ΥΛΙΚA (για 500 γρ.)
30 γρ. φουντούκια, καβουρντισμένα*
20 γρ. κρουτόν**
300 γρ. πατάτες, βρασμένες και πολτοποιημένες
20 ml ξίδι από λευκό κρασί
5 γρ. σκόρδο, πολτοποιημένο
120 ml έ.π. ελαιόλαδο
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο multi τα φουντούκια μαζί με τα κρουτόν μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις πολτοποιημένες πατάτες, το μείγμα φουντουκιού – κρουτόν, το ξίδι, το σκόρδο και το λάδι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Αλατίζουμε και αραιώνουμε σιγά σιγά με νερό, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα, μέχρις ότου η σκορδαλιά αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα και υφή.
*Καβούρντισμα φουντουκιών: Σε αντικολλητικό σκεύος, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, ψήνουμε σε μέτρια φωτιά τα φουντούκια για λίγα λεπτά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
** Κρουτόν: Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα απλώνουμε 40 γρ. ψωμί για τοστ, κομμένο σε κύβους, ραντίζουμε με 20 ml ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να γίνουν τραγανά.
Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.