Ο υπουργός Μεταφορών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τη νέα πολιτική της κυβέρνησης για το νερό, τον ΕΝΦΙΑ, τις συγκοινωνίες, την ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ.{{{ audio1 }}}

Για τον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογική πολιτική

«Υπάρχει πια μια υπερφορολόγηση και εμμονή σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων. Ο πλούτος και η φορολογητέα ύλη των Ελλήνων που πρέπει να φορολογηθούν και διαφεύγουν της σύλληψης είναι γνωστά. Νομίζω ότι ο κρατικός μηχανισμός κάνει αυτό που η ηγεσία επιτάσσει. Η ηγεσία κατευθύνει και βάζει στόχους. Ήδη μπαίνουν οι στόχοι αυτοί και οι 6.500 offshore που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και έχουν ακίνητα στην Ελλάδα θα ελεγχθούν, όπως επίσης και μια σειρά ζητημάτων με χρήματα που έχουν σταλεί στο εξωτερικό. Αφορά όλους μας αυτό, με την έννοια ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν έχουν γίνει χρόνια τώρα στη χώρα. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί, γιατί τίθενται και στόχοι υποχρεωτικοί για τη χώρα και επιλέχθηκαν κάποιες φορές και οριζόντια μέτρα που κάποιες φορές ήταν άδικα και δεν γινόταν, όμως, διαφορετικά. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να δώσουμε ένα ισχυρό σήμα στους πολίτες, με αφορμή και τον ΕΝΦΙΑ, ότι το δίκαιο κράτος είναι εδώ και το πραγματοποιούμε όλοι μαζί.»

Για τις αστικές συγκοινωνίες και την τιμή των εισιτηρίων

«Πριν από ένα χρόνο, μου είχαν πει ότι πρέπει να αυξήσουμε το εισιτήριο στο 1,70 και να απολύσουμε και 1.000 ανθρώπους και κάναμε το ακριβώς αντίθετο, σε συνεργασία με την τρόικα. Αυτό είναι μια απάντηση στο πώς μπορεί μια πολιτική ηγεσία να γίνεται δίκαιη με τους πολίτες, αποδίδοντάς τους καλές και φθηνές υπηρεσίες στους πολίτες και στην καθημερινότητά τους. Για να φτάσουμε στη μείωση της τιμής του εισιτηρίου, μειώσαμε κόστη, εξυγιάναμε τις εταιρείες, μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση και εισπράξαμε χρήματα που από πολλά υπουργεία δεν τα είχαμε εισπράξει χρόνια τώρα, γιατί αδιαφορούσαν οι διοικητές των εταιρειών και οι αντίστοιχοι υπουργοί κοκ.»

Για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και το ενδεχόμενο συνέργειας των δύο εταιρειών

Δημοσιογράφος Αυτό το μοντέλο το οποίο πραγματικά, χωρίς να το πολυαντιληφθεί κανείς, έφτασαν οι συγκοινωνίες από εκεί που ήταν ν’ αυξηθεί το εισιτήριο να το μειώσουν και να είναι και σε πιο καλή οικονομική κατάσταση, ακούω ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την ΕΥΔΑΠ η οποία μάλιστα, και θέλω να μου επιβεβαιώσετε την πληροφορία, αν είναι έτοιμη να εξαγοράσει την ΕΥΑΘ.
Χρυσοχοΐδης: Και εκεί κάνουμε πολύ σοβαρή δουλειά. Η ΕΥΔΑΠ σήμερα είναι μια από τις πιο υγιείς εταιρείες της χώρας, όχι του Δημοσίου, με τεράστια κεφαλαιακή επάρκεια, γιατί συνέβαλλε και το Δημόσιο σ’ αυτό, με πολλά κέρδη, με απόδοση μερισμάτων στους μετόχους και στο Δημόσιο το οποίο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, με μια προσπάθεια που κάνουμε τώρα να ιδρύσουμε την ΕΥΔΑΠ Νήσων έτσι ώστε να σταματήσουν να πηγαίνουν νερό οι «νερουλάδες» στα νησιά.
Δημοσιογράφος: Και να τροφοδοτεί η ΕΥΔΑΠ τα νησιά.
Χρυσοχοΐδης: Ακριβώς, με αφαλατώσεις και παραγωγή ενέργειας, μ’ ένα τεράστιο know how που έχει αυτή η εταιρεία και το προσωπικό της. Κατά τη γνώμη μου, είναι αναγκαία μια συνεργασία με την επίσης καλή εταιρεία ΕΥΑΘ, η οποία δεν έχει το αντίστοιχο know how και χρειάζεται τη συμπαράσταση και τη συνεργασία της ΕΥΔΑΠ. Πολύ σύντομα πιστεύω, ότι θα έχουμε νέα και σ’ αυτό τον τομέα.
Δημοσιογράφος: Άρα δεν αποκλείεται..
Χρυσοχοΐδης: Καθόλου, το αντίθετο.


Για τα διόδια και τις αντιδράσεις

«Υπάρχει ένα ζήτημα που δεν εννοούν ορισμένοι ή δεν θέλουν να καταλάβουν, διότι εξυπηρετούν πολύ μικρά τοπικά συμφέροντα. Τα διόδια αυτά ψηφίστηκαν το 2007 και πολλοί ήταν τότε βουλευτές και εισηγητές και τώρα μιλάνε για μάστιγα. Ποιον κοροϊδεύουν; Σε ό,τι αφορά τα διόδια του Μώλου, αυτά τα μικρά που είναι 0,45, οι κάτοικοι φωνάζουν, αλλά δεν πληρώνουν, γιατί έχουν κάρτες. Φωνάζουν διότι γίνεται ένα σύγχρονο, μεγάλο έργο και κάποιοι θέλουν να υπηρετούν μικρά, τοπικά συμφέροντα σε βάρος των συμπολιτών τους. Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να εφαρμόσουν τους νόμους. Καλώ τους αρμοδίους να εφαρμόσουν τους νόμους.»

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

«Υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικής σταθερότητας. Η γνώμη μου λοιπόν είναι να ξεκαθαρίσουμε άμεσα το ζήτημα του Προέδρου και να απαντήσουμε άμεσα στο ερώτημα «εκλογές ή μη εκλογές». Ναι (μπορεί να γίνει αυτό με επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου). Το δεύτερο είναι ότι έχουμε το εξής παρανοϊκό φαινόμενο: ο ένας να λέει ότι έχει 180 και θα βγάλει Πρόεδρο και ο άλλος ότι έχει 120 και πως ό,τι και να κάνει ο άλλος, δεν μπορεί να βγει Πρόεδρος και δεν ψηφίζει. Δεν μιλάμε λοιπόν εδώ για Πρόεδρο. Γίνεται ένας διαγκωνισμός «εκλογές ή μη εκλογές», σε βάρος της χώρας. Δηλαδή, δεν άλλαξε τίποτα σ’ αυτό το πολιτικό σύστημα, σ’ αυτή τη χώρα; Η Βουλή, κατά τη γνώμη μου, μπορεί να δώσει την πλειοψηφία των 180, αλλά πρέπει να αλλάξουν λογική τα κόμματα και το πολιτικό σύστημα.»

Για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον του

«Το ΠΑΣΟΚ το χρειάζεται η Ελλάδα. Τη Δημοκρατική Παράταξη, την Κεντροαριστερά – όπως θέλετε, πείτε το. Αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι, δεν κάνουν ζημιά στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στη χώρα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προοδευτική, ριζοσπαστική αλλαγή στον τόπο, δικαιοσύνη και δίκαιο κράτος, χωρίς να υπάρχει αυτή η παράταξη. Νομίζω ότι έχουμε εμπλακεί στη λογική του μικρού κόμματος, ενώ είμαστε μια μεγάλη παράταξη. Έχουμε μπει στη λογική του μικρού κόμματος και δυστυχώς αρκούμαστε σ’ αυτό. Είναι όπως λέμε «κακό χωριό τα λίγα σπίτια», έτσι συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ.»