Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Γ. Σωτηρέλης μιλά στους Β. Χιώτη, Ν. Παπαδόπουλο και Γ. Παπαχρήστο για τη Χρυσή Αυγή και τη νομική αντιμετώπισή της: «Δεν μπορεί συλλήβδην τα στελέχη και οι οπαδοί της Χ.Α. να θεωρηθούν έκνομοι»

{{{ audio1 }}}

Για τις δικαστικές εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή

Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί όλη η Χρυσή Αυγή, δηλαδή οπαδοί και βουλευτές, μέλη εγκληματικής οργάνωσης συλλήβδην. Με βάση αυτά που βλέπουμε, η Χρυσή Αυγή είναι δύο σε ένα, και πολιτικό κόμμα και εγκληματική οργάνωση. Επομένως, υπάρχει ένα ζήτημα που προφανώς δεν μπορεί να λυθεί με βάση το ισχύον Σύνταγμα, με απαγόρευση κόμματος ως εγκληματική οργάνωση.

Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι να επανέλθουν οι διατάξεις του ΠΔ του 1974 που ίσχυσε μέχρι το 2002 και προβλέπει, εκτός από τις συνθήκες κατάλυσης του πολιτεύματος, το να μη συμμετέχουν ως υποψήφιοι κάποιοι που διώκονται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σ’ αυτήν ή όταν είναι βεβαρημένα τα μέλη ενός κόμματος με εγκλήματα με ρατσιστικό κίνητρο.

Για τον κ. Κασιδιάρη και αν μπορεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων

Δεν διώκεται. Η πρώτη ανάγνωση είναι ότι αν υπάρξει παραπεμπτικό βούλευμα, δεν θα μπορέσει να κατέβει στις εκλογές. Διότι μετά, εκ των υστέρων, εάν εκλεγεί, θα εκπέσει του αξιώματός του.