Τη Δευτέρα 10 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τα φαρμακεία και τον ΕΟΠΥΥ.{{{ audio1 }}}

Για την τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ

«Κάνει τα πάντα ο κ. Κοντός, έχει πάρει επιπλέον κόσμο και έχει βάλει επιπλέον γραμμές. Σιγά-σιγά ομαλοποιείται. Είναι μια καινούργια υπηρεσία που δεν υπήρχε και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να μπει και στο Διαδίκτυο, ώστε να μη χρειάζεται καν να πάρεις τηλέφωνο. Κάθε αρχή και δύσκολη. Κανονικά θα έπρεπε μέχρι σήμερα να έχει εξομαλυνθεί.»

Για την απεργία των φαρμακοποιών

«Είναι προειδοποιητικού χαρακτήρα η απεργία τους. Δεν έχουμε, άλλωστε, καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με την τρόικα και μπορεί να πιστεύουν ότι θα καταλήξουμε. Τους είπα να μην απεργήσουν… Μιλούσαμε 3,5 ώρες με την τρόικα, διότι μιλούσα 17 ώρες συνέχεια και τρεις ώρες ήμουν με τον κ. Τόμσεν – τις υπόλοιπες χωρίς αυτόν. Σ’ αυτές τις τρεις ώρες, τους είπα ότι μπορεί να έχουμε και διαφωνίες. Εάν συμφωνούσαμε σε όλα, ποιος ο λόγος να μιλάμε; Πιστεύω ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία. Κάναμε διαπραγμάτευση όλο το καλοκαίρι, διότι έχουμε κάποιες υποχρεώσεις. Καταλήξαμε σε μία συμφωνία με την τρόικα και την υλοποιήσαμε και πήραμε το done. Αυτό που συζητάμε τώρα είναι μια υπόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης. Δεν είναι του υπουργείου Υγείας. Τις πολιτικές στο πεδίο δράσης του υπουργείου Υγείας, τις έχουμε υλοποιήσει στο ακέραιο. Το κυριότερο θέμα με τον κ. Τόμσεν είναι ότι δεν έχουν να καταλογίσουν κάτι στο υπουργείο Υγείας και αυτό φάνηκε στην αξιολόγηση. Το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων αφορά άλλο υπουργείο, το Ανάπτυξης και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση, όμως, είναι ενιαίο πράγμα και την τελική γραμμή χαράσσει ο πρωθυπουργός. Με το υπουργείο Ανάπτυξης είχαμε διαφορετική οπτική στο θέμα και την απόφαση πήρε ο πρωθυπουργός. Η απόφαση είναι να υποστηρίξουμε την πρόταση του υπουργείου Υγείας που είναι να μην απελευθερώσουμε τα κανάλια διανομής, αλλά την πώληση ΜΗΣΥΦΑ εντός των φαρμακείων. Μιλάμε για φάρμακα, διότι η αγορά των ΜΗΣΥΦΑ στο σύνολο είναι 300 εκατ. ευρώ και έχουμε απελευθερώσει ήδη 170 εκατ. ευρώ, που είναι συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες.»