Την αισιοδοξία τους για νίκη στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ που θα γίνει στη Βραζιλία το 2014, εξέφρασαν οι έλληνες διεθνείς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Vodafone, χορηγού εταιρείας της εθνικής ποδοσφαίρου.

«Σίγουρα ξεκινάμε με ένα δύσκολο παιχνίδι κόντρα στη Λετονία και προσπαθούμε αυτές τις μέρες να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε, για να είμαστε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς, που τους θέλουμε πάρα πολύ για να ξεκινήσουμε θετικά τα προκριματικά. Θέλουμε δύο νίκες κόντρα στη Λετονία και τη Λιθουανία, αλλά κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Προέχει το παιχνίδι με τη Λετονία και σε αυτό πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι» δήλωσε ο άσος του Ολυμπιακού Γιάννης Μανιάτης για τα ματς με τη Λετονία στη Ρίγα την ερχόμενη Παρασκευή (7/9) και με τη Λιθουανία εντός έδρας την Τρίτη (11/9).

Από την πλευρά του, ο σέντερ φορ του ΠΑΟΚ Στέφανος Αθανασιάδης δήλωσε: «Αυτό που θέλουμε είναι να ξεκινήσουμε με την νίκη. Πάντα στην αρχή υπάρχει λίγο άγχος, όμως πιστεύω ότι όλα τα παιδιά θα είμαστε έτοιμα για να αντεπεξέλθουμε στις συνθήκες του αγώνα για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Κάθε πρεμιέρα σίγουρα είναι δύσκολη, αλλά πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι, και στο πρώτο παιχνίδι, αλλά και στο δεύτερο».

Ο αμυντικός της Σάλκε Κυριάκος Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε ακόμη πιο αισιόδοξος, λέγοντας: «Δε μας αγχώνει η πρεμιέρα. Πιστεύουμε ότι θα είμαστε πανέτοιμοι γι’ αυτό το παιχνίδι. Ελπίζω να καταφέρουμε να πάρουμε τους τρεις πόντους και να παίξουμε εδώ με τη Λιθουανία και να κερδίσουμε και αυτό το παιχνίδι», ενώ ο πλάγιος μπακ του Παναθηναϊκού Νίκος Σπυρόπουλος, είπε: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε με το δεξί, αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τη Λετονία. Ξέρουμε τον αντίπαλο, καθώς τον είχαμε και στα προκριματικά για το EURO, και θέλουμε να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι για να κερδίσουμε το παιχνίδι».

Στις δύο τελευταίες προπονήσεις ο ομοσπονδιακός τεχνικός κ. Φερνάντο Σάντος δοκίμασε σύστημα 4-4-2 με ενδεκάδα τους: Καρνέζη, Τοροσίδη, Σπυρόπουλο, Παπασταθόπουλο, Κυρ. Παπαδόπουλο, Τζιόλη, Κατσουράνη, Μανιάτη, Φορτούνη, Γκέκα και Μήτρογλου, οι οποίοι είναι οι επικρατέστεροι για το αρχικό σχήμα. Θέση πάντως διεκδικεί και ο Σωτήρης Νίνης. Αντιθέτως, εξαιρετικά αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Γιώργου Σαμαρά, ο οποίος ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα λόγω της οσφυαλγίας που τον ταλαιπωρεί.

Ο Κροάτης κ. Ιβάν Μπέμπεκ ορίστηκε να διευθύνει την αναμέτρηση με τη Λετονία-Ελλάδα, ενώ βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του κκ. Τόμισλαβ Πέτροβιτς, Μίρο Γκργκιτς και 4ος διαιτητής ο κ. Ντομαγκόι Βούτσκοφ.

Ο κ. Μπέμπεκ δεν έχει «σφυρίξει» ποτέ την Εθνική ομάδα, έχει όμως διευθύνει τρεις εκτός έδρας αναμετρήσεις ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα: δύο ήττες του Παναθηναϊκού την περίοδο 2009-10 (3-1 από τη Σπάρτα Πράγας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και 1-0 από τη Γαλατάσαραϊ στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ), αλλά και το θρίαμβο του Αρη με 3-2 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Βιθέντε Καλντερόν» την περίοδο 2010-11 (Γιουρόπα Λιγκ).

Εν τω μεταξύ, η Εθνική Ελλάδας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα παρέμεινε πάνω από τη Βραζιλία στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, στην οποία προπορεύεται η Ισπανία. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στην ενδέκατη θέση (τον περασμένο μήνα ήταν στην δωδέκατη), μία ψηλότερα από τη Σελεσάο.

Αναλυτικά η πρώτη 20άδα της FIFA:

1. Ισπανία 1.617 βαθμοί

2. Γερμανία 1.437

3. Αγγλία 1.274

4. Πορτογαλία 1.232 (+1)

5. Ουρουγουάη 1.217 (-1)

6. Ιταλία 1.174

7. Αργεντινή 1.121

8. Ολλανδία 1.044

9. Κροατία 1.020

10. Δανία 1.006

11. ΕΛΛΑΔΑ 1.001 (+1)

12. Βραζιλία 991 (+1)

13. Ρωσία 990 (-2)

14. Χιλή 984

15. Γαλλία 965

16. Ακτή Ελεφαντοστού 912

17. Εκουαδόρ 890 (+3)

18. Σουηδία 875 (-1)

19. Τσεχία 869

20. Ελβετία 847 (+3)