Υλικά για 4 άτομα

40 μεγάλα λαπαθόφυλλα
½ κιλό χόντρο
2 ντομάτες, πολύ ώριμες, περασμένες στον τρίφτη
1 κρεμμύδι ξερό, περασμένο στον τρίφτη
1 κολοκύθι, περασμένο στον τρίφτη
1 καρότο, περασμένο στον τρίφτη
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 πρέζα κύμινο
2-3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
λίγα αποξηραμένα πέταλα από άγρια τριαντάφυλλα, προαιρετικά (θα βρείτε στα μπαχαράδικα)
½ λίτρο (περίπου) ζωμός κοτόπουλου, σπιτικός, από βιολογικό κύβο ή ψυγείου

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνω τον χόντρο, τον καλύπτω με χλιαρό νερό και τον αφήνω να μουλιάσει και να φουσκώσει για 3-4 ώρες (ακόμη κι έτσι τρώγεται ευχάριστα αν και τραγανίζει λίγο).

Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει ζεματάω τα λάθαπα. Μετράω μέχρι το 3 και τα βάζω σε παγάκια. Επειδή τα φύλλα είναι πολύ λεπτά, βράζουν αμέσως.

Μεταφέρω τον χόντρο σε ένα μπολ, προσθέτω τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το κολοκύθι, το καρότο, τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό. Αρωματίζω με λίγο κύμινο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύω. Σε αυτό το σημείο, μου αρέσει να βάζω και λίγα πέταλα αγριοτριαντάφυλλου τριμμένα.

Παίρνω ένα ένα τα λαπαθόφυλλα, βάζω στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση και τα τυλίγω σε ντολμάδες. Τους βάζω σε μια κατσαρόλα στριμωχτά τον έναν δίπλα στον άλλο. Τους περιχύνω με τον ζωμό κοτόπουλου (ίσα να τους σκεπάζει) και το ελαιόλαδο, σκεπάζω με ένα πιάτο και τους αφήνω να βράσουν για 8-10 λεπτά.

Tips
Τα λάπαθα αντικαθιστούν το λεμόνι και ξινίζουν το φαγητό ευχάριστα.
Αν βάλω ρύζι, πρέπει να τo έχω προβράσει.
Μου αρέσουν πολύ οι λαπαθοντολμάδες με κοτόπουλο ή με κιμά από ψάρι, βρασμένα για λίγο στον ζωμό τους. Τον κιμά του κοτόπουλου τον ανακατεύω με φρέσκα μυρωδικά και τον τυλίγω μέσα σε λαπαθόφυλλα. Τον κιμά από ψάρι ή και θαλασσινά τον χτυπάω μαζί με 2-3 κρόκους αβγού στο μπλέντερ για λίγο και τον τυλίγω σε λαπαθόφυλλα.