Βαρύ είναι το πρόγραμμα του Γιάννη Στάνκογλου. Μόλις τελείωσε τα γυρίσματα της μικρού μήκους ταινίας μιας κύπριας σκηνοθέτιδος, η οποία συνεργάστηκε στο σενάριο με τον αμερικανό κινηματογραφιστή Τοντ Σόλοντζ, κάνει πρόβες για την Εντα Γκάμπλερ σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου και περιμένει να δει στη μεγάλη οθόνη αρκετά φιλμ για τα οποία εργάστηκε τα προηγούμενα χρόνια (ανάμεσά τους και «Η Κόρη του Ρέμπραντ» του Νίκου Παναγιωτόπουλου). Στα σινεμά προβάλλεται ήδη ωστόσο η «Περιπέτεια στο Αιγαίο» του φινλανδού σκηνοθέτη Ταάβι Βάρτια: μία πενταμελής οικογένεια από τη Φινλανδία επιλέγει να περάσει τις διακοπές της στην Κω και άθελά της μπλέκεται σε μία υπόθεση απαγωγής και αρχαιοκαπηλίας.
Στο καστ ανήκουν αρκετοί γνωστοί έλληνες ηθοποιοί: η Ιφιγένεια Τζόλα (τη μάθαμε από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Το Νησί»), η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, ο Ορφέας Αυγουστίδης, η Ναταλία Δραγούμη, η Εφη Παπαθεοδώρου, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και ο Γιάννης Ζουγανέλης. Ο Γιάννης Στάνκογλου απόλαυσε τα γυρίσματα στην Κω: «Πάντα είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το σινεμά να ζουν από κοντά την εμπειρία αυτή. Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η διαδικασία, την είχα ζήσει και στο «Νησί». Πολλοί το έχουν στο μυαλό τους σαν παιχνίδι, νομίζουν ότι αυτό που κάνουμε εμείς οι ηθοποιοί είναι πολύ εύκολο και μόνο όταν δουν από κοντά τις δυσκολίες καταλαβαίνουν ότι δεν είναι».
Εχοντας δουλέψει αρκετά στο ελληνικό σινεμά, ο δημοφιλής ηθοποιός μπορεί να καταλάβει τις διαφορές που διακρίνουν μιαεγχώρια παραγωγή από μια αντίστοιχη διεθνή. «Δυστυχώς η βασική διαφορά είναι πως ξέρεις ότι θα πάρεις τα χρήματά σου στην ώρα τους. Ισως είναι σκληρόνα το λέω, αλλά ισχύει.Στις περισσότερες ελληνικές παραγωγές οι οικονομικές συμφωνίες δεν τηρούνται. Οι συνθήκες του γυρίσματος είναι επίσης λίγο καλύτερες, οι ξένοι παραγωγοί προσέχουν περισσότερο τους ηθοποιούς, υπάρχει περισσότερος επαγγελματισμός». Αυτό δεν σημαίνει ότι εκείνος χάνει την πίστη του. «Πιστεύω ότι ο ελληνικός κινηματογράφος προσπαθεί να βρει την ταυτότητά του. Εχουν βελτιωθεί τα σενάρια, υπάρχουν αρκετοί ικανοί έλληνες σκηνοθέτες και επειδή και το εξωτερικό έχει την προσοχή του στραμμένη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πιο εύκολο να φιλοξενηθεί μια ταινία σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Είναι πολύ ευχάριστο αυτό που έχει συμβεί με τον Κούτρα ή τον Λάνθιμο, για παράδειγμα. Νομίζω πως το μέλλον
θα είναι καλύτερο για το ελληνικό σινεμά».

Ο ίδιος παραμένει διχασμένος ανάμεσα στον κινηματογράφο και στο θέατρο: «Μου αρέσουν πολύ και τα δύο. Το ιδανικό μου θα ήταν να κάνω δύο ταινίες και μία παράσταση τον χρόνο».

* Ο OTE TV στηρίζει την ταινία ως συμπαραγωγός. Mέσα στο 2015 θα προβληθεί στα κινηματογραφικά κανάλια OTE CINEMA, σε A’ τηλεοπτική προβολή.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ