Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου ο υπουργός αναπληρωτής Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τις επαναπροσλήψεις και την αξιολόγηση στο Δημόσιο.{{{ audio1 }}}

Για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο

«Θυμίζω ότι όσοι μπήκαν στη διαθεσιμότητα, μετά μπήκαν σε πρόγραμμα κινητικότητας και μετά τοποθετήθηκαν (σε κενές θέσεις). Ο πρώτος αριθμός των απολυμένων που συζήτησα με τον κ. Μητσοτάκη είναι γύρω στους 2.500-3.000, αλλά με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου αργότερα οι υπηρεσίες είναι γύρω στις 3.500. Η μεγάλη ομάδα είναι οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι σχολικοί φύλακες και οι εκπαιδευτικοί της τεχνικής εκπαίδευσης. Είναι και μικρότερες ομάδες σ’ αυτούς, πρακτικά έχουν απολυθεί όσοι δεν εντάχθηκαν σε προγράμματα κινητικότητας, δεν έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις και βγήκαν έτσι οι πράξεις απόλυσής τους. Αν με ρωτήσετε νούμερα, δεν ξέρω. Εμφανίζω αυτά που μου είπε η υπηρεσία. Δεν μπαίνω στην «κολοκυθιά». Έχουμε μια προϋπολογισμένη δαπάνη για προσλήψεις 15.000 ανθρώπων. Επομένως, το εύκολο θα ήταν να συμψηφίσουμε τη δαπάνη της επαναφοράς με αυτά που θα πληρώναμε για τους νέους ανθρώπους. Επειδή, όμως, θέλουμε να μπει και νέο αίμα στη Δημόσια Διοίκηση και δεν θέλουμε να πειράξουμε, αν μπορούμε, τους 15.000, προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε, όπως ανακατανομή κονδυλίων. Δαπάνες πέρα από τις προϋπολογισμένες του υπουργείου μας δεν θα γίνουν. Σε καμία περίπτωση (δεν θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός). Στη χειρότερη περίπτωση, θα συμψηφίσουμε με την προϋπολογισμένη δαπάνη για τις προσλήψεις.»

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο

«Την αξιολόγηση δεν θα την κρατήσουμε, αλλά θα την κάνουμε καινούργια. Το πρώτο θέμα που έχω καλέσει την ΑΔΕΔΥ για να συζητήσουμε αύριο είναι πώς θα κάνουμε το νέο Δημόσιο, με μια αξιολόγηση τίμια, που θα βοηθάει τους υπαλλήλους. Είμαι απολύτως υπέρ της αξιολόγησης στο Δημόσιο Τομέα. Η προηγούμενη αξιολόγηση ήταν φερετζές για απόλυση. Δεν ήταν αξιολόγηση.»