Μία καμαριέρα σε πολυτελές ξενοδοχείο του Μανχάταν υποστηρίζει ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από πελάτη στο δωμάτιο που καθάριζε. Είναι ο τύπος της υπόθεσης, γράφουν οι New York Times, που οι Αρχές συναντούν συχνά. Ακόμη και οι επιπλοκές είναι συνηθισμένες: χωρίς μάρτυρες ή άμεση απόδειξη βίαιης επίθεσης, η υπόθεση εξελίσσεται σε μία μάχη αντικρουόμενων μαρτυριών.

Όμως στην προκειμένη περίπτωση, με κατηγορούμενο τον Ντομινίκ Στρος-Καν, έναν άνδρα με παγκόσμια οικονομική και πολιτική βαρύτητα, τα πράγματα αλλάζουν. Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δύσκολα θα αποδεχθεί τόσο βαριές και επονείδιστες κατηγορίες ενώ και η καταγγέλουσα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω.

Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα, αυτή είναι μόνο η αρχή: και οι δύο πλευρές θα δώσουν μία σκληρή μάχη με χίλιες νομικές πτυχές. Πολλά ερωτήματα παραμένουν ανοικτά.
Θα υπάρξει εξωδικαστική συμφωνία;

Αρκετές ποινικές υποθέσεις και ειδικά εκείνες που αφορούν σε σεξουαλικές επιθέσεις, οι οποίες είναι δύσκολο να αποδειχθούν, συχνά επιλύονται πριν τη δίκη με προδικαστικό συμβιβασμό. Ωστόσο νομικοί κύκλοι στη Νέα Υόρκη εκτιμούν ότι στην προκειμένη περίπτωση, με την εκτενή δημοσιότητα, το χαρακτήρα, αλλά και την επαγγελματική ιδιότητα των αντιτιθέμενων πλευρών, δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Πρόκειται για μία υπόθεση που βαίνει ολοταχώς στο ακροατήριο», δήλωσε πρώην εισαγγελέας στους New York Times μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Και δεν δίστασε να διακινδυνεύσει μια πρόβλεψη: «Ακόμη και σε περίπτωση συμβιβασμού ο Στρος-Καν θα πάει φυλακή. Το κύρος του κατηγορούμενου δεν του επιτρέπει να παραδεχθεί ότι βίασε αυτή τη γυναίκα για να ζητήσει ελαφρυντικά».

Αν έχει «άπλυτα» η καμαριέρα θα βγουν στη φόρα

Με τη βοήθεια της τεράστιας περιουσίας της συζύγου του, ο Στρος-Καν προσέλαβε μία ιδιωτική εταιρεία ερευνητών, με επικεφαλής τον Μπαρτ Σβαρτζ, πρώην ομοσπονδιακό εισαγγελέα, για να ξεθάψει τα «άπλυτα» της καμαριέρας. Οι συνήγοροι υπεράσπισης προειδοποίησαν ότι έχουν «βάσιμες πληροφορίες» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να υπονομεύσουν την αξιοπιστία της ενάγουσας στην υπόθεση.
Αυτές οι πληροφορίες εφόσον υφίστανται, θα γίνουν γνωστές στη διάρκεια της κατ΄ αντιπαράσταση εξέτασης της γυναίκας και του κατηγορούμενου στο δικαστήριο. Λεπτομέρειες της πιθανής υπερασπιστικής γραμμής έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Για παράδειγμα, όπως έγινε γνωστό, θα υποστηριχθεί ότι «είναι φυσικά αδύνατο ένας άοπλος άνδρας, με τη σωματική διάπλαση του Στρος Καν, να υποχρεώσει ένα άτομο σε στοματικό σεξ» – οι «ροζ» κονδυλοφόροι θα έχουν αρκετή δουλειά από τις 18 Ιουλίου που θα αρχίσει η δίκη.
Αλλες γυναίκες : «Μου επιτέθηκε κι εμένα»

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η υπόθεση απόπειρας βιασμού της καμαριέρας στο Sofitel, πάνω από δύο γυναίκες επικοινώνησαν με τις Αρχές της Νέας Υόρκης προκειμένου να συζητήσουν την πιθανότητα να έχουν δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον Ντομινίκ Στρος-Καν, υποστηρίζει αμερικανός αστυνομικός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, επειδή η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αν οι συνήγοροι υπεράσπισης του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ τα καταφέρουν, ο πελάτης τους θα αντιμετωπίσει στο δικαστήριο μόνο την καμαριέρα του Sofitel. Οι δικηγόροι της 32χρονης γυναίκας θα προσπαθήσουν στη διάρκεια της δίκης να τον κάνουν να απαντήσει και για άλλες υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης στις οποίες φέρεται να είναι ο θύτης. Επιπλέον ο δικαστής πιθανόν να επιτρέψει στους εισαγγελείς να παρουσιάσουν στοιχεία με μαρτυρίες γυναικών που κατηγορούν τον Στρος Καν για σεξουαλική επίθεση.
Τί θα συμβεί αν η καμαριέρα κάνει πίσω;

Σε υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης είναι δύσκολο για το θύμα αρχικά να αποκαλύψει την επίθεση και έπειτα να συνεργαστεί με τις Αρχές σε όλη τη διάρκεια της δίκης. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ακόμη πιο περίπλοκη, εξαιτίας της δημοσιότητας και της εξονυχιστικής εξέτασης γύρω από το παρελθόν και την αξιοπιστία της καταγγέλουσας: έχει ήδη δημοσιοποιηθεί το όνομά της, φίλοι και γείτονες έχουν δεχθεί επισκέψεις από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ όλη της η ζωή έχει γίνει αντικείμενο έρευνας από την καλοπληρωμένη ομάδα του Στρος-Καν. Μέχρι στιγμής, η γυναίκα δείχνει να αντέχει.

«Εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και ήταν πολύ δυνατή από την αρχή, αν και είναι φοβισμένη και τρομοκρατημένη», είπε η Σούζαν Ξενάριος, διευθύντρια του Κέντρου Περίθαλψης Θυμάτων Εγκληματικών Επιθέσεων στο νοσοκομείο που νοσηλεύτηκε η 32χρονη καμαριέρα μετά την υποτιθέμενη επίθεση.

Χωρίς την εμμονή της καταγγέλλουσας η κατηγορία θα καταρρεύσει

Αναφορές στα ξένα μέσα ενημέρωσης θέλουν άτομα του στενού κύκλου του Στρος-Καν να έχουν επιχειρήσει να δωροδοκήσουν τη γυναίκα προκειμένου να αποσύρει τις κατηγορίες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισής του το έχουν διαψεύσει. Αν η γυναίκα κάνει πίσω και δεν συνεργαστεί με τους εισαγγελείς, τότε στην πραγματικότητα δεν θα υφίσταται πια η υπόθεση. «Ασχέτως των ενεργειών της εισαγγελίας, η υπόθεση δεν θα στέκει χωρίς τη συνεργασία της καμαριέρας», εξηγεί πρώην εισαγγελέας.