Ο Εντμούντο Εσκαμίγια και ο Γιούρι ντε Γκορτάρι, διευθυντές της περιώνυμης Escuela de Gastronomia Mexicana (Σχολή Μεξικανικής Γαστρονομίας), έχουν έρθει κάμποσες φορές στην Αθήνα για τα θρυλικά γαστρονομικo-ιστορικά τους σεμινάρια. Ο μυστακοφόρος και οστεώδης Γιούρι μαγειρεύειμακαρίως(από αριστοτεχνικά antojitos, ήτοι μεξικανικά ορντέβρ, μέχρι puchero, μία παραδοσιακή σπεσιαλιτέ με τρία είδη κρέατος και άφθονα λαχανικά) και ο κοντόσωμος Εντμούντο μιλάει αδιαλείπτως «ντύνοντας» τα αχνιστά πιάτα μπροστά του με ιστορία, κοινωνία, πολιτισμό. Στην τελευταία τους επίσκεψη, καλεσμένοι του Abanico (Κέντρο Ισπανικής, Πορτογαλικής και Καταλανικής γλώσσας), ο Δον Κιχώτης και ο Σάντσο Πάντσα της σύγχρονης λατινοαμερικάνικης γαστρονομίας, ζευγάρι 22 χρόνια τώρα, και στην κουζίνα και στη ζωή, άφησαν πίσω τους μια «πικάντικη» συνταγή.

Τιστιουίλε

Κοτόπουλο με μια νοστιμότατη πηχτή σάλτσα από το Μιτσοακάν,

στο νότο του Μεξικού

Υλικά για 2 άτομα

2 στήθη κοτόπουλου βρασμένα και κομμένα σε μπουκιές

1 φλ. ζωμό κοτόπουλου

4 πιπεριές γουαχίγιο μουλιασμένες, καθαρισμένες και ξεσποριασμένες

½ κ.γ. κύμινο

½ κ.γ. ρίγανη

1/3 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

2 σκελίδες σκόρδου, ξεφλουδισμένες

1 κιλό ντομάτες ή 2 κονσέρβες κονκασέ

2 τορτίγιες ξεροψημένες

1 φέτα άσπρο ψωμί

1 ξυλαράκι κανέλα

λαρδί για τηγάνισμα (κομμάτι χοιρινού λίπους)

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Ανακατεύουμε στο multi τις πιπεριές, τις ντομάτες και τα μπαχαρικά. Περνάμε το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά υγρά.

2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λαρδί, ρίχνουμε το μείγμα και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά.

3. Αλέθουμε το ψωμί και τις τορτίγιες στο multi και τα προσθέτουμε στο τηγάνι ώστε να δώσουν ωραία υφή και να πήξει η σάλτσα.

4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την σάλτσα μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε το κοτόπουλο και αν είναι πολύ πηκτό το μείγμα, συμπληρώνουμε λίγο από τον ζωμό στον οποίο έβρασε το κοτόπουλο.