Οι βελτιώσεις που έγιναν στους φακέλους τους από τις ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα και Πανθρακικός, έπεισαν εν τέλει το δευτεροβάθμιο όργανο αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ, που μετά από πολύωρη συνεδρίαση (και παρά την αρνητική εισήγηση του διευθυντή αδειοδότησης), αποφάσισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα να δώσει άδεια συμμετοχής στις τρεις ομάδες.

Ως εκ τούτου, ο ΠΑΣ θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στα Κύπελλα Ευρώπης (εκκρεμεί ωστόσο ο έλεγχος του φακέλου και από την UEFA), ενώ το Τριφύλλι μολονότι θα μείνει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, καθώς ήλπιζε σε μη αδειοδότηση των Γιαννιωτών, τουλάχιστον θα έχει ελεύθερο δικαίωμα μεταγραφών και ανανεώσεων εν όψει της νέας σεζόν (σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να αποκτήσει μόνο τρεις παίκτες άνω των 24 ετών). Το ίδιο ισχύει και για τον Πανθρακικό. Αντιθέτως, η υπόθεση του ΟΦΗ πήρε αναβολή, ενώ τελεσίδικα δεν πήραν άδεια ο Πανιώνιος και ο Αρης καθώς δεν κατέθεσαν καν έφεση.

«Το Δευτεροβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας κατά τη σημερινή του συνεδρίαση εξέτασε τις εφέσεις των ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Πανθρακικός και ΠΑΣ Γιάννινα, κατά των αποφάσεων του Πρωτοβάθμιου Οργάνου Αδειοδότησης. Έκανε δεκτές τις εφέσεις και χορήγησε την άδεια συμμετοχής στις διοργανώσεις περιόδου 2013-2014 και στις τρεις ΠΑΕ» ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της ΕΠΟ.

Προηγουμένως πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες, ο διευθυντής αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ κ. Γιώργος Δημητρίου εισηγήθηκε αρνητικά τόσο για την άδεια του Τριφυλλιού όσο και του ΠΑΣ Γιάννινα. Μολονότι στον Παναθηναϊκό υπήρχε έκδηλη η αισιοδοξία για αδειοδότηση της ομάδας μετά τα κενά που καλύφθηκαν στον φάκελο τις τελευταίες ημέρες, η αρνητική εισήγηση του κ. Δημητρίου (ο οποίος δεν έχει δικαίωμα ψήφου, αλλά η γνώμη του έχει βαρύνουσα σημασία) προκάλεσε ανησυχία και εκνευρισμό.

Η δικηγόρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κυρία Αθηνά Μπαλωμένου δήλωσε: «Προσκομίσαμε τα απαραίτητα έγγραφα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι αλλά ο κ. Δημητρίου ήταν αρκετά αρνητικός. Έμεινε στο τυπικό της υπόθεσης». Στη διαδικασία παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΠΑΕ κ. Γιάννης Αλαφούζος.

Πάντως μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία για αρνητική εισήγηση του κ. Δημητρίου, έσπευσαν στο Γουδί περισσότεροι από 150 οπαδοί του Τριφυλλιού, οι οποίοι εισέβαλαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας ψάχνοντας τον κ. Δημητρίου και ζητώντας από τα μέλη της επιτροπής να δώσουν άδεια συμμετοχής στον Παναθηναϊκό. Εν τέλει, με την επέμβαση διμοιρίας των ΜΑΤ οι οπαδοί οδηγήθηκαν εκτός γραφείων και σε απόσταση ασφαλείας, δίχως πάντως να προκληθούν επεισόδια.

Το «ντου» των οπαδών προκάλεσε την οργισμένη ανακοίνωση της ΕΠΟ που έκανε λόγο για «τραμπουκισμούς και εκφοβιστικές μεθόδους» αλλά και «καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΠΟ:

«Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πληροφορεί την κοινή γνώμη και κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι αδειοδοτήσεις ΠΑΕ δεν εξασφαλίζονται με τραμπουκισμούς, εκφοβιστικές μεθόδους και αισχρές ύβρεις, ακόμη και εναντίον γυναικών υπαλλήλων της ΕΠΟ. Δεν είμαστε διατεθειμένοι και δεν έχει κανένα νόημα να καταδικάσουμε ηθικά το ανήκουστο περιστατικό που σημειώθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΠΟ στο Πάρκο Γουδή. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τις αρχές και να συνδράμουμε στην ποινική καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών, αυτής της πρωτοφανούς βιαιότητας».

Αμεση ήταν η απάντηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός που κατηγόρησε την ΕΠΟ ότι δεν στέκεται «στο ύψος των περιστάσεων, σπεύδοντας να εκδώσει μια προσβλητική ανακοίνωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ επιθυμεί, ως ενδιαφερόμενη, να πληροφορήσει την κοινή γνώμη ότι αναμένει τη χορήγηση αδειοδότησης αποκλειστικώς και μόνο με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες εξάλλου θα κριθούν ΟΛΟΙ.

Η ΕΠΟ για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι αδυνατεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, σπεύδοντας να εκδώσει μια προσβλητική ανακοίνωση εμμέσως πλην σαφώς εις βάρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με αφορμή μια αυθόρμητη κίνηση αγωνιούντων οπαδών της.

Κάθε ενδιαφερόμενος, αλλά και η κοινή γνώμη εξίσου καλά γνωρίζουν ότι ο Παναθηναϊκός και η διοίκησή του είναι πάντα έτοιμοι να σταθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Το ερώτημα είναι εάν η ΕΠΟ και η διοίκησή της είναι το ίδιο έτοιμες. Τα πρόσφατα γεγονότα και στοιχεία δείχνουν ότι η απάντηση είναι μάλλον αρνητική».