Πρώτος στο χωριό

Ο αριθμός ήταν σίγουρα εντυπωσιακός: 106.927 συμπατριώτες μας επισκέφθηκαν τη σελίδα «Οχι Κατσουράνη με Κόστα Ρίκα» στο Facebook μόνο και μόνο για να πατήσουν ένα like που θα έστελνε τον έλληνα διεθνή στον πάγκο. Η πληροφορία, όπως όλες οι ανούσιες ειδήσεις, ταξίδεψε στο εξωτερικό, αναπαράχθηκε στο Διαδίκτυο, μονοπώλησε συζητήσεις καφενείου και απέδειξε δύο πράγματα: πόσο επικίνδυνα επιθετική είναι πλέον η κοινή γνώμη, ειδικά όταν εκφράζεται μέσω Ιnternet, αλλά και πόσο εύκολα φθείρονται οι δόξες ενός ποδοσφαιρικού παρελθόντος.

Ο Φερνάντο Σάντος δεν τους έκανε τη χάρη. Στο 78ο λεπτό ο Κώστας Κατσουράνης πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Γιάννη Μανιάτη, με τον τελευταίο να μην του δίνει καν το χέρι του. Η στιγμή ήταν τόσο κρίσιμη, που όλη εκείνη η ιστορία της δικής τους μονομαχίας δεν απασχόλησε πολλούς. Τα πάθη, πάντως, δεν μπορούν να λείπουν από την ποδοσφαιρική ζωή του Κώστα Κατσουράνη.
Και κάπως έτσι η «εθνική μοναξιά» του συνεχίστηκε τη στιγμή του γκολ του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Την ώρα που όλοι αγκαλιάζονταν, ο Κατσουράνης πανηγύρισε μόνος του με μια άσεμνη κίνηση προς το άπειρο. Ηταν το δικό του ξέσπασμα έπειτα από μια καλή εμφάνιση. Η κίνηση έμοιαζε να απευθύνεται σε όλους όσοι τον αμφισβήτησαν.
Τώρα που τα φώτα σβήνουν, που το αντιπροσωπευτικό σχήμα επέστρεψε, θα απαντήσει στους επικριτές του; Οσοι έχουν καλή μνήμη τον θυμούνται στο Καλλιμάρμαρο μετά τον θρίαμβο του Euro να ακούει βαριεστημένα τους επισήμους και η κάμερα να τον συλλαμβάνει να λέει «τελειώνετε, ρε μ…». Ισως το ίδιο να ήθελε να φωνάξει και σήμερα, με το δίκιο, το δικό του αλλά και των επικριτών του, να βρίσκεται κάπου στη μέση…
Ο πιτσιρικάς που έπαιζε στις αλάνες των Ζαρουχλέικων στην Πάτρα πρωταγωνίστησε στην Παναχαϊκή για να πάρει το 2002 τη μεγάλη μεταγραφή στην ΑΕΚ, ώστε να ηγηθεί τα επόμενα χρόνια της αναγέννησης –που δεν ήρθε ποτέ –υπό την μπαγκέτα του κολλητού του, Ντέμη Νικολαΐδη. Και στόπερ και αμυντικός μέσος, ο Κατσουράνης ήξερε επιπλέον και να σκοράρει, ίσως επειδή το παιδικό του είδωλο ήταν ο μέγας ιταλός γκολτζής Ρομπέρτο Μπάτζιο. Η Μπενφίκα δεν μπόρεσε να αντισταθεί. Το 2007 ο Κώστας Κατσουράνης φόρεσε τα χρώματα των Αετών της Λισαβόνας. Ενας καβγάς με τον τότε βραζιλιάνο συμπαίκτη του Λουιζάο έμοιαζε η αρχή του τέλους μιας διεθνούς καριέρας. Θα μπορούσε να τα πάει σαφώς καλύτερα. Αλλά ούτε και ο Κατσουράνης μπόρεσε να ξεφύγει από τον μεγαλύτερο εχθρό του μέσου ταλαντούχου έλληνα ποδοσφαιριστή: τον μίζερο, γκρινιάρη εαυτό του. Εκείνη την εποχή γκρίνιαζε γιατί δεν μπορούσε να έρχεται συχνά στην Ελλάδα. Τελικά, γύρισε για τα καλά και μάλλον ονειρεύεται την εποχή που μπορούσε ακόμη να φύγει. Ετσι είναι η ζωή, σκληρή.

Δεύτερος στην πόλη

Η διαδικτυακή σταύρωση του Κώστα Κατσουράνη θα μπορούσε να έχει τον τίτλο «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν». Η εξήγηση αυτή μοιάζει, όμως, μάλλον επιφανειακή, όταν την ίδια στιγμή στην εθνική ομάδα αγωνίζεται ο 37χρονος Γιώργος Καραγκούνης. Οι δύο παίκτες σαφώς δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, γιατί το πρόβλημα με τον Κώστα Κατσουράνη είναι ότι πέφτει πάντα στην ίδια παγίδα: υπερεκτιμά τον εαυτό του. Οταν ήταν 25 χρόνων, άναβε το τσιγάρο του με αυτοπεποίθηση, έκανε τις δημόσιες σχέσεις του με παράγοντες και δημοσιογράφους και πίστευε ότι το ταλέντο αρκούσε. Σήμερα, στα 35 του χρόνια, θεώρησε ότι η εμπειρία του θα τον έβγαζε ασπροπρόσωπο. Ως έναν βαθμό δεν είχε άδικο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε ένας από τους καλύτερους έλληνες ποδοσφαιριστές. Ενας παίκτης που ξέρει από ποδόσφαιρο, που μπορεί να είναι προπονητής εντός γηπέδου, αλλά και εκτός. Πολλοί πίστεψαν ότι το ποδοσφαιρικό ταλέντο του θα μπορούσε να τον οδηγήσει ακόμη και στη Ρεάλ. Ομως κάπου εκεί έρχεται η γκρίνια και οι κακές γλώσσες τον περιγράφουν ως έναν παίκτη που αγαπούσε να δημιουργεί «παρέες» και κλίκες στα αποδυτήρια, που μπορούσε να βάλει δι’ ασήμαντον αφορμήν τις φωνές στους συμπαίκτες του και, πάνω από όλα, προτιμούσε καλύτερα να είναι πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη.

Από τα πιο μελανά σημεία της καριέρας του ήταν και ο πρόσφατος απαράδεκτος διαπληκτισμός του με τον 27χρονο Γιάννη Μανιάτη στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Αν και ζήτησε συγγνώμη, σίγουρα δεν περιμένεις αυτή τη συμπεριφορά από έναν 35χρονο βετεράνο της Εθνικής. Για τους επικριτές του δεν είναι πρώτη φορά που ο Κατσουράνης πυρπολεί το κλίμα στα αποδυτήρια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, με τους κακεντρεχείς να φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι κατά καιρούς εκμεταλλεύτηκε τις φιλικές σχέσεις του με τον Φερνάντο Σάντος. Ισχυρισμοί, πάντως, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποδειχτούν.

Μετά τη λήξη της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ φήμες τον θέλουν να επιστρέφει στην ΑΕΚ, στην ομάδα που αγάπησε περισσότερο από όλες. Ακόμη και την εποχή που έπαιζε στον Παναθηναϊκό, μετά την επιστροφή του από την Μπενφίκα, δήλωνε ευθαρσώς: «Ημουν Παναθηναϊκός, έγινα ΑΕΚ και είμαι ΑΕΚ». Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση, όπως είπε και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΒΗmagazino, να μην παίξει πουθενά αν δεν νιώσει σεβασμό ή αν δεν τον γεμίσει κάποια πρόταση. Μετά το διαδικτυακό αθλητικό bullying που δέχτηκε, αυτή η ανάγκη για σεβασμό πρέπει να βρει δίχτυα. Το αξίζει. Τουλάχιστον ο παίκτης που ήταν.

Αδέκαστη

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ