Η Αναντολού Εφές ανέκαθεν αποδεικνυόταν… σκληρό καρύδι για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα. Απέναντι στην εύρωστη οικονομικά τουρκική ομάδα ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός διατηρεί ισχνό προβάδισμα με 14 νίκες σε 26 αναμετρήσεις, ενώ ο συνοδοιπόρος αμφοτέρων στον Ε’ Ομιλο του εφετινού Top 16 Παναθηναϊκός ενίοτε δυσκολεύεται, αλλά καταφέρνει να βρίσκει τη λύση έχοντας πανηγυρίσει ακριβώς τις διπλάσιες νίκες (14 έναντι 7 της Εφές).
Ειδικά για τους Ερυθρόλευκους, οι αναμετρήσεις με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης ήταν κομβικής σημασίας για τη σύγχρονη ιστορία τους. Την περίοδο 2011-12, με προπονητή ακόμη τον κ. Ντούσαν Ιβκοβιτς, ο Ολυμπιακός «φλέρταρε» με τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, αλλά με δύο σερί νίκες επί της Εφές στα μισά του Top 16, συνήλθε, προκρίθηκε στα πλέι οφ και μερικές εβδομάδες αργότερα ολοκλήρωσε το έπος στο Φάιναλ Φορ της Πόλης, όπου με ανατροπή 19 πόντων «έκλεψε» το στέμμα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Πέρυσι (σεζόν 2012-13), οι «μάχες» με την Αναντολού Εφές υπήρξαν ακόμη πιο σκληρές και είχαν μεγαλύτερη διάρκεια, καθώς οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στα πλέι οφ. Η σειρά εξαντλήθηκε και ο Ολυμπιακός, που πέτυχε τις τρεις νίκες που χρειαζόταν επικρατώντας μόνο στο ΣΕΦ (ηττήθηκε δις στο «Αμπντί Ιπεκτσί»), ταξίδεψε στο Λονδίνο και σάρωσε τα πάντα: συνέτριψε διαδοχικά δύο ευρωπαϊκούς κολοσσούς, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Ρεάλ Μαδρίτης, και κατέκτησε τον δεύτερο σερί τίτλο του!
Την Παρασκευή (4/3, 21.00, Novasports 2) ο Ολυμπιακός ξαναπαίζει με την Εφές, στο ίδιο γήπεδο, για τη 13η (προτελευταία) αγωνιστική του Top 16 αλλά αυτή τη φορά η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός, καθώς έχει ήδη προκριθεί στα πλέι οφ. Θεωρητικά, και παρά τις σοβαρές απουσίες τους (Περπέρογλου, Πρίντεζης), που υπήρχαν και στη σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Ουνικάχα Μάλαγα, οι Ερυθρόλευκοι έχουν τον πρώτο λόγο απέναντι στην Εφές.
Αν αποδώσουν καλά στο αμυντικό κομμάτι και εκτελέσουν με… υποφερτά ποσοστά ευστοχίας στην επίθεση, η λογική λέει ότι οι πρωταθλητές Ευρώπης (6 νίκες – 6 ήττες) δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρές δυσκολίες απέναντι σε μια ομάδα που έχει μεν αποκλειστεί από τη συνέχεια (2 νίκες – 10 ήττες), αλλά διαθέτει εγωισμό και έναν προπονητή, τον πρώην ασίσταντ κόουτς του «Ντούντα» στον Ολυμπιακό, τον κ. Βαγγέλη Αγγέλου, που σιχαίνεται την ήττα χωρίς να έχει έστω προσπαθήσει.
Η τουρκική ομάδα γνωρίζει άλλωστε ότι δεν θα μπορούσε από τη μια στιγμή στην άλλη να μεταλλαχθεί σε… Ολυμπιακό. Αυτός είναι όμως ο στόχος της και αυτό έχει εκμυστηρευθεί στους συνεργάτες του ο ιδιοκτήτης κ. Τουντσάι Οζιλχάν, ο οποίος έχει βαρεθεί να πληρώνει εκατομμύρια και να μη βλέπει την ομάδα του στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας. Ετήσιοι προϋπολογισμοί της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ και αστέρια τύπου Φάρμαρ και Βούγιατσιτς έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Οχι γιατί ο τούρκος παράγοντας είναι… φτωχός, αλλά γιατί εκτιμά πως η μοναδική οδός που θα μπορούσε να οδηγήσει την Εφές στην κορυφή της Ευρώπης είναι το παράδειγμα του Ολυμπιακού των (μάξιμουμ) 12-14 εκατ. ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του «Forbes», ο κ. Οζιλχάν, πρόεδρος του Anadolu Group, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την κολοσσιαία ζυθοποιία Efes (έχει δώσει το όνομά της στην ομάδα) ήταν ο υπ’ αριθμόν 931 δισεκατομμυριούχος παγκοσμίως για το 2013, με την περιουσία του να υπολογίζεται σε 1,6 δισ. δολάρια (περίπου 1,2 δισ. ευρώ). Αποφάσισε όμως να το… κάνει ακριβώς σαν τους αδελφούς Αγγελόπουλους μειώνοντας το μπάτζετ και προσλαμβάνοντας στην τεχνική ηγεσία αρχικά τον κ. Αγγέλου, για να ακολουθήσει –πιθανότατα –το καλοκαίρι και ο κ. Ιβκοβιτς.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 3 Απριλίου 2014

HeliosPlus