Την Τρίτη 05 Νοεμβρίου ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Γιώργο Παπαχρήστο για τα πανεπιστήμια και τους διοικητικούς υπαλλήλους.{{{ audio1 }}}

Για τα κλειστά πανεπιστήμια και τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων

«Κατ’ αρχήν αποφασίσαμε ότι θα βρεθεί μια δεξαμενή διαθεσιμότητας από τους διοικητικούς υπαλλήλους, αντί π.χ. να έχουμε προσλήψεις 1/12 αντί 1/10. Προσωπικά συμφωνώ με την κινητικότητα, αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η σύνδεση διαθεσιμότητας και απολύσεων.

Αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι υπάρχει αυτή η δεξαμενή, διότι είχαμε αρκετούς σκελετούς στην ντουλάπα. Είχαμε διορισμούς με Προεδρικά Διατάγματα, είχαμε διορισμούς από το παράθυρο, παιδιά 21 ετών τη στιγμή που δεν τα παίρνουμε στους δήμους κτλ. Εμείς, είπαμε να γίνει μια αξιολόγηση στα πανεπιστήμια των δομών και να μας πουν πόσοι περισσεύουν, για να δούμε τι θα κάνουμε από εκεί και πέρα. Ως εκ θαύματος, όλα τα πανεπιστήμια απάντησαν ότι όχι μόνο δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά και έχουν έλλειμμα. Αξιολογήσαμε τις δομές και βρήκαμε ότι υπάρχουν πλεονάσματα σε οκτώ ιδρύματα και πέρασε αυτό από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και είδαμε ότι όλα συμμορφώθηκαν, εκτός από το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που συνεχίζουν την απεργία. Στείλανε τα στοιχεία και μ’ αυτά θα προχωρήσουμε για να έχουμε 1.350 από τους οποίους θα προέλθουν 350 σε διαθεσιμότητα από κατάργηση κλάδων και οι υπόλοιποι μετά από αξιολόγηση του ΑΣΕΠ.

Θα πάρει, δηλαδή, τα ονόματα και με βάση τα μόρια καθενός θα βγάλει το αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι αυτοί θα πάνε ξανά πίσω στα πανεπιστήμια για να υπάρχει μια κινητικότητα ουσιαστική. Τώρα, τι σημαίνει λουκέτο; Τι σημαίνει να γίνεται απεργία και να μη γίνονται μαθήματα και εξετάσεις; Σημαίνει ότι είναι ευθύνη των πρυτάνεων, από εδώ και πέρα, και δεν μπορώ να μην καυτηριάσω τον κ. Πελεγρίνη, ο οποίος μπορεί να έχει ταλέντο στο σανίδι ως ηθοποιός, αλλά για πρύτανης δεν κάνει ο άνθρωπος. Και τι έγινε, λέει, να χαθεί ένα εξάμηνο μπροστά στα πανεπιστήμια; Μα, μιλάς έτσι όταν τα παιδιά που έδωσαν εξετάσεις και πέρασαν στις σχολές πληρώνουν ήδη ενοίκια και έχουν έρθει με ιδρώτα και αίμα από τις οικογένειές τους; Έχουμε πει ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Βεβαίως (θα τεθούν σε αργία όσοι δεν απογράφηκαν). Όταν έρχεται το κράτος και σου λέει ότι πρέπει να απογραφείς και εσύ στασιάζεις στην ουσία αντί να πεις ότι δεν συμφωνείς και δεν απογράφεσαι και η πλειοψηφία των συναδέλφων σου συμφωνεί, πρέπει να υποστείς κάποιες συνέπειες. Είναι ψηφισμένος νόμος. Οι άνθρωποι αυτοί θα πάνε σε αυτοδίκαιη αργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το να κάθονται και να πληρώνονται, δεν μας λέει τίποτα. Θα προχωρήσουμε παρακάτω.

Δεν μπορώ να προκαταλάβω την απόφαση του υπουργού, όμως συμφωνώ ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Βεβαίως υπάρχει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αλλά πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.

Με την αλλαγή του νόμου της κυρίας Διαμαντοπούλου που είχε φέρει ο κ. Αρβανιτόπουλος, ουσιαστικά όλοι αυτοί οι πρυτάνεις ευεργετήθηκαν και έμειναν στις θέσεις τους και αντί γι’ αυτό, βλέπετε τώρα πώς συμπεριφέρονται. Αλλά εγώ δεν μπορώ να πάρω απόφαση για όλα αυτά τα θέματα»