβυου ηγέτη.

Οι αντικαθεστωτικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την Μπάνι Ουαλίντ, καθώς απωθήθηκαν από μια βαριά οπλισμένη και καλά οχυρωμένη δύναμη ανδρών, πιστών στον Μουαμάρ Καντάφι.

«Λάβαμε διαταγές να υποχωρήσουμε. Χτυπηθήκαμε από πολλές ρουκέτες. Θα επιστρέψουμε» δήλωσε ο Άσαντ αλ Χάμουρι, ένας από τους μαχητές που αποχώρησαν από την Μπάνι Ουαλίντ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τη νέα ηγεσία της χώρας, που λέει ότι το χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση του νέου Συντάγματος και τη διεξαγωγή εκλογών δεν πρόκειται να αρχίσει να εφαρμόζεται προτού απελευθερωθεί όλη η επικράτεια της Λιβύης.

Στη Σύρτη δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου κατέλαβαν το αεροδρόμιο στα προάστια της γενέτειρας του Καντάφι και κινήθηκαν κατά δυνάμεων του πρώην Λίβυου ηγέτη που ήταν διασπαρμένες σε διάφορες θέσεις. Ωστόσο, τη νύχτα οι δυνάμεις του Καντάφι σταμάτησαν την επίθεση.

Εκρήξεις, αδιάκοπα πυρά και ρουκέτες ακούγονταν από το κέντρο της Σύρτης, ενώ αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραήμ δήλωσε ότι «διαβεβαιώνουμε τους πάντες ότι τα μέτωπα στη Σύρτη και στην Μπάνι Ουαλίντ είναι ισχυρά, παρά τη βαριά, απίστευτη, ανελέητη εκστρατεία βομβαρδισμών από το ΝΑΤΟ εναντίον νοσοκομείων, οικογενειών και σχολείων». Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι πιστοί στον Καντάφι μαχητές είναι προετοιμασμένοι για έναν παρατεταμένο πόλεμο.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Λιβύης, λίγες ώρες μετά την αναγνώριση από τη Γενική Συνέλευση του Μεταβατικού Συμβουλίου ως του νόμιμου εκπροσώπου των Λιβύων.

Αυτό σημαίνει ότι ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, Μουσταφά Αμπντούλ Τζαλίλ θα παρευρεθεί στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα συναντήσει την Τρίτη τον Μουσταφά Τζαλίλ.