ΛΟΝΔΙΝΟ

Η βρετανική Ανεξάρτητη Αρχή για τη Διαφήμιση διεξάγει ερευνά για τον δημοφιλέστατο ιστότοπο ταξιδιωτικών συμβουλών TripAdvisor, καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι ορισμένα από τα σχόλια των χρηστών για ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλους τουριστικούς προορισμούς που επισκέφτηκαν, είναι είτε προϊόντα χρηματισμού, είτε πλαστά.

Η υπόθεση ξεκίνησε από ανταγωνιστές της TripAdvisor οι οποίοι απευθύνθηκαν στην βρετανική Ανεξάρτητη Αρχή, μέσω της εταιρίας συμβούλων KwikChex, η οποία ασχολείται με νομικά ζητήματα «αξιοπιστίας, φήμης και ηθικής».

«Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να δούμε μια αμερόληπτη Αρχή να εξετάζει τους ισχυρισμούς της ιστοσελίδας περί αξιοπιστίας. Δε θέλουμε να αποκαλυφθούν τα μυστικά της εταιρίας, απλά θέλουμε να ξέρουμε πώς ελέγχεται η ακρίβεια των αξιολογήσεων που κάνουν οι χρήστες» δήλωσε ο Κρις Έμινς, εκπρόσωπος της KwikChex.

Η TripAdvisor προσελκύει 45 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε μήνα και περιέχει περισσότερες από 50 εκατομμύρια σχόλια. Πολλοί τουρίστες – χρήστες δίνουν συμβουλές στους πελάτες σχετικά με ξενοδοχεία και εστιατόρια.

«Αυτή η έρευνα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο Ραφαέλ Άνταμ, εκδότης του περιοδικού Good Hotel Guide, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι τόσο΄ο ίδιος όσο και άλλοι έχουν δημιουργήσει ψευδείς λογαριασμούς στο TripAdvisor για να διαπιστώσουν αν και πώς ο ιστότοπος «φιλτράρει» τα σχόλια.

«Σε μία περίπτωση χρησιμοποιήσαμε πολύ σκληρή γλώσσα για ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο, χωρίς να το έχουμε επισκεφθεί. Κι όμως τα σχόλιά μας δημοσιεύτηκαν ανεξέλεγκτα. Ένα γνωστό μου άτομο έγραψε 127 σχόλια μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι το σύστημα του TripAdvisor δε λειτουργεί», τονίζει. Και υποστηρίζει ότι πολλές φορές οι πελάτες απειλούν τα ξενοδοχεία ότι θα βλάψουν τη φήμη τους με αρνητικά σχόλια στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα προκειμένου να έχουν πιο προνομιακή μεταχείριση. «Τα ξενοδοχεία κάνουν χάρες και προσφορές σε αυτούς τους πελάτες γιατί η ιστοσελίδα είναι τόσο δημοφιλής που τα αρνητικά σχόλια μπορούν αποδειχθούν εξαιρετικά επιζήμια», καταλήγει.

«Δεν θα κάνουμε κανένα σχόλιο για τις τρέχουσες ή πιθανές έρευνες και διαδικασίες. Ασχολούμαστε σοβαρά με την αυθεντικότητα των σχολίων και χρησιμοποιούμε πολλές μεθόδους για να εξασφαλιστεί η νομιμότητα του περιεχομένου του TripAdvisor, όπως αυτοματοποιημένα εργαλεία δικτυακού τόπου, εμπειρογνώμονες που ελέγχουν την ακεραιότητα των σχολίων, καθώς και μια μεγάλη και παθιασμένη κοινότητα εκατομμυρίων ταξιδιωτών οι οποίοι μας βοηθούν να εντοπίσουμε κάθε ενδεχομένως ύποπτο περιεχόμενο σχολίου», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του TripAdvisor.

Πάντως, μιας και ο λόγος είναι περί αξιοπιστίας, αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο TripAdvisor, το 98% των ερωτηθέντων (χρηστών της) απάντησε ότι «έχει επιβεβαιώσει την ακρίβεια σχολίων από προσωπική εμπειρία», ενώ το 69% τα χαρακτήρισε «εξαιρετικά εύστοχα».