Ανοιχτούς λογαριασμούς άφησαν οι πέντε ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στα προκριματικά των ευρωπαϊκών κυπέλλων. Ουδείς μπορεί να αισθάνεται βέβαιος για την πρόκριση, ουδείς όμως και για τον αποκλεισμό, καθώς και τα πέντε ζευγάρια παρουσιάστηκαν αρκετά ισορροπημένα, δίχως μεγάλες αγωνιστικές διαφορές. Η ερχόμενη εβδομάδα θεωρείται καθοριστική για το ευρωμέλλον των ελληνικών συλλόγων. Oλα παίζονται…
Ο πρωταθλητής Ολυμπιακός, ο οποίος κλήθηκε έπειτα από χρόνια να δοκιμαστεί στην επικίνδυνη διαδικασία των προκριματικών, τα βρήκε σκούρα απέναντι στην πρωταθλήτρια Ισραήλ Χάποελ Μπερ Σεβά. Οι Ερυθρόλευκοι, οι οποίοι εμφανίστηκαν ανέτοιμοι και με αγωνιστικές αδυναμίες, κινδύνευσαν ακόμη και με ήττα από μια μετρίων δυνατοτήτων ομάδα που συμμετέχει για πρώτη φορά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Το 0-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» άφησε ορθάνοιχτους τους λογαριασμούς μεταξύ των δύο ομάδων εν όψει της ρεβάνς της Τετάρτης (3/8,21.00) στο Μπερ Σεβά. Οι έντονες αποδοκιμασίες των οπαδών του Ολυμπιακού και η ατάκα-απειλή του προέδρου της ΠΑΕ κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος είπε στους παίκτες «αν δεν προκριθείτε, μη γυρίσετε από το Ισραήλ», καταδεικνύουν την πίεση που ήδη αισθάνονται άπαντες στον Ολυμπιακό. Το πλήγμα ενός αποκλεισμού θα είναι τρομακτικό σε αγωνιστικό και οικονομικό επίπεδο αλλά και στο πρεστίζ του συλλόγου. Οι Ερυθρόλευκοι ανασυντάσσονται για να αποφύγουν το χειρότερο δυνατό σενάριο.
Η μισή δουλειά έγινε από τον ΠΑΟΚ στην Αμστερνταμ Αρένα. Ο Δικέφαλος με μια μεστή εμφάνιση απέσπασε μια σημαντική ισοπαλία (1-1) στην έδρα του Αγιαξ των τεσσάρων Τσάμπιονς Λιγκ, που όμως βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και δεν θυμίζει σε τίποτε την άλλοτε κραταιά δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει μια ιστορική ευκαιρία για να επιτύχει μια σπουδαία πρόκριση που θα της δώσει το δικαίωμα να ονειρεύεται τα αστέρια του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι μαύρες ημέρες του υποβιβασμού και της Γ’ Εθνικής ανήκουν ολοκληρωτικά στο παρελθόν. Η ΑΕΚ έπειτα από μια δύσκολη πενταετία επέστρεψε (και) στα ευρωπαϊκά σαλόνια με μια εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στη Σεντ Ετιέν, η οποία έμεινε φαβορί μόνο στα χαρτιά. Ο Δικέφαλος θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αθήνα ακόμη και με τη νίκη που θα τον έφερνε σε θέση οδηγού. Κι αυτό είναι που δημιουργεί μια ανεκπλήρωτη ευχαρίστηση στους Κιτρινόμαυρους που απέδωσαν καλά, δεν δέχθηκαν γκολ για ένα ακόμη ματς αλλά απέτυχαν να σκοράρουν. Το 0-0 του Ζοφρουά Γκισάρ και κυρίως η καλή αγωνιστική παρουσία της Ενωσης αποτελούν μια βάση εν όψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη (4/8, 21.00). Τα πάντα όμως είναι ρευστά διότι οι επικίνδυνοι Στεφανουά εφόσον πετύχουν ένα γκολ θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ τους.
Το περυσινό πάθημα από την Καμπάλα που προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά φαίνεται ότι έγινε μάθημα για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος επανήλθε στις ευρωπαϊκές νίκες έπειτα από 365 ημέρες. Οι Πράσινοι επικράτησαν, έστω και αγχωτικά, 1-0 της ΑΪΚ Στοκχόλμης στο γήπεδο «Απ. Νικολαΐδης» και πήραν σαφές προβάδισμα πρόκρισης. Η μέτρια δυναμικότητα της σουηδικής ομάδας καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη αποκλεισμού. Αλλωστε άπαντες γνωρίζουν καλά στο Τριφύλλι πως οτιδήποτε άλλο πέραν της πρόκρισης θα σημάνει καταστροφή. «Ο Παναθηναϊκός δεν αντέχει μια δεύτερη Καμπάλα», όπως γλαφυρά είπε ο αρχηγός Κάρλος Ζέκα. Το μόνο που προβληματίζει τους Πράσινους είναι πως η ρεβάνς της Πέμπτης (4/8, 20.00) θα πραγματοποιηθεί σε συνθετικό χλοοτάπητα, καθώς η ΑΪΚ θα χρησιμοποιήσει την έδρα της συμπολίτισσας Χάμαρμπι. Οπως φάνηκε όμως και στο πρώτο παιχνίδι, η ποιοτική διαφορά που χωρίζει τις δύο ομάδες υπερκάλυψε (και) το πλεονέκτημα των Σουηδών, που είχαν ήδη στα πόδια τους 19 επίσημους αγώνες.


ΠΑΣ Γιάννινα
Η συνέχεια του ονείρου

Στον ΠΑΣ Γιάννινα ζουν το όνειρο και το απολαμβάνουν. Μετά την πρόκριση επί της Οντ Γκρένλαντ στον β’ προκριματικό γύρο οι Γιαννιώτες έχουν απελευθερωθεί από το άγχος της παρθενικής ευρωπαϊκής παρουσίας. Απέναντι στην πιο έμπειρη και πιο ποιοτική Αλκμάαρ, η ομάδα του κ. Γιάννη Πετράκη παρουσίασε ένα εξαιρετικό αγωνιστικό πρόσωπο, με συμπαγή άμυνα και εξαιρετική τακτική προσήλωση, λυγίζοντας στο ένα και μοναδικό λάθος που υπέπεσε. Το 1-0 δίνει προβάδισμα στον ολλανδικό σύλλογο, επιτρέπει όμως στον ΠΑΣ να συνεχίσει να ονειρεύεται. Ο Αγιαξ της Ηπείρου στη ρεβάνς της Πέμπτης (4/8, 21.00) δεν θα έχει το πλεονέκτημα της έδρας του καθώς θα υποχρεωθεί να αγωνιστεί στο γήπεδο του Περιστερίου αντί για το στάδιο Ζωσιμάδες, αλλά κυρίως θα πρέπει να επιτεθεί για να κυνηγήσει το γκολ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ