Όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί, δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με το ΠαΣοΚ με αφορμή την αξιολόγηση.{{{ audio1 }}}

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι ο νόμος που αφορά στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες και ότι από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζομένους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού.

Για τις απολύσεις εξήγησε ότι ο κύκλος των απολύσεων, που είχε συμφωνηθεί το 2012 και επικαιροποιήθηκε το Μάιο του 2013 από την τρικομματική κυβέρνηση, κλείνει στο τέλος του 2014.

Ξεκαθάρισε σχετικά με τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «φαινόμενα παρανομίας και ανομίας δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά επί δικής μου υπουργίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε:

  • Η μεγάλη προτεραιότητα είναι η φορολογία, εκεί πρέπει να εστιάζει κατά τη γνώμη μου η κυβέρνηση όλη της την ενέργεια. Εν όψει της διαπραγμάτευσης που θα κάνει το Σεπτέμβριο, η μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο μέτωπο της φορολογίας. Δεν μπορούμε να ανοίξουμε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Η υπαναχώρηση από ψηφισμένα μέτρα μέχρι στιγμής δεν μας έχει βγει σε καλό.
  • Δεν βλέπω εκλογές. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια ετερόκλητη πολιτική συμμαχία, με τη συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής, για να μπλοκάρει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκτιμώ ότι θα πέσει στο κενό.
  • Είναι μέγιστο θεσμικό ατόπημα για ένα κόμμα να λέει ότι «εγώ θα καταψηφίσω όποιο πρόσωπο και αν προτείνετε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
  • Η οικονομία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, ειδικά σε μία εποχή που δείχνει δειλά σημάδια ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 23 Ιουλίου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τις θέσεις του ΠαΣοΚ.

Για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ

«Εάν υπάρχουν δυσκολίες στην υλοποίηση του νόμου και προβλήματα στη διαδικασία της αξιολόγησης, είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε. Αλλά αφού εφαρμοστεί ο νόμος. Πόσω μάλλον όταν δεν προβλέπει – και το έχω ξεκαθαρίσει με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους – δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζομένους σε επίπεδο διαθεσιμότητας ή απολύσεων.

Περίπου κατηγορούμαστε ότι δεν διαπραγματευόμαστε… Να θυμίσω ότι όταν η τρόικα προσήλθε σ’ αυτή τη συζήτηση, είχε θέσει ποσοτικούς στόχους απολύσεων για το 2015 και 2016 και εμείς αποκρούσαμε αυτούς τους στόχους και πουθενά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν υπάρχει στόχος απολύσεων. Για ποιες απολύσεις μιλάμε αυτή τη στιγμή; Δεν υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι απολύσεων για το 2015 και 2016 και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Αν μιλάμε για τις απολύσεις υπαλλήλων που ελέγχονται πειθαρχικά για τα πλαστά δικαιολογητικά και τις παράνομες μετατροπές συμβάσεων, είναι κάτι άλλο και φαντάζομαι ότι δεν υπάρχουν αντιρρήσεις πάνω σ’ αυτό. Να το ξεκαθαρίσουμε. Νομίζω ότι κάποιοι μιλούν και γι’ αυτά. Διότι όταν η ΠΟΕ-ΟΤΑ βγάζει πύρινες ανακοινώσεις και απαγορεύει στους ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών να κάνουν τη δουλειά τους και να ελέγξουν τις παρανομίες, αυτό ακριβώς κάνει: συγκαλύπτει φαινόμενα ανομίας και παρανομίας και επί δικής μου υπουργίας αυτά απλώς δεν θα γίνουν αποδεκτά. Ο στόχος των 15.000 απολύσεων υπάρχει από το δεύτερο μνημόνιο και επικαιροποιήθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ – να το θυμίσουμε και αυτό – και εγώ τον κληρονόμησα στο υπουργείο. Έπρεπε να τον διαχειριστώ. Αυτό που κατάφερα να διαπραγματευτώ και να πετύχω είναι να μην υπάρχουν άλλες απολύσεις, πέραν των 15.000. Είναι πρακτικά ανέφικτο να μπορούμε να πετυχαίνουμε επαναδιαπραγμάτευση συμφωνημένων στόχων και πρέπει να έχουμε και συναίσθηση προτεραιοτήτων. Η μεγάλη προτεραιότητα σήμερα για την ελληνική κοινωνία και τον πολίτη που ματώνει είναι η φορολογία και εκεί πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση, κατά την άποψή μου η κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα.

Αυτό λοιπόν που λέω είναι πολύ απλό: θα υλοποιήσουμε τη δέσμευση της χώρας, θα εφαρμόσουμε τη διαπραγμάτευση εκεί όπου πραγματικά πονάει ο πολύς κόσμος, στη φορολογία και στις δόσεις των ληξιπρόθεσμων δανείων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιλαμβανόμαστε και το εθνικό συμφέρον συνολικά και να μη βλέπει κάθε υπουργός το δικό του βιλαέτι και τι είναι καλό μόνο για τον ίδιο. Η υπαναχώρηση από ψηφισμένα μέτρα μέχρι στιγμής – αυτή είναι η εμπειρία μας τουλάχιστον – δεν μας έχει βγει σε καλό. Και αυτό είπα χθες. Ούτε αιχμές άφησα ούτε είπα κάτι παραπάνω ή λιγότερο. Ότι οι συμφωνίες αυτές δεσμεύουν την ελληνική κυβέρνηση συνολικά, είναι ψηφισμένες, υπογεγραμμένες και κατά την άποψή μου πρέπει να υλοποιηθούν, για να μπορέσουμε να πετύχουμε το μείζον, το οποίο ασφαλώς είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και μετά η νέα φορολογική πολιτική που θα μειώσει το τεράστιο φορολογικό βάρος που πρωτίστως επωμίζεται σήμερα ο ιδιωτικός τομέας.

Θα υπάρχουν εντάσεις και θα ειπωθεί και μια κουβέντα παραπάνω, αρκεί να είμαστε συνεπείς σ’ αυτά που έχουμε δεσμευτεί και να πορευόμαστε με μια σταθερή γραμμή, σε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, σκεπτόμενοι πάντα αυτό που είναι προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων.»

Για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων και πρόωρων εκλογών

«Όχι. Δεν βλέπω εκλογές και πιστεύω ότι η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσει μια ετερόκλητη συμμαχία με τη συμμετοχή και της Χρυσής Αυγής για να εμποδίσει την προεδρική εκλογή εκτιμώ ότι τελικά θα πέσει στο κενό. Και θεωρώ θεσμικό ατόπημα το γεγονός ότι χρησιμοποιείται το Σύνταγμα με στόχο να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις. Δεν είναι αυτό το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη και πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε στην αλλαγή της συνταγματικής ρύθμισης αυτής και να αποσυνδέσουμε την εκλογή ΠτΔ από τις κάλπες. Ο κόσμος και σήμερα ακόμα μπορεί να μην είναι ευχαριστημένος από την κυβέρνηση, αλλά θέλει σταθερότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, όμως, να συμμαχήσει με το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και τη Χ.Α. Αυτή είναι η ετερόκλητη συμμαχία που αύριο θα συγκροτήσει κυβερνητική πρόταση; Αν ναι, ας μας εξηγήσουν πώς θα λειτουργήσει.»