Υλικά για 5-6 άτομα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
40 γρ. μαγιά, φρέσκια
1 αβγό, μεγάλο ή 2 μικρά
50 γρ. βούτυρο, λιωμένο
100 ml γάλα, φρέσκο
10 λουκάνικα Φραγκφούρτης, κομμένα στη μέση
έ.π. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε βαθιά λεκάνη το αλεύρι και κάνουμε μια μικρή λακκούβα στη μέση. Προσθέτουμε σε αυτή όλα τα υλικά, εκτός από τα λουκάνικα, αφήνοντας τελευταίο το γάλα. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Τη σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει και να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Κόβουμε τη ζύμη και την πλάθουμε σε μπαλάκια μεγέθους μεγάλου καρυδιού.
Με τη βοήθεια ενός πλάστη και λίγο αλεύρι ανοίγουμε τα ζυμαράκια σε πιτάκια. Τοποθετούμε σε κάθε πιτάκι ½ λουκάνικο και διπλώνουμε προς τα μέσα το επάνω και το κάτω μέρος της ζύμης και κατόπιν τα πλαϊνά.
Ρολάρουμε ελαφρώς για να του δώσουμε σχήμα και να κολλήσει η ζύμη. Συνεχίζουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε αρκετό λάδι, τόσο όσο να φτάνει στη μέση του πιροσκί. Βάζουμε λίγα λίγα τα πιροσκί και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά γυρίζοντάς τα συνεχώς ώσπου να πάρουν ένα ομοιόμορφο χρυσαφί χρώμα.
Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Σερβίρονται ζεστά.
Tip
Για να αποφύγετε τις πολλές θερμίδες του τηγανίσματος, αλείψτε τα πιροσκί με λίγο λάδι και ψήστε τα στους 200°C για περίπου 15 λεπτά.