Το μοντέλο
Το νέο έργο της Ελενας Κουντουρά είναι αναμφισβήτητα βαρύ. Η θέση του γραμματέα της ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει αποδειχτεί το μεγαλύτερο «εφαλτήριο» για αποχώρηση από το κόμμα. Αραγε ο Πάνος Καμμένος θα βρει στο πρόσωπο της ευθυτενούς Ελενας μια δυναμική πασιονάρια που θα σηκώσει τη σημαία του κόμματος ψηλά –πιο ψηλά και από τα αεροπλάνα που μας ψεκάζουν –και θα καταφέρει να επιβάλει την ηρεμία σε αυτή τη ροκ Κοινοβουλευτική Ομάδα; Είναι πολύ πιθανό. Μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο χάρισμα της κυρίας Κουντουρά είναι η αυτοπειθαρχία, μια αρετή την οποία έχει καλλιεργήσει συνετά μέσα από τον αθλητισμό και τον γενικότερο επαγγελματικό της βίο. Οπως η ίδια έχει δηλώσει, η διεθνής καριέρα της στον χώρο της μόδας ήταν αποτέλεσμα όχι μόνο της κατάλληλης εμφάνισης, της φωτογένειας και της φυσικής χάρης στην κίνηση, αλλά και της αυτοπειθαρχίας της. Με αυτά τα εφόδια, η φυσική κατάληξη για ένα πρώην μοντέλο και διευθύντρια γυναικείων περιοδικών είναι η Βουλή. Μην ξεχνάμε ότι και η πολιτική μια πασαρέλα είναι.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μια επιτυχημένη γυναίκα. Πρωταθλήτρια Ελλάδος στοάλμαεις ύψος και στα 100 μ. με εμπόδια, απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ, είναι από τα λίγα μοντέλα στην Ελλάδα που μπορούν να μιλούν για μια πραγματική διεθνή καριέρα. Μούσα, μεταξύ άλλων, του Σερζ Λουτένς, το 1990 ανακηρύχθηκε από το CCN ένα από τα δέκα καλύτερα μοντέλα του κόσμου. Κατόπιν, σειρά είχαν η δημοσιογραφία και η έκδοση γυναικείων περιοδικών, η ενασχόληση με τις φιλανθρωπίες και το κοινωνικό έργο και μια υποψηφιότητα με τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή το 2004, στην Α΄ Αθηνών.
Η Ελενα τα κατάφερε και εξελέγη. Οι ψηφοφόροι που σταύρωσαν το όνομά της ορμώμενοι από τις λάιφσταϊλ συνιστώσες της μάλλον απογοητεύτηκαν. Η Ελενα Κουντουρά μπήκε στη Βουλή για να εκφράσει το κομμάτι της σκληρής λαϊκής Δεξιάς, κόντρα στο τότε περίφημο άνοιγμα στον μεσαίο χώρο του Κώστα Καραμανλή. Αυστηρές ηθικές αρχές, προσκόλληση στην Εκκλησία και σοβαροφάνεια που απέφεραν αρκετά εκνευριστικά ντεσιμπέλ εντός του Κοινοβουλίου. Ενα από τα αγαπημένα της θέματα η παράνομη μετανάστευση, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, συνιστά «ανυπολόγιστης σημασίαςκίνδυνο για την οριστική αλλοίωση του εθνικού μαςκέντρου». Μην ξεχνάμε ότι ανάμεσά τους, σύμφωνα πάντα με την κυρία Κουντουρά, μπορεί να υπάρχουν και άτομα με ύποπτες διασυνδέσεις και ακόμη πιο ύποπτες αποστολές, δηλαδή άτομα που ευθύνονται για προβοκατόρικες ενέργειες, δολιοφθορές κ.τ.λ. Το παρατσούκλι «Σάρα Πέιλιν», που της απέδωσαν οι κακεντρεχείς, για πολλούς τής ταιριάζει γάντι…

Της συντήρησης

Παρά τα ομολογουμένως πολλά προσόντα της, στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2007 και του 2009 έμεινε εκτός βουλευτικού νυμφώνος. Ακόμη όμως και η αποτυχία για μια Ελενα Κουντουρά μεταφράζεται τελικώς σε επιτυχία. Μπορεί, λοιπόν, για παράδειγμα το 2007, να μην εξελέγη, αλλά από την άλλη είχε αυξήσει τους σταυρούς της σε σχέση με το 2004. Ευτυχώς, η σοφία του Σύμπαντος ήρθε να αποκαταστήσει την αδικία, γιατί τον Νοέμβριο του 2011 ήρθε ξανά η ώρα της: ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε της βουλευτικής του έδρας προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου και έτσι, ως πρώτη επιλαχούσα, κατέλαβε την έδρα.

Η συνύπαρξή της με τη ΝΔ δεν ήταν γραφτό να μακροημερεύσει. Στις 12 Φεβρουαρίου του 2012 διαφώνησε, καταψηφίζοντας το Μνημόνιο, και διαγράφηκε. «Η ΝΔ είναι σπίτι μου, αλλά η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου» τόνισε, με εκείνη τη συγκινητική, συντηρητική παλαιοκομματική γλώσσα που τόσο αγαπά. Βρήκε σύντομα νέα στέγη στους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου, αποτελώντας μία από τις πιο ηχηρές μεταγραφές του, αν και βρέθηκε από σπόντα στην τότε Βουλή. Ασήμαντες λεπτομέρειες. Αυτό που μετράει είναι ότι επιτέλους βρήκε τον ιδεολογικό χώρο που την εξέφραζε. Ετσι κι αλλιώς, στις εκλογές του Ιουνίου εξελέγη πανηγυρικά.

Το εύλογο, λοιπόν, ερώτημα σε σχέση με την περίπτωσή της είναι πώς είναι δυνατόν μια γυναίκα που έχει ταξιδέψει και έχει δουλέψει στο εξωτερικό να εκπέμπει τόσο συντηρητισμό σε κάθε αντίδρασή της. Για παράδειγμα, η γλώσσα που χρησιμοποίησε για να διαψεύσει την ύπαρξη του ονόματός της σε λίστα του ΣΔΟΕ θα μπορούσε να ανήκει στα highlights ταινίας του Τέλη Σαβάλας. «Στη μόνη λίστα που μπορεί να βρει κανείς το όνομά μου, είναι στη μαύρη λίστα αυτών που επιβουλεύονται την εθνική μας κυριαρχία, των διεθνών τοκογλύφων και των εδώ μνημονιακών συνεργατών τους. Ολων αυτών που με βρίσκουν απέναντί τους να τους πολεμάω, και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτό» έγραψε. Αξέχαστη επίσης ήταν και η στιγμή στην οποία η κυρία Κουντουρά θρήνησε on air, ακούγοντας το μελό λογύδριο ενός παπά που κράδαινε ένα πλαστικό μπουκάλι λάδι, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, του το προσέφεραν οι κάτοικοι της καμένης Ηλείας, ώστε να βάζει ωραίο λάδι στη σαλάτα του. Το θέαμα έμοιαζε βγαλμένο από ταινία του Αλμοδόβαρ.

Οπως και να ’χει, από τη θέση της γραμματέως των Ανεξάρτητων Ελλήνων τής δίνεται η δυνατότητα να βγει πιο μπροστά. Μέχρι στιγμής, την παράσταση έχει κλέψει εξ ολοκλήρου η κυρία Ραχήλ Μακρή, η οποία δεν είναι καν πρώην μοντέλο.

Αδέκαστη

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ