Υπάρχει μία παροιμία που λέει ότι «δεν μπορείς να μάθεις καινούργια κόλπα σε ένα γέρικο σκυλί». Πίσω από τις λέξεις που την αποτελούν, κρύβεται και το μεγάλο στοίχημα που ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να βάλει με τον εαυτό του! Υστερα από τρία χρόνια αλόγιστης σπατάλης και δαπανών που δεν έφεραν αντίκρισμα, εν πολλοίς και επειδή ο ίδιος πήρε αποφάσεις για θέματα τα οποία δεν κατείχε, ο ιδιοκτήτης του Δικέφαλου του Βορρά αποφάσισε να βάλει… αφεντικό πάνω από το κεφάλι του, όσον αφορά πάντα τις αμιγώς ποδοσφαιρικές αποφάσεις. Αυτός ήταν άλλωστε και ο απαρέγκλιτος όρος του κ. Φρανκ Αρνεσεν προκειμένου να αποδεχθεί την πρόταση.
Τι επιδιώκει ο τελειομανής Δανός


Τα κλειδιά το μαγαζιού είναι πλέον στα χέρια του τελειομανούς και υπερσυγκεντρωτικού Δανού, ανθρώπου ο οποίος φρόντισε να δείξει με το «καλημέρα» την ισχύ και απόλυτη υπεροχή του στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση μέσω του τρόπου με τον οποίο περιόρισε τον πολυσυζητημένο Πάμπλο Γκαρσία.
Οταν ο κ. Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε την επιστροφή του Ουρουγουανού, μάλλον περισσότερο για να χαϊδέψει τα αφτιά των οπαδικών μαζών παρά επειδή ήξερε τι ήθελε να κάνει μαζί του. Οταν λοιπόν ενεργοποιήθηκε ο κ. Φρανκ Αρνεσεν, τα πράγματα απλοποιήθηκαν: «Τι θέλεις να κάνεις, Πάμπλο;» τον ρώτησε. «Θέλω να γίνω προπονητής» αποκρίθηκε εκείνος. «Ωραία, ξεκινάς ως βοηθός από την Κ-17 και θα παρακολουθούμε την εξέλιξή σου». Ο Γκαρσία περίμενε την ένταξή του στο τεχνικό επιτελείο της πρώτης ομάδας και τελικά δεν κέρδισε ούτε μια θέση στη δεύτερη!
Στις 10 Αυγούστου του 2012, όταν ο κ. Σαββίδης απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΠΑΟΚ, πίστεψε ότι γρήγορα και εύκολα θα άλλαζε τον χάρτη του ελληνικού ποδοσφαίρου επειδή εκτός του ότι διέθετε πολλά χρήματα, είχε και τη διάθεση να ξοδέψει. Δεν είχε συμπεριλάβει ωστόσο στην εξίσωση την καθεστωτική δράση του παραποδοσφαίρου, τις εμμονές των οπαδών της ομάδας στην οποία ενεπλάκη, με πρόσωπα αναχρονιστικά (π.χ. Αναστασιάδης), πρωτίστως όμως τις δικές του χτυπητές αδυναμίες στη διαχείριση ενός συλλόγου.
Νόμιζε ότι τα ήξερε όλα και έκανε λάθη τα οποία δημιουργούσαν απορίες για το πώς κατάφερε να γίνει πολυεκατομμυριούχος! «Ετσι λειτουργεί και στις εταιρείες του;» ήταν το πολυσυζητημένο ερώτημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Προφανώς και έτσι είναι η απάντηση… Απλώς οι εταιρικές σχέσεις με το ποδόσφαιρο είναι πιο σύνθετες και πολύπλοκες από κάθε άλλη δημιουργική απασχόληση. Και ο κ. Σαββίδης φάνηκε ότι δεν γνώριζε από αυτά.
Η παραδοχή και η μεταστροφή


Λένε ότι μεγάλοι άνδρες είναι εκείνοι οι οποίοι όχι απλώς αναγνωρίζουν τα σφάλματά τους αλλά και δεν τα επαναλαμβάνουν. Η προσπάθεια διόρθωσής τους είναι μία άλλη ιστορία και δεν λειτουργεί πάντοτε ανταποδοτικά, πολλές φορές προκαλεί περισσότερο κακό. Η διάγνωση και παραδοχή τους ωστόσο βοηθάει στο να σκέφτεται κάποιος ανοιχτόμυαλα. Αρκεί αυτή τη φορά ο κ. Σαββίδης να μην παρασυρθεί από την τρέλα της στιγμής και να (υπο)στηρίξει το έργο που ανέθεσε στον κ. Αρνεσεν χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις, εκπορευόμενες από τη βιασύνη και την παρόρμηση που συνήθως τον χαρακτηρίζουν.
Ο δανός αθλητικός διευθυντής προσήλθε διαβασμένος στο καθοριστικό ραντεβού με τον νέο εργοδότη του. Ηταν ενήμερος για όλες τις παθογένειες του ΠΑΟΚ και άφησε άναυδο τον κ. Σαββίδη όταν εκτός από τη γνώση του για το νοσηρό κλίμα των αποδυτηρίων, την άκαμπτη οπαδική στάση συγκεκριμένων μαζών και την επιμονή σε πρόσωπα φθαρμένα και μη αποδοτικά, του μίλησε και για τα δικά του λάθη. Ξεκαθαρίζοντάς του ότι μία συνεργασία των δύο θα έπρεπε να διέπεται από έναν και μοναδικό, μαζί όμως και απαρέγκλιτο κανόνα:
«Το απόλυτο αφεντικό στην ομάδα για τα επόμενα τρία χρόνια θα είμαι εγώ. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα σημάνει και την αποχώρησή μου». Αντε να του πεις όχι… Μερικές φορές ακόμα και οι πιο δύσκολοι, απόλυτοι και μονομανείς ηγέτες αναζητούν εκείνον που θα τους πείσει για τον άλλον δρόμο. Ο κ. Αρνεσεν είναι αυτός!

Το ρίσκο του Ιγκόρ Τούντορ
Οι πρώτες αλλαγές και ο αγώνας με τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ

Ενδεικτικό της αλλαγής που έχει ήδη συντελεστεί στον ΠΑΟΚ είναι ό,τι συνέβη τις παραμονές του αγώνα με τη Λοκομοτίβα Ζάγκρεμπ την περασμένη Πέμπτη (για τον β’ προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ), όταν ο προπονητής της ομάδας κ. Ιγκόρ Τούντορ έστειλε σούμπιτους στη Θεσσαλονίκη τους δύο πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές του ρόστερ, τον Ισπανό Λούκας και τον Αργεντινό Περέιρα, τιμωρώντας τους έτσι για κατ’ εξακολούθηση πειθαρχικά παραπτώματα. Το ρίσκο ήταν μεγάλο απόντων των τραυματιών Αθανασιάδη, Μάρτενς και του ανέτοιμου Νομπόα, ωστόσο ο τεχνικός του Δικεφάλου το πήρε δίχως άγχος και φόβο για το αποτέλεσμα (το οποίο θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο από την ήττα με 1-2).
Στο καθοριστικό ραντεβού με τον κ. Τούντορ, όταν και αποφάσισε να του δώσει τη δουλειά, ο αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ ήταν ξεκάθαρος: «Δεν θέλω να υπάρχει ποδοσφαιριστής στην ομάδα που θα δουλεύει για την πάρτη του και όχι για το σύνολο. Αν διαπιστώσεις κάτι τέτοιο, τον θέλω έξω από την ομάδα, όπως κι αν λέγεται». Ο Κροάτης κάθε άλλο παρά διαφώνησε: «Αν είναι να δεχτώ κάτι τέτοιο, τότε καλύτερα να αλλάξω επάγγελμα». Αμέσως μετά έδωσαν τα χέρια. Ο ΠΑΟΚ είχε αλλάξει σελίδα και εισέλθει σε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Αυτό που σίγουρα θα τον βοηθήσει να αποτινάξει όλες τις κακές συνήθειες και παθογένειες που τον χαρακτηρίζουν εδώ και δεκαετίες. Ιβάν Σαββίδη επιτρέποντος πάντα…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ