ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 24 ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΚΙΑ)

ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΙΡΙΚΙΑ

6-7 φιρίκια

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

250 γρ. ζάχαρη

60 γρ. βούτυρο αγελάδος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

1 ½ λίτρο φρέσκο γάλα

300 γρ. μαύρη ζάχαρη

250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 λουβί βανίλια Μαδαγασκάρης, τους σπόρους

20 γρ. φρέσκο βούτυρο

3 αβγά

ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΚΙΑ

1 πακέτο φύλλο κρούστας για όλες τις χρήσεις (περίπου 12 φύλλα)

λίγο βούτυρο λιωμένο

ζάχαρη κρυσταλλική

ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμασία για την κατάψυξη

Φιρίκια: Καθαρίζουμε τα φιρίκια και τα ρίχνουμε σε βαθύ μπολ με νερό και τον χυμό του λεμονιού ώστε να μη μαυρίσουν μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Σε μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη. Μόλις η ζάχαρη γίνει καραμέλα (προσέχουμε να μην καεί διότι θα πικρίσει), προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Οταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, ρίχνουμε τα φιρίκια (σουρωμένα) και τα λούζουμε με ένα κουτάλι με την καραμέλα μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Βγάζουμε τα φιρίκια από το τηγάνι και τα ακουμπάμε σε σχάρα για να κρυώσουν. Τα κόβουμε κάθετα στα τέσσερα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να βράζουμε τα υγρά που περίσσεψαν μέχρι να δέσουν σαν σιρόπι. Αφού κρυώσει, το βάζουμε σε κλειστό σκεύος και το κρατάμε στο ψυγείο.

Κρέμα: Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, βροχηδόν και τους σπόρους της βανίλιας, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει η κρέμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και μόλις αρχίσει να δένει η κρέμα (θα αρχίσει να κοχλάζει), κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα. Προσοχή: η κρέμα δεν πρέπει να είναι καυτή διότι τα αβγά θα γίνουν ομελέτα.

Μπουγατσάκια: Ξεδιπλώνουμε τα φύλλα κρούστας και τα κόβουμε κάθετα σε τέσσερις λωρίδες. Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε τέσσερις μονές λωρίδες, τις βουτυρώνουμε και τις πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη. Στρώνουμε από επάνω ακόμη τέσσερις λωρίδες. Στην κάθε άκρη βάζουμε από 1 κ.σ. κρέμα και 1/4 από τα καραμελωμένα φιρίκια και κλείνουμε σε τρίγωνα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας. Καλύπτουμε 1 ταψάκι με μεμβράνη κουζίνας και αραδιάζουμε τα τρίγωνα το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς να ακουμπάνε μεταξύ τους. Σκεπάζουμε το ταψάκι με μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 εβδομάδα το πολύ. Οταν θελήσουμε να τα ψήσουμε φροντίζουμε να τα αφήσουμε αποβραδίς στη συντήρηση για να ξεπαγώσουν σιγά σιγά. Προτού τα ψήσουμε, πρέπει να έχουν ξεπαγώσει εντελώς.

Ψήσιμο και σύνθεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αραδιάζουμε τα τριγωνάκια σε βουτυρωμένο ταψί και τα αλείφουμε με λίγο βούτυρο. Ψήνουμε για 8-12 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προτού τα σερβίρουμε, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κανέλα και περιχύνουμε με λίγο από το σιρόπι καραμέλας που έχουμε κρατήσει.