Η συνάντησή μας με τη γαστρονομία (θα έπρεπε να) γίνεται σε μικρή ηλικία. Αυτό το γνωρίζουν καλά – και το εφαρμόζουν – χώρες με παράδοση στην τέχνη της υψηλής γεύσης, όπως η Γαλλία. Εκεί τα παιδιά έρχονται σε άμεση επαφή με την κουζίνα από το σχολείο, με διαδραστικά μαθήματα στα οποία παίρνουν μέρος και μαθαίνουν – παίζοντας – να εκτιμούν τις γεύσεις και τα αρώματα του πραγματικού φαγητού.

Στην Ελλάδα, αν και θα έπρεπε, αυτή η πρακτική δεν είναι και τόσο διαδεδομένη, ενώ αντίθετα τα φαστ φουντ και οι πρόχειρες γεύσεις μοιάζουν να κυριαρχούν στις νεαρές ηλικίες. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενέργειες οι οποίες είναι άξιες αναφοράς. Στόχος τους είναι να μάθουν στους μαθητές, επίδοξους επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες σεφ ότι το μεγαλείο και η δημιουργικότητα της μαγειρικής είναι πολύ περισσότερα από ένα ριάλιτι στην τηλεόραση.

Η Ελληνογαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά», με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων της, διοργανώνει, μεταξύ άλλων, μια σειρά εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Γεύσεις Γαλλίας – Εθνική Κληρονομιά» και διαρκεί από τις 21 ως τις 24 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια των ημερών Γευσιγνωσίας, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον σεφ του βραβευμένου με δύο αστέρια Μισελέν εστιατορίου Σπονδή, κ. Arnaud Bignon, να συζητήσουν αλλά και να τον βοηθήσουν στη δημιουργία εδεσμάτων. Ακόμη οι μαθητές θα εκθέσουν τα εδέσματα που οι ίδιοι θα ετοιμάσουν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών.

Να σημειώσουμε ότι και την περασμένη χρονιά είχαν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις σχετικές με το κρασί, το φαγητό, αλλά και τις επιστήμες που σχετίζονται με την αίσθηση της γεύσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Εβδομάδας Γευσιγνωσίας, αλλά και των υπόλοιπων εκδηλώσεων θα βρείτε στο www. lfh.gr