Αφοί Ασημακόπουλοι

Τα εντυπωσιακά σε μέγεθος πασχαλινά σοκολατένια κοκοράκια και λαγουδάκια σε καλωσορίζουν στην είσοδο του ζαχαροπλαστείου Ασημακόπουλος, το οποίο, με έτος ίδρυσης το 1915, αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά της Αθήνας. Οι δύο ιδιοκτήτες του, ο Δημήτρης και ο Θανάσης Ασημακόπουλος, συνέχισαν την τέχνη του πατέρα τους Βασίλη, ενώ πλέον με τη δουλειά ασχολούνται ενεργά και οι δύο κόρες τους Τζέιν και Χριστίνα.

Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του ξεκίνησε ως γαλακτοπωλείο. Αυτή η παράδοση συνεχίζεται ως σήμερα καθώς δίνεται μεγάλη έμφαση στο γάλα, το οποίο προμηθεύονται κατευθείαν από κτηνοτρόφους των Σπάτων και του Μαρκόπουλου. Μάλιστα παρασκευάζουν μόνοι τους και το δικό τους βούτυρο, που είναι και ένα από τα μυστικά του νόστιμου τσουρεκιού τους, όπως θα μας εξηγήσουν. «Το τσουρέκι μας βασίζεται σε μια παλιά συνταγή. Να φανταστείτε, η δοσολογία είναι γραμμένη σε οκάδες. Παρασκευάζουμε λοιπόν το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι. Δεν προσθέτουμε μαστίχα για να μη “σκοτώσει” τη γεύση του βουτύρου» αναφέρουν. Παράλληλα στις βιτρίνες του ζαχαροπλαστείου συναντάμε και δύο γεμιστά τσουρέκια, με πραλίνα και κάστανο αντίστοιχα.

Oσοι νηστεύετε μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το κέικ με σταφίδες και καρύδι, βασισμένο σε μια παλιά συνταγή της μητέρας των ιδιοκτητών.

Χαριλάου Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ. 210 3610 092

Καφεζαχαροπλαστεία Χατζή

Νωρίς το πρωί οι πελάτες του καφεζαχαροπλαστείου Χατζή στη Νέα Σμύρνη κάθονται ήδη στα τραπεζάκια. Οι περισσότεροι απολαμβάνουν ελληνικό καφέ, σερβιρισμένο με λικέρ τριαντάφυλλο και λουκουμάκι. Η ιστορία του ζαχαροπλαστείου, ονομαστού για τα σιροπιαστά του, φτάνει πίσω στο 1908, όταν στην οδό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη άνοιξε το πρώτο κατάστημα. Σήμερα η επιχείρηση αριθμεί δύο καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα.

Σταματάμε μπροστά από τη βιτρίνα με τα τσουρέκια. «Προσφέρουμε δύο είδη στους πελάτες μας» εξηγεί η Ιωάννα Ζάγκα, υπεύθυνη του καταστήματος. «Το πολίτικο τσουρέκι με μαχλέπι και μαστίχα αλλά και το γεμιστό με πουρέ κάστανου και επικάλυψη μαύρης ή λευκής σοκολάτας. Το τσουρέκι μας παράγεται καθημερινά. Εχει ζήτηση όλον τον χρόνο, όχι μόνο το Πάσχα. Δεν είναι αφρώδες. Πρόκειται για το παραδοσιακό τσουρέκι με τη μεστή, γεμάτη υφή».Επειδή όμως αγαπάμε και τα παραδοσιακά γλυκά, όπως άλλωστε και το ζαχαροπλαστείο, δοκιμάσαμε επίσης εκμέκ κανταΐφι με κρέμα καϊμάκι, σουτζούκ λουκούμ αλλά και ασουρέ, μια παραδοσιακή κρέμα με σιτάρι, καρύδια και σταφίδες. Στα «πρέπει» και τα παγωτά. Ιδιαίτερος ο ντοντουρμάς καϊμάκι, ένα παγωτό φτιαγμένο με σαλέπι και βουβαλίσιο γάλα.

25ηςΜαρτίου 27, Ν. Σμύρνη, τηλ.210 9317 273, chatzis.gr

Βάρσος: Η ευρωπαϊκή εκδοχή του τσουρεκιού με βιεννέζικη καταγωγή. Δεν περιέχει μαχλέπι και αρωματίζεται με ξύσμα πορτοκαλιού.

Κασσαβέτη 5, Κηφισιά, τηλ. 210 8012 472.

Lido: Μυρωδάτο πολίτικο τσουρέκι με μαστίχα και μαχλέπι. Διατίθεται επίσης με γέμιση σοκολάτα και κάστανο, αλλά και σε νηστίσιμη εκδοχή, χωρίς βούτυρο και αβγά. Γευστικότατη και η νηστίσιμη πολίτικη βασιλόπιτα-τσουρέκι, πασπαλισμένη με μαυροκούκι, που αυτές τις μέρες έχει μεγάλη ζήτηση.

Χρεμωνίδου 35, τηλ. 210 7516 898.

Τερκενλής: Το ονομαστό τσουρέκι της Θεσσαλονίκης παρασκευάζεται με φρέσκο βούτυρο και επίλεκτα άλευρα, κακουλέ, μαχλέπι και μαστίχα Χίου. Εκτός από την κλασική γεύση το συναντάμε σε ποικιλία εκδοχών, με διαφορετικές επικαλύψεις και γέμιση από κάστανο, λεμόνι, πορτοκάλι, σοκολάτα, πραλίνα φουντουκιού ή χιώτικη κρέμα.

www.terkenlis.gr.

Fresh: Εδώ θα δοκιμάσετε ένα ακόμη κλασικό τσουρέκι με μαστίχα, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού. Μπορείτε επίσης να δώσετε παραγγελία για το δικό σας τσουρέκι.

www.wearefresh.gr.

Τάκης: Ενα παραδοσιακό τσουρέκι χωρίς βελτιωτικά, μεστό, με πλούσια τα αρώματα του μαχλεπιού και της μαστίχας. Θα το βρούμε και σε παραλλαγές με κομμάτια μαύρης σοκολάτας, με πραλίνα και αγριοκέρασο, με σταφίδα, πορτοκάλι, καρύδι και σοκολάτα και τέλος με πραλίνα και καραμελωμένα αμύγδαλα. Επίσης ιδιαίτερο και το μυκονιάτικο νηστίσιμο τσουρέκι με σταφίδες, κανελόζουμο και μέλι.

Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη, τηλ. 210 9230 052.

Karaköy Güllüoglu
: Φτιαγμένο με την αυθεντική πολίτικη συνταγή έχει έντονο άρωμα από βούτυρο, μαστίχα και μαχλέπι και συμπαγή υφή.

Νίκης 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3213 959, και Αγ. Αλεξάνδρου 5, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9840 733.