Υλικά για 6 άτομα

½ φλ. ξινόχοντρο
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
6-7 σκελίδες σκόρδου, σε φετάκια
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 φύλλο δάφνης
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
4 μέτριες ώριμες ντομάτες, περασμένες από τον τρίφτη
1½ κιλό στενόμακρες μελιτζάνες, σε χοντρές ροδέλες

Εκτέλεση
Αφήνουμε τον ξινόχοντρο να μουσκέψει σε ένα μπολ με χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μπαχάρι και το δαφνόφυλλο για περίπου 3 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, τις μελιτζάνες και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 20-25 λεπτά. Τέλος, στραγγίζουμε τον ξινόχοντρο, τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για ακόμη 5 λεπτά.

Tip

Προαιρετικά, μαζί με τις μελιτζάνες μπορούμε να προσθέσουμε 2 μέτριες πατάτες σε κυβάκια, και λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο.