Σε δύο εβδομάδες θα μπει η ΝΕΡΙΤ στο Ραδιομέγαρο, όπως είπε στον «Βήμα FM» ο αρμόδιος υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης κ. Παντελής Καψής. Ανέφερε ότι όταν μπήκαν στο κτίριο οι αστυνομικές δυνάμεις βρήκαν στο εσωτερικό του 10-15 άτομα και ότι οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν ζημιές.{{{ audio1 }}}
Όπως εξήγησε ο κ. Καψής, θα ακολουθήσει καταγραφή από αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών και ακολούθως θα εγκατασταθούν σταδιακά υπηρεσίες από τη Δημόσια Τηλεόραση. Η παραλαβή του κτιρίου θα γίνει από το ΔΣ της ΝΕΡΙΤ.
Αφού ανέφερε ότι η διαδικασία της καταβολής αποζημιώσεων είχε διακοπεί διότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν στα χέρια τους τούς σχετικούς καταλόγους μισθοδοσίας, ερωτηθείς αν επαρκούν οι 600 εργαζόμενοι για τη λειτουργία της ΔΤ, ο υφυπουργός τόνισε ότι θα γίνονται σταδιακά προσλήψεις καθώς προβλέπεται η λειτουργία δύο τηλεοπτικών καναλιών αλλά είναι άγνωστο πόσοι θα είναι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.
Ο προγραμματισμός θα γίνει με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε, δήλωσε ο κ. Καψής και επισήμανε ότι η ευθύνη του σχεδιασμού περνά στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ. «Ρόλος μου είναι να εποπτεύσω την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την ανεξαρτησία της ΝΕΡΙΤ» κατέληξε ο υφυπουργός.
Συγκεκριμένα ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής μίλησε στους Βασίλη Χιώτη, Νότη Παπαδόπουλο και Γιώργο Παπαχρήστο για την αστυνομική επιχείρηση στο Ραδιομέγαρο, τη Δημόσια Τηλεόραση και τη ΝΕΡΙΤ.

Για την επέμβαση της Αστυνομίας στην ΕΡΤ και τα επόμενα βήματα για το φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

«Όπως με ενημέρωσε ο κ. Δένδιας το πρωί, έκανε το πρωί μία επέμβαση η Αστυνομία και άδειασε το κτίριο από καμιά δεκαριά-δεκαπενταριά άτομα. Έφυγαν και δεν υπάρχουν, απ’ όσο ξέρω, ζημιές και το κτίριο θα αποδοθεί στον ιδιοκτήτη, που είναι το υπουργείο Οικονομικών. Αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση που είχε ληφθεί το τελευταίο διάστημα και ο σχεδιασμός είναι η δημόσια τηλεόραση να μεταφερθεί αφού πρώτα γίνει η παραλαβή του κτιρίου και με τη μεταφορά να αποκατασταθεί ένα κανονικό πρόγραμμα και στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια η ΝΕΡΙΤ, η οποία έχει συγκροτηθεί πλέον και υπάρχει ως νομικό πρόσωπο, να αναλάβει σιγά-σιγά την ευθύνη και να προχωρήσει τον προγραμματισμό του νέου δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης.

Νομίζω ότι η διαδικασία παραλαβής από το ΥΠΟΙΚ με επιτροπές έχει ένα τυπικό που θα πάρει μια εβδομάδα, οπωσδήποτε και άλλη μια εβδομάδα για να δουν οι τεχνικοί τις εγκαταστάσεις. Μετά από δύο εβδομάδες, υπολογίζω ότι θα μεταφερθεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Βιαζόμαστε λόγω της Προεδρίας της Ε.Ε. και νομίζω ότι το κτίριο θα έπρεπε να έχει αποδοθεί νωρίτερα. Αλλά, εντάξει. Με τα δεδομένα που έχουμε προχωράμε.»

Για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων

«Έχουν πάρει, απ’ ό,τι ξέρω, δύο δόσεις, δηλαδή τέσσερις μισθούς και έχει σταματήσει το ΓΛΚ και θα υπήρχαν ζητήματα νομικά με αχρεωστήτως καταβληθείσες (αποζημιώσεις) και επιπλέον πρέπει να υπολογιστεί για τον καθένα ξεχωριστά, ανάλογα με το πόσα χρόνια έχει. Υπάρχει αυτή η ιδιομορφία της μονιμοποίησης των συμβασιούχων επί Παυλόπουλου και έχουν γίνει αναγνωρίσεις προηγούμενων ετών εμπειρίας, για διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Ό,τι δικαιούται καθένας, θα το λάβει. Προφανώς…»

Για τη Δημόσια Τηλεόραση

«Σήμερα δουλεύουν περίπου 600 άτομα. Για να λειτουργήσει ένα κανάλι, αρκούν και με το παραπάνω. Χρειάζεται, όμως, μια σταδιακή αποκατάσταση όλων των δραστηριοτήτων, όλοι οι σταθμοί, η Προεδρία κτλ. και θα υπάρξουν προσλήψεις. Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή…

Μιλάμε για δύο κανάλια αυτή τη στιγμή. Και με τα ραδιόφωνα και όλα, αλλά θα δούμε πόσα ραδιόφωνα. Θα γίνει ένας προγραμματισμός. Η ευθύνη του σχεδιασμού περνά στο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ. Ξεκινάμε από το σχέδιο Μόσιαλου, αλλά η ευθύνη θα περάσει εκεί, πώς ακριβώς τα κανάλια και τα ραδιόφωνα και οι περιφερειακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν.»

Για το ρόλο του ιδίου

«Για μένα, ο μόνος ρόλος που έχω είναι να εποπτεύσω την εφαρμογή του νόμου για την πλήρη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ.»

Για τον αριθμό των εργαζομένων στη ΝΕΡΙΤ

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τον τελικό αριθμό, αλλά μια λογική εκτίμηση είναι 1.200-1.500 άτομα. Δεν θα είναι όλοι αορίστου χρόνου, αλλά θα υπάρχουν και συμβάσεις έργου για κάποιους που έχουν π.χ. μια εκπομπή μόνο. Ένας τέτοιος αριθμός δεν θα ήταν έξω από την πραγματικότητα, αλλά το σχεδιασμό θα κάνει το ΔΣ και το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ. Δεν θα τον κάνει η κυβέρνηση.

Δεν θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Θα πάρουν την αποζημίωση που δικαιούνται και στο νέο φορέα θα υπάρξουν αξιοκρατικές διαδικασίες, ίδιες για όλους που θα ενδιαφερθούν να προσληφθούν στο νέο φορέα.»

Για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Ιουνίου

«Δεν νομίζω ότι θα περάσει. Δεν είναι θέμα δικό μου και δεν είχα σχέση με το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά η ΠΝΠ δεν θα περάσει. Έπαψε να ισχύει.»