Μπορείτε κάλλιστα να αντικαταστήσετε τον µπακαλιάρο µε γαρίδες και τις βρούβες µε βλίτα όταν έρθει το καλοκαίρι.

Οι τρυφερές κορφές από τα χόρτα, προτού ακόµη ανοίξουν τα µπουµπούκια, µαζεύονται αυτή την εποχή. Τώρα, λοιπόν, µπορούµε να απολαύσουµε τις κορφάδες βρούβας για τελευταία φορά φέτος. Τις βρίσκουµε στη λαϊκή αγορά ή τις µαζεύουµε στην εξοχή «κορφολογώντας», όπως έλεγαν οι παλιοί – ευκολότερη δουλειά από το να µαζεύουµε τα χόρτα µε µαχαίρι από τη ρίζα. Στην ύπαιθρο θα δούµε απέραντους αγρούς µε βρούβες µε το χαρακτηριστικό µικρό, κίτρινο λουλούδι.

Ετοιµάζω έναν αφράτο, αρκετά νερουλό, λεµονάτο ταραµά: Βάζω στο µπλέντερ 1 µέτριο κρεµµύδι και 1 φλ. νερό να χτυπηθούν µαζί και να λιώσουν. Ρίχνω µέσα 2 κ.σ. λευκό ταραµά. Χτυπάω και ανεβάζω την ταχύτητα, προσθέτοντας σιγά σιγά 1 ποτήρι έ.π. ελαιόλαδο. Το µείγµα µου αρχίζει να δένει σαν µαγιονέζα. Στύβω µέσα χυµό από 2 λεµόνια. Ανακατεύω.

Βράζω σε ζεµατιστό νερό ½ κιλό κορφάδες βρούβας για 3-4 λεπτά και στραγγίζω καλά. Αλατοπιπερώνω.

Τηγανίζω 1 φιλέτο φρέσκου µπακαλιάρου περασµένο µε λίγο αλεύρι. Σερβίρω αµέσως σε πιάτο βάζοντας κάτω τη σάλτσα ταραµά, από πάνω τα χόρτα και τελευταίο το ψάρι.