Υλικά (για 4 άτομα)

1 κιλό χοιρινή τηγανιά

χυμό από 1 λεμόνι

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κουτάκι ξανθιά μπίρα (ή μαύρη για πιο έντονη γεύση)

1 λευκό λάχανο

αλάτι, λευκό πιπέρι

1 πρέζα τσίλι σε σκόνη

½ φλ. σταφίδα σουλτανίνα

2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1 Ξεπλένουμε την τηγανιά, τη στραγγίζουμε και την σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

2 Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα: Αναμειγνύουμε τον χυμό του λεμονιού, 1 κουταλιά λάδι και το 1/3 της μπίρας. Στριμώχνουμε την τηγανιά σε μικρό σκεύος και την περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας, να πάει παντού. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

3 Πλένουμε το λάχανο και αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το κοτσάνι, ανοίγοντας μια τρύπα, τέτοια ώστε το κομμάτι που θα βγει να είναι σαν σφήνα. Με αυτόν τον τρόπο τα φύλλα θα ανοίξουν πιο εύκολα.

4 Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Προσοχή, δεν την παραγεμίζουμε γιατί όταν βάλουμε το λάχανο θα ξεχειλίσει. Ρίχνουμε μέσα το λάχανο με την τρύπα προς τα κάτω. Μετά από 5- 10 λεπτά, τα φύλλα αρχίζουν να μαλακώνουν. Το γυρνάμε με μια κουτάλα και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμα, ίσα να ανοίξει. Μόλις μαλακώσει, το βγάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Αφαιρούμε τα φύλλα ένα ένα. Πετάμε και τα χοντρά μέρη των φύλλων.

5 Βγάζουμε την τηγανιά από το ψυγείο, τη στραγγίζουμε και κρατάμε τη μαρινάδα. Σκουπίζουμε το κρέας καλά με απορροφητικό χαρτί. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε την άλλη κουταλιά λάδι να ζεσταθεί και τσιγαρίζουμε την τηγανιά για 1 λεπτό.

6 Σε μεγάλη κατσαρόλα στρώνουμε μια στρώση λάχανο (4- 5 φύλλα κομμένα σε μικρότερα κομμάτια), από πάνω βάζουμε λίγη τηγανιά και συνεχίζουμε με λάχανο και τηγανιά εναλλάξ ώσπου να κλείσουμε με λάχανο.

7 Εχοντας τη φωτιά στη δυνατή ένταση, βάζουμε επάνω τη γεμάτη κατσαρόλα και μόλις το φαγητό πάρει βράση, ρίχνουμε την υπόλοιπη μπίρα. Κρατάμε ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας για 5 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το τσίλι. Σκεπάζουμε, ανακινούμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα.

8 Προσθέτουμε τις σταφίδες και λίγο ψιλοκομμένο βασιλικό και το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.