Δεν είναι μόδα, είναι ανάγκη: η στροφή προς τον αγροτικό τομέα είναι γεγονός. Από λάδι μέχρι kale και από σταφύλι μέχρι μάραθο, όλο και περισσότεροι νέοι αφήνουν για λίγο το tablet από το χέρι – ή το παίρνουν μαζί στο τρακτέρ – και πιάνουν την τσάπα για να σπείρουν, να καλλιεργήσουν και να απολαύσουν τους καρπούς του μόχθου τους. Το ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα και η αλλαγή του μοντέλου επιχειρηματικότητας αποτελεί μια πραγματικότητα και το αποτέλεσμα είναι μια «διόρθωση» της ασφυκτικής αστυφιλίας του παρελθόντος. Τα αστικά κέντρα χάνουν λίγο έδαφος και η περιφέρεια παίρνει το πάνω χέρι.

Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών άλλαξε τα δεδομένα στην επιχειρηματική δράση. Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε το 2012 για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδειξαν ότι νέοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου αναζητούσαν από τότε ένα πιο ποιοτικό μοντέλο ζωής και ήταν ευνοϊκά διακείμενοι απέναντι στην επιστροφή στην ύπαιθρο και στην ενασχόληση με τις αγροτικές εργασίες. Σχεδόν ένα εκατομμύριο εκ των ερωτηθέντων δήλωσαν πως σχεδίαζαν να επιστρέψουν «στο χωριό» και περίπου οι μισοί πως ήθελαν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Τα 2/3 μάλιστα όσων επιθυμούσαν να κάνουν αυτό το βήμα διέθεταν ανώτερη μόρφωση, αφού σε ποσοστό 25,4% ήταν κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και το 43% πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ. Σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η στροφή της Ελλάδας στον αγροτικό τομέα μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Η ιστορία του Τριπτολέμου

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Τριπτόλεμος ήταν ο γιος του βασιλιά της Ελευσίνας. Η Δήμητρα, για να ανταποδώσει τη φιλοξενία που δέχτηκε από τους γονείς του, του χάρισε ένα άρμα που το έσερναν φτερωτοί δράκοντες και μεγάλη ποσότητα σιταριού για να το σπείρει σε όλη την οικουμένη. Η ιστορία του ενέπνευσε τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς για να ονομάσει το πρόγραμμα που εκπαιδεύει τους μελλοντικούς αγρότες.

Ταχύρρυθμα σεμινάρια αγροτικής κατάρτισης για νέους ηλικίας 24 έως και 40 ετών υλοποιούνται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου. Ταρατσόκηποι, φαρμακευτικά φυτά, εδώδιμα μανιτάρια και ελαιοκομία είναι κάποιοι μόνο από τους τομείς που ήδη προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον. Ο γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς Παναγιώτης Κανελλόπουλος εξηγεί: «Στόχος του προγράμματος είναι να δοθούν τα βασικά εφόδια σε έναν νέο ώστε
να μπορέσει να καταπιαστεί με μια δουλειά του πρωτογενούς τομέα, είτε αυτή λέγεται αγροτική παραγωγή είτε λέγεται κτηνοτροφία. Προσπαθήσαμε να συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμα και κάποια πιο ελκυστικά θέματα όπως τα αρωματικά φυτά, χωρίς όμως να παραλείψουμε και τους κλασικούς τομείς παραγωγής της χώρας, όπως
το λάδι, το κρασί και το μέλι».

Ειδικά στην Αθήνα, η ζήτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι μεγάλη. Το αντίτιμο για τη συμμετοχή είναι 50 ευρώ και όσοι καθήσουν στα θρανία θα κληθούν να πάρουν τον ρόλο του μαθητή στα σοβαρά, αφού για να αποκτήσουν τη βεβαίωση παρακολούθησης θα πρέπει να μην κάνουν πάνω από πέντε απουσίες και να συμπληρώσουν ένα τεστ γνώσεων. Παράλληλα, αντίστοιχες διημερίδες στα ΤΕΙ της χώρας θα επιχειρήσουν να μυήσουν τους ενδιαφερόμενους στην καλλιέργεια φυτών στο θερμοκήπιο, στην αξιοποίηση τοπικών ποικιλιών και στην παραγωγή γάλακτος, ενώ θα τους ξεναγήσουν και στις προοπτικές βιολογικής γεωργίας, «επικαιροποιώντας» την ύλη και κάνοντας και αυτό το «μάθημα» ακόμη πιο ελκυστικό.

Πρόγραμμα «Τριπτόλεμος»: Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, τηλ. 210 3443 551, www.neagenia.gr

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ