ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Oι συγκρούσεις μεταξύ του ιαπωνικού φαλαινοθηρικού στόλου και της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ποιμένας των Θαλασσών» κλιμακώθηκαν επικίνδυνα την περασμένη εβδομάδα, όταν το φαλαινοθηρικό «Shonan Μaru 2» εμβόλισε και έκοψε στα δύο ένα από τα σκάφη της οργάνωσης. Ενας άνθρωπος πλούσιος, με οικολογικές ευαισθησίες και αποφασισμένος να συγκρουστεί με μεγάλα συμφέροντα είναι η «ψυχή» του «Ποιμένα»: ο 59χρονος Καναδός Πολ Γουότσον. Συχνά έχει κατηγορηθεί για ακραίες πρακτικές. Ο ίδιος όμως, έχοντας αφιερώσει τη ζωή του στην προστασία των θαλασσών και των θαλάσσιων πλασμάτων, απαντά μέσω της εφημερίδας «Οbserver» σε όσους τον αποκαλούν «οικο-τρομοκράτη».

«Κάποιοι λένε πως ό,τι κάνω είναι μάταιο,πως δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει η παλίρροια καταστροφών που οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Κάποιοι καταδικάζουν εμένα και τους 77, εφέτος, συνεργάτες μου, προερχόμενους από 16 χώρες και μοιρασμένους σε τρία πλοία,επειδή παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας και τα βάζουμε με τα μεγάλα συμφέροντα.Κάποιοι θέλουν να μας δουν φυλακισμένους ή και νεκρούς.Δεν με νοιάζει.Κάνω ό,τι κάνω επειδή αυτό είναι το σωστό. Είμαι πολεμιστής και έτσι κάνουν όσοι τα βάζουν με ανώτερες δυνάμεις» λέει ο «Καπετάνιος», όπως είναι γνωστός ο κ. Γουότσον.

Ιδρυτικό μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Greenpeace», από την οποία αποχώρησε το 1977 λόγω του υπερβολικά «δραστικού» του οράματος, ο κ. Γουότσον ίδρυσε τον «Ποιμένα» την ίδια χρονιά, με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Εδώ και χρόνια έχει ανοίξει πραγματικό πόλεμο με την ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία με το πρόσχημα των «επιστημονικών ερευνών» σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες από 1.000 φάλαινες. Οι «φαλαινοθηρικοί πόλεμοι» έχουν λάβει μάλιστα τέτοιες διαστάσεις που απειλούν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ιαπωνίας.

« Ο εξτρεμισμός του “Ποιμένα” γίνεται ολοένα πιο βίαιος. Στοχεύει τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά με ισχυρές ακτίνες λέιζερ και εκτοξεύει βλήματα με βουτυρικό οξύ,που είναι επικίνδυνο για το δέρμα και τα μάτια» υποστηρίζουν οι Ιάπωνες.

« Στα 31 χρόνια που παρενοχλούμε και αντιμετωπίζουμε φαλαινοθήρες, λαθραλιείς και λαθροθήρες φωκιών, δεν έχουμε τραυματίσει ούτε ένα άτομο, δεν έχουμε καταδικαστεί ποτέ για κακούργημα και δεν έχουμε δεχθεί καμία αγωγή. Δεν ασκούμε βία» απαντά ο κ. Γούτον. Και καταλήγει: «Ο “Ποιμένας” μερικές φορές προκαλεί ζημιές σε εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται για παράνομους σκοπούς. Οι ωκεανοί λεηλατούνται και εμείς είμαστε η μοναδική οργάνωση ανοιχτής θαλάσσης που κάνει κάτι γι΄ αυτό».