Στην παράταση κρίθηκαν και οι δύο αναμετρήσεις της Τρίτης με τις οποίες ολοκληρώθηκε η φάση των «16» του Μουντιάλ, που τώρα «αρχίζει» στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Έπειτα από ένα δραματικό αγώνα, η Αργεντινή επικράτησε 1-0 της Ελβετίας και προκρίθηκε στα προημιτελικά χάρη στο «χρυσό» τέρμα του Ντι Μαρία στο 118′, ενώ οι Ελβετοί είχαν δοκάρι στο 120′.

Αντίπαλος της «Αλμπιτσελέστε» αναδείχτηκε το Βέλγιο που στον δεύτερο αγώνα της ημέρας νίκησε 2-1 τις ΗΠΑ με το πρώτο γκολ να μπαίνει στο 93’ της παράτασης, ενώ οι Αμερικανοί μείωσαν στο 107′.

Ενας από τους πιο ενδιαφέροντες αγώνες για τους «16» του Μουντιάλ ήταν αυτό που έγινε ανάμεσα στο Βέλγιο και τις ΗΠΑ. Η αναμέτρηση διεξήχθη στο χωρητικότητας 52.048 θεατών «Fonte Nova arena» της πόλης Σαλβαντόρ, με διαιτητή, τον Αλγερινό, Τζαμέλ Χαϊμουντί.

Οι Βέλγοι επιβεβαιώσαν τις προβλέψεις, που τους ήθελαν ως το καλύτερο αουτσάιντερ για την κατάκτηση του τροπαίου και με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες προκρίθηκαν πρώτοι απ τον 8ο όμιλο. Με πολύ καλή αμυντική λειτουργία και υπομονή στο παιχνίδι τους, οι παίκτες του Βίλμοτς, επιβάλουν τον ρυθμό τους και περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να εφαρμόσουν κάποιον απ τους αυτοματισμούς τους, οι οποιοι εκφράζονται κυρίως με κάθετες πάσες προς την αντίπαλη περιοχή. Ο Κέβιν Μιραλάς διεκδικεί μία θέση στην 11αδα με τον Λουκάκου, ενώ η εμπειρία των Βερμάλεν και Φελαϊνί, συνδυάζεται με τα εντυπωσιακά προσόντα του Κουρτουά και την δημιουργικότητα του Εντέν Αζάρ, καθιστώντας το Βέλγιο, μια ιδιαίτερα αξιόπιστη ομάδα.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί, που άφησαν εκτός συνέχειας την Πορτογαλία, πήραν την 2η θέση στον 7ο όμιλο, εντυπωσιάζοντας με την ωριμότητα στο παιχνίδι τους. Με τον Μάικλ Μπράντλεϊ να καθίσταται ένας από τους κορυφαίους μέσους του Μουντιάλ, οι παίκτες του Κλίνσμαν, έχουν πολύ καλή κυκλοφορία και κατοχή της μπάλας, ενώ ένα στοιχείο που τους χαρακτηρίζει είναι η αδιάκοπη πίεση σε όλο το γήπεδο. Πρόκειται για μία ομάδα χωρίς αστέρες, που όλοι προσπαθούν για το κοινό καλό και μέχρι στιγμής αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά γι΄αυτούς.

Στις πέντε προηγούμενες αναμετρήσεις τους, οι Βέλγοι μετρούν τέσσερις νίκες και οι Αμερικανοί μία, ενώ οι πιθανές συνθέσεις, έχουν ως εξής:

ΒΕΛΓΙΟ (Μάρκ Βίλμοτς): 1. Τιμπό Κουρτουά, 2. Τόμπι Αλντερβέϊρελντ, 4. Βενσάν Κομπανί, 15. Ντάνιελ Βαν Μπούιτεν, 8. Μαρουάν Φελαϊνί, 3. Τόμας Βερμάλεν, 7. Κέβιν Ντε Μπρούϊν, 6. Αξελ Βίτσελ, 14. Ντρις Μέρτενς, 11. Κέβιν Μιραλάς (9.Ρομέλου Λουκάκου), 10. Εντέν Αζάρ.

ΗΠΑ (Γιούργκεν Κλίνσμαν): 1. Τιμ Χάουαρντ, 3. Ομάρ Γκονζάλες, 4. Μάικλ Μπράντλεϊ, 5. Ματ Μπέσλερ, 7. ΝταΜάρκους Μπίσλι, 8. Κλιντ Ντέμπσεϊ, 13. Τζερμέιν Τζόουνς, 14. Μπραντ Ντέιβις, 15. Κάιλ Μπέκερμαν, 19. Γκράχαμ Ζούσι, 23. Φάμπιαν Τζόνσον.

Αργεντινή – Ελβετία: 1 – 0

Η Αργεντινή μετά από ένα δραματικό αγώνα επικράτησε με 1-0 της Ελβετίας στην παράταση και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το χρυσό τέρμα για την «Αλμπισελέστε» σημείωσε ο Ντι Μαρία στο 118΄.

Οι Ελβετοί στο πρώτο ημίχρονο έδωσαν χώρο στην Αργεντινή περιμένοντας τους αντιπάλους τους πίσω από την σέντρα ενώ προσπάθησαν να χτυπήσουν στην αντεπίθεση. Ο Μέσι ήταν δραστήριος αλλά δεν μπορούσε να διασπάσει την πολύ καλά στημένη άμυνα των Ελβετών που σταματούσαν σχετικά εύκολα τις επιθέσεις των αντιπάλων τους.

Η ομάδα του Χίτσφελντ λίγο έλειψε να κάνει το 1-0 στο 28΄ αλλά ο Ρομέρο απέκρουσε ενστικτωδώς το κοντινό σουτ του Τσάκα. Στο 39΄ η Ελβετία έχασε ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία όταν ο Ντρμιτς βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Ρομέρο αλλά η λόμπα που προσπάθησε να κάνει δεν ήταν καλή και εξουδετερώθηκε εύκολα από τον τερματοφύλακα της «αλμπισελέστε».

Στον δεύτερο ημίχρονο η υπεροχή της Αργεντινής ήταν καθολική με τους Ελβετούς να περνούν ελάχιστες φορές το κέντρο του γηπέδου. Αλλά παρόλα αυτά η ομάδα της Λατινικής Αμερικής δεν μπορούσε να παραβιάσει την εστία της Ελβετίας αφού ο Μπενάλιο είχε κατεβάσει τα… ρολά.

Στο 62΄ ο Ελβετός τερματοφύλακας «έβγαλε» δύσκολα την κεφαλιά του Ιγκουάιν ενώ στο 78΄ έσωσε την ομάδα του με διπλή προσπάθεια αποκρούοντας αρχικά σουτ του Μέσι και διώχνοντας την μπάλα στην συνέχεια μπροστά από τον Παλάσιο που ετοιμαζόταν να σκοράρει.

Στο 92’ παραλίγο η Ελβετία να κλέψει το ματς αλλά η κεφαλιά του Σερ πέρασε μόλις άουτ και έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση.

Εκεί οι Ελβετοί έδειχναν ότι είχαν περισσότερες δυνάμεις από τους αντιπάλους τους και ανέβασαν τις γραμμές τους πιο ψηλά προσπαθώντας να πετύχουν το χρυσό τέρμα που θα του έδινε ενδεχομένως την πρόκριση.

Όμως στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης και συγκεκριμένα στο 118΄ ο Μέσι έφυγε στην αντεπίθεση και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Ντι Μαρία που με ωραίο πλασέ έκανε το 1-0.

Η Ελβετία όμως δεν τα παράτησε και έχασε απίστευτη ευκαιρία να στείλει τον αγώνα στα πέναλτι όταν στο 120΄ μετά από κόρνερ ο Τζεμαϊλί με κεφαλιά έστειλε εξ΄επαφής την μπάλα στο δοκάρι και στη συνέχεια η μπάλα χτύπησε πάνω του και πέρασε μόλις άουτ.

Διαιτητής:Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)

Κίτρινες:Ρόχο (χάνει τον προημιτελικό), Ντι Μαρία-Τσάκα, Φερνάντες

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Αλεχάντρο Σαμπέγια):1. Σέρχιο Ρομέρο, 2. Εζεκιέλ Γκαράι, 4. Πάμπλο Ζαμπαλέτα, 16. Μάρκος Ρόχο (105΄ 23. Χοσέ Μπασάντα), 17. Φεντερίκο Φερνάντεζ, 5. Φερνάντο Γκάγκο (106΄ 6. Λούκας Μπίλια), 7. Άνχελ Ντι Μαρία, 9. Γκονζάλο Ιγκουαΐν, 10. Λιονέλ Μέσι, 14. Χαβιέρ Μασεράνο, 22. Εζεκιέλ Λαβέτσι (74΄ 18. Ροντρίγκο Παλάσιο)

ΕΛΒΕΤΙΑ (Ότμαρ Χίτσφελντ):1. Ντιέγκο Μπενάλιο, 2. Στεφάν Λιχτστάινερ, 20. Γιοχάν Τζουρού, 13. Ρικάρντο Ροντρίγκες, 22. Φάμπιαν Σερ, 8. Γκιοκχάν Ινλέρ, 11. Βαλόν Μπεχράμι, 23. Τσερντάν Σακίρι, 10. Γκανίτ Τσάκα (66΄ 15. Τζέλσον Φερνάντες), 18. Αντμίρ Μεχμέντι (113΄ 15. Μπλερίμ Τζεμαϊλί)