Οι γονείς νηπίων καταναλώνουν περισσότερες λιπαρές τροφές και είναι εν γένει λιγότερο υγιείς από τα άτομα στην ίδια ηλικιακή ομάδα χωρίς παιδιά, υποστηρίζει νέα επιστημονική έρευνα η οποία διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα οι μητέρες παιδιών προσχολικής ηλικίας βρέθηκε ότι έχουν τη τάση να παχαίνουν καθώς καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, λιπαρά φαγητά και ζαχαρούχα αναψυκτικά από τις συνομήλικες γυναίκες χωρίς παιδιά.

Επιπλέον και τα δύο φύλα ως νέοι γονείς είναι λιγότερο ενεργητικοί παρότι επιδίδονται σε καθημερινό «μαραθώνιο» προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου της Μινεσότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γονείς νηπίων συχνά καταφεύγουν σε γρήγορα, εύκολα στην προετοιμασία τους γεύματα, τα οποία περιέχουν πολλά λιπαρά και είναι πλούσια σε θερμίδες. Μάλιστα, πολλοί επιλέγουν να δίνουν τις ίδιες τροφές και στα παιδιά τους, διαιωνίζοντας με αυτό τον τρόπο έναν κύκλο ανθυγιεινού τρόπου ζωής.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή επιθεώρηση Pediatrics, διεξήχθη σε 1.520 ενηλίκους με μέση ηλικία τα 25 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων γονέων με παιδιά μικρότερα των πέντε ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στη δίαιτα και στις δραστηριότητές τους. Διαπιστώθηκε ότι οι μητέρες μικρών παιδιών κατανάλωναν περισσότερες λιπαρές τροφές, ενώ έπιναν κατά μέσο όρο επτά ζαχαρούχα αναψυκτικά την εβδομάδα.

Αντίθετα οι γυναίκες στην ίδια ηλικιακή ομάδα χωρίς παιδιά κατανάλωναν πέντε αναψυκτικά την εβδομάδα.

Επιπλέον η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μεταξύ των γυναικών με παιδιά κατά μέσο όρο άγγιζε τις 2.360, 368 θερμίδες περισσότερες από εκείνες που κατανάλωναν οι άτεκνες γυναίκες. Σύμφωνα με τη μελέτη οι μητέρες ασκούνταν μόλις λίγο παραπάνω από δύο ώρες την εβδομάδα, σε αντίθεση με τις τρεις ώρες άσκησης εβδομαδιαίως για τις γυναίκες χωρίς παιδιά. Οι πατέρες μικρών παιδιών βρέθηκε ότι κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες καθημερινά με τους άνδρες χωρίς παιδιά, ωστόσο ασκούνταν πέντε ώρες την εβδομάδα αντί για τις επτά της άλλης ομάδας.