Μαριλένα Μιχαλίτση 2η νικήτρια

ΥΛΙΚΑ (για 1 τσέρκι, διαμέτρου 18 εκ.)

Για τη βάση

300 γρ. φύλλο κανταΐφι

200 γρ. βούτυρο, λιωμένο και λίγο επιπλέον για την επάλειψη του σκεύους

Για την κρέμα

600 γρ. ανθότυρο

250 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. άχνη ζάχαρη, κοσκινισμένη

2 κ.σ. αλεύρι, κοσκινισμένο

1 κ.σ. απόσταγμα βανίλιας

1 βανιλίνη

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

3 αβγά

Για το σιρόπι

300 γρ. ζάχαρη

200ml νερό

Για το σερβίρισμα

Λίγο γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα της αρεσκείας μας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1 Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Ξαίνουμε καλά το κανταΐφι και το ανακατεύουμε με το βούτυρο, ώστε να πάει παντού. Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 18 εκ. και στρώνουμε το κανταΐφι στη βάση του. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

2 Κρέμα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C, στον αέρα. Χτυπάμε το ανθότυρο με την κρέμα γάλακτος στον κάδο του μίξερ μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε την άχνη καιτο αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε τη βανιλίνη, τον χυμό λεμονιού και τα αβγά και τα χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

3 Οταν το κανταΐφι κρυώσει, απλώνουμε την κρέμα στην επιφάνειά του και ψήνουμε για 10 λεπτά στον φούρνο. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 90ο C.Τοτσιζκέικ είναι έτοιμο όταντο κουνήσουμε και είναι ελαφρά ρευστό, μετά από περίπου 20 λεπτά.Σβήνουμετον φούρνο και αφήνουμε το γλυκό 2 ώρες με ανοιχτή την πόρτα του.Το μεταφέρουμε στο ψυγείο όπου τοαφήνουμε να κρυώσει για 8 ώρες.

4 Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό σε μια κατσαρόλα για περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρουν την πρώτηβράση.

5 Αφαιρούμε το τσέρκι από το γλυκό,τοτοποθετούμε σε ένα ταψάκι λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρό του και ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στο κενό μεταξύ του ταψιού και του γλυκού. Κουνάμετο ταψί ώστε να πάει παντού το σιρόπικαι το αφήνουμε να απορροφηθεί όλο. Μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος, γαρνίρουμε με γλυκόκουταλιού ή μαρμελάδα και σερβίρουμε