Την Τετάρτη 08 Ιουνίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλά στουςΜπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό, για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την Αγία Σοφιά, για το ζητούμενο της κυβέρνησης και για τον λόγο για τον οποίο δεν προβλέπεται δημοψήφισμα για Συνταγματική αναθεώρηση. {{{ audio1 }}}

Γιατί δεν προβλέπεται δημοψήφισμα για Συνταγματική αναθεώρηση

«Κατά το άρθρο 110 του Συντάγματος, την αναθεώρηση τη διενεργεί, η αναθεωρητική Βουλή, αφού έχουν προηγηθεί, η διαπίστωση της ανάγκης αναθεώρησης, από την προηγούμενη Βουλή και η μεσολάβηση βουλευτικών εκλογών. Τώρα ενδέχεται οι εκλογές αυτές να προσλάβουν έναν οιονεί, δημοψηφισματικό χαρακτήρα, στο βαθμό που τυχόν τα προγράμματα των κομμάτων και τελικώς οι επιλογές των ψηφοφόρων να αναδεικνύουν ως κεντρικό ζήτημα την αναθεώρηση του Συντάγματος ή μη.

Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε συμβουλευτικό δημοψήφισμα.

Προφανώς (η δήλωση της Κυβερνητικής εκπροσώπου), δεν είχε το νόημα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να διεξάγει δημοψήφισμα, νομίζω ότι εννοούσε αυτό που σας είπα, ότι μπορεί να προσλάβουν οιονεί, δημοψηφισματικό χαρακτήρα οι βουλευτικές εκλογές».

Για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με την Αγία Σοφιά

«Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της Αγ. Σοφιάς, εμένα με καλύπτει».

Για το ζητούμενο της κυβέρνησης

«Το ζητούμενο για την κυβέρνηση, δεν είναι οι αλλαγές προσώπων, γενικότερα διακοσμητικού χαρακτήρα, αλλαγές. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση, είναι να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο έχουμε εξαγγείλει, (το αν μπορούν)αυτό ας το κρίνει ο πρωθυπουργός. Πάντως αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, είναι να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, ιδίως τη μεγάλη φοροδιαφυγή, πολυεθνικών εταιρειών και το οργανωμένο οικονομικό έγκλημα. Πρέπει να κάνει πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά στους τομείς αυτούς, για να δώσει και το στίγμα ότι πρόκειται πραγματικά για μια Αριστερή κυβέρνηση, που δεν περιορίζεται στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά η οποία αντιδρά και καταπολεμά τις αιτίες, αν θέλετε, που οδήγησαν κιόλας στην χρεοκοπία, αυτή τη χώρα».