Για πολλούς αγγίζει τα όρια της ιεροσυλίας η σύγκριση οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή με τον Πελέ ή τον Ντιέγκο Μαραντόνα, ωστόσο τα συνεχόμενα κατορθώματα του Λιονέλ Μέσι γιγαντώνουν τον μικρόσωμο «μάγο» της Μπαρτσελόνα και τον φέρνουν δίπλα στους κορυφαίους όλων των εποχών.

Μάλιστα ο 26χρονος άσος των Μπλαουγκράνα αναδείχθηκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πλανήτη από τη FIFA και το γαλλικό περιοδικό France Football που αθλοθετούν από κοινού το έπαθλο της «Χρυσής Μπάλας». Επίτευγμα που δεν έχει πετύχει κανείς στο παρελθόν, καθώς ο Μάρκο φαν Μπάστεν πήρε το σχετικό βραβείο τρεις φορές σε διάστημα πέντε ετών, ο Γιόχαν Κρόιφ τρεις φορές σε διάστημα τεσσάρων ετών και ο Μισέλ Πλατινί τρεις συνεχόμενες φορές. Ο Μέσι τους προσπέρασε όλους και φυσικά τον Πελέ και τον Μαραντόνα που δεν κέρδισαν ποτέ το σχετικό βραβείο, μιας και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’90 αφορούσε τον κορυφαίο ευρωπαίο ποδοσφαιριστή…

Ο Μέσι παραδέχτηκε ότι ψήφισε τον Τσάβι, τον Ινιέστα και τον συμπαίκτη του στην εθνική Αργεντινής Σέρχιο Αγουέρο, ενώ ο δεύτερος για ακόμη μια χρονιά Κριστιάνο Ρονάλντο ομολόγησε ότι δεν ψήφισε επειδή ήταν άρρωστος. «Εντάξει, δεν είναι θέμα ζωής και θανάτου» είπε ο πορτογάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης που συνήθισε στη σκιά του Μέσι, ενώ ο συμπατριώτης του τεχνικός της Βασίλισσας κ. Ζοζέ Μουρίνιο δεν ταξίδεψε στη Ζυρίχη όπου έγινε το γκαλά της FIFA, μολονότι ήταν υποψήφιος για τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή της χρονιάς.

Φυσικά ο κ. Μουρίνιο δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τη διαδικασία ρωτώντας «πώς είναι δυνατόν να κερδίσει κάποιος τη Χρυσή Μπάλα χωρίς να έχει κερδίσει το Τσάμπιονς Λιγκ ή κάποιο σημαντικό τρόπαιο;» Η απάντηση βρίσκεται στη διεύρυνση των ψηφοφόρων.

Προτού ενώσουν τις δυνάμεις τους η FIFA με το «France Football», ψήφιζαν μόνο οι ανά τον κόσμο ανταποκριτές του γαλλικού περιοδικού. Μάλιστα αν ίσχυε αυτός ο τρόπος ψηφοφορίας και το 2010 το βραβείο δεν θα πήγαινε στον Μέσι, αλλά στον συμπαίκτη του Τσάβι που είχε αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου με την εθνική Ισπανίας. Το γεγονός ότι πλέον εκτός από τους ανταποκριτές του περιοδικού ψηφίζουν ο ομοσπονδιακός τεχνικός και ο αρχηγός των εθνικών ομάδων των χωρών που ανήκουν στη FIFA ανεβάζει το… εκλογικό σώμα στους 600 και ουσιαστικά είναι απίθανο να μην συμπεριλαμβάνεται ο Μέσι σε μια απ’ τις τρεις θέσεις του ψηφοδελτίου. Όπως είπε και ο βραζιλιάνος αμυντικός της Μπαρτσελόνα Ντάνι Αλβες «όσο παίζει ο Μέσι, το βραβείο της «Χρυσής Μπάλας» δεν έχει κανένα νόημα», κάτι στο οποίο συμφώνησε και ο Αγουέρο: «Η «Χρυσή Μπάλα» θα ανήκει πάντα στον Μέσι».

Και να φανταστεί κανείς ότι ο αργεντινός σταρ των Μπλαουγκράνα είναι μόλις 26 ετών! Ισως χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά χρόνια μέχρι να αναδειχθεί κάποιος άλλος παίκτης κορυφαίος!

Τουλάχιστον υπάρχουν θέσεις για τους υπόλοιπους στην κορυφαία 11άδα της FIFA, αλλά όπως φάνηκε εφέτος, ακόμη κι εκεί υπάρχουν… περιορισμοί μιας και απαρτίζεται αποκλειστικά από παίκτες που αγωνίζονται στην Ισπανία. Πέντε της Μπαρτσελόνα (Ντάνι Αλβες, Τζέραρντ Πικέ, Τσάβι, Ινιέστα, Μέσι), πέντε της Ρεάλ Μαδρίτης (Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Τσάμπι Αλονσο, Μαρσέλο, Κριστιάνο Ρονάλντο) και ένας της Ατλέτικο Μαδρίτης (Ρανταμέλ Φαλκάο)…