«Decima, Decima, Decima». Ελληνιστί το δέκατο και μεταφορικά το πολυπόθητο, το απαραίτητο, το ιερό δισκοπότηρο. Ηταν το σύνθημα που δονούσε τις εξέδρες του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» όταν ο (αυτο)αποκαλούμενος και «Special One» κ. Ζοζέ Μουρίνιο ανελάμβανε το καλοκαίρι του 2010 τα προπονητικά ηνία της παρηκμασμένης Βασίλισσας. Οχι, τους οπαδούς των Μερένχες δεν τους ενδιέφερε και τόσο το αν θα επανακτούσαν άμεσα τα πρωτεία στην Ισπανία όσο το να φέρει στη Μαδρίτη η αγαπημένη ομάδα τους το 10ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Αυτή ήταν η ψύχωση όλων…
Τρία χρόνια μετά ο κ. Μουρίνιο αποχωρεί ταπεινωμένος από τη Ρεάλ! Είχε αποκτηθεί ως άνθρωπος των Τσάμπιονς Λιγκ καθώς είχε οδηγήσει στην κατάκτησή του την Πόρτο (από το πουθενά το 2004) και την Ιντερ (το 2010), έχοντας συμβάλει στην αλλαγή της νοοτροπίας των Νερατζούρι, οι οποίοι είχαν καταντήσει μια ηττοπαθής παρέα. Το τελευταίο επίτευγμά του ήταν και αυτό που κέντρισε το ενδιαφέρον των ανθρώπων της Βασίλισσας, οι οποίοι αναζητούσαν εναγωνίως τον άνθρωπο που θα απομάκρυνε τον μανδύα της αποτυχίας μετά τη συμπλήρωση οκτώ ετών δίχως την επίτευξη του μεγάλου στόχου, καθώς η τελευταία φορά που η Βασίλισσα είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης κατεγράφη το 2002.

«Νομίζετε ότι είναι εύκολο για έναν προπονητή να οδηγεί την ομάδα του επί τρεις διαδοχικές σεζόν στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ;».
διαμαρτυρήθηκε στους δημοσιογράφους μετά τον εφετινό αποκλεισμό από τη γερμανική Ντόρτμουντ. Οντως, δεν είναι και εύκολο. Από την άλλη, όμως, η ψύχωση για το δέκατο τρόπαιο δεν ικανοποιήθηκε. Δεν καταλάγιασε… Και μοιραία επήλθε η αποκαθήλωση του Special One, ο οποίος αποχώρησε από τη Μαδρίτη ως αποτυχημένος. Ουδείς θα θυμάται ότι κατάφερε την εφετινή σεζόν να μείνει αήττητος σε πέντε αγώνες απέναντι στην τρομερή και φοβερή Μπαρτσελόνα (η οποία επίσης όμως ακολούθησε τη δική της πτωτική πορεία). Ολοι θα του καταλογίζουν ότι δεν κατάφερε να κατακτήσει το Decima!
Επιστρέφοντας στην αγγλική Τσέλσι και στην αγκαλιά του κ. Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο πορτογάλος προπονητής θα αντικρίσει κατάφατσα ακόμη μία ανεκπλήρωτη πρόκληση. Η λονδρέζικη ομάδα ναι μεν κατέκτησε το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας της το 2012 (ενώ εφέτος πήρε και το Γιουρόπα Λιγκ), δεν συνέβη αυτό όμως υπό τις οδηγίες του κ. Μουρίνιο. Τούτος ήταν και ο βασικός λόγος που το καλοκαίρι του 2007 ο Special One αποτέλεσε παρελθόν από τους Μπλε, άσχετα με το ότι είχε καταφέρει να τους οδηγήσει στην κατάκτηση έξι εγχώριων τίτλων. Στο Λονδίνο ο 50χρονος προπονητής θα ηρεμήσει. Θα βρει την αγάπη που ποτέ του δεν εισέπραξε ολοκληρωτικά στη Μαδρίτη αλλά και σημαντικά στηρίγματα στην ομάδα καθώς οι παλιοσειρές (Λάμπαρντ, Τέρι, Κόουλ, Τσεχ) τον λατρεύουν και αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που ο κ. Αμπραμόβιτς τον φέρνει πίσω. Με ηρεμία, συγκέντρωση και απαλλαγμένος από τον βραχνά του σερ Αλεξ Φέργκιουσον, ο κ. Μουρίνιο θα προσπαθήσει να φτάσει για τρίτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Και ποιος ξέρει; Ισως σε μερικά χρόνια από σήμερα να τη δουν αλλιώς και πάλι στη Μαδρίτη, όπως σήμερα ο κ. Αμπράμοβιτς που όταν τον έδιωξε δεν ήθελε να τον βλέπει μπροστά του…

HeliosPlus