Ανησυχία προκαλεί στις Αρχές η τοποθέτηση ωρολογιακού εκρηκτικού μηχανισμού από αγνώστους τα ξημερώματα του Σαββάτου στο εξωτερικό τοιχίο δίπλα στο φυλάκιο της εισόδου στη νότια πλευρά των δικαστηρίων στην πρώην Σχολή Ευελπίδων ανάμεσα στα κτίρια 5 και 7.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν πως ενδεχομένως πως η ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο δοκιμαστικής προσπάθειας και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο άτομα του λεγόμενου αντεξουσιαστικού χώρου να περνούν από την εποχή των εμπρηστικών μηχανισμών και των μολότοφ στην κατασκευή ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιήθηκε μετά από την ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση «Κύκλος Ασύμμετρου Μητροπολιτικού Πολέμου/ Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία – Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο / FAI-FRI» που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα του αντεξουσιαστικού αργά το βράδυ της Τρίτης.

Όπως ανέφεραν: «Τα ξημερώματα Σαββάτου 24 Μαρτίου 2018 τοποθετήσαμε σε φυλάκιο στην πίσω πλευρά των δικαστηρίων της Ευελπίδων, ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής έντασης, με σχεδόν μισό κιλό μαύρο μπαρούτι. Γνωρίζουμε πως ο μηχανισμός μας λειτούργησε επιτυχώς, καθώς, ενώ ήδη είχαμε απομακρυνθεί αρκετά απ’ το σημείο, ακούσαμε τον ήχο της έκρηξης, ακριβώς στον χρόνο όπου είχαμε ρυθμίσει το ρολόι και την είχαμε υπολογίσει να πραγματοποιηθεί. Δε γνωρίζουμε όμως τα υλικά της αποτελέσματα, καθώς η ενέργειά μας αποσιωπήθηκε από τα καθεστωτικά.»

Επιπλέον οι συντάκτες της προκήρυξης η ενέργεια τους έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης στον «αιχμάλωτο πολέμου» Ντίνο Γιαγτζόγλου, ο οποίος πραγματοποίησε πολύ πρόσφατα απεργία πείνας και δίψας, με αίτημα τη μεταγωγή του απ’ τις φυλακές Λάρισας στις φυλακές Κορυδαλλού, στα «έγκλειστα συντρόφια Ντάλιο, Ρωμανό, Πολίτη, Χαρίση, Γ. Τσάκαλο, στο εφετείο των οποίων παρουσιάστηκε μια δικαστική πρωτοτυπία, εισάγοντας στον τρομονόμο την κατηγορία της »ατομικής τρομοκρατίας»» και συμπληρώνουν, αποτελεί «και μια υλική απάντηση» για τις επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ για εκκενώσεις καταλήψεων ενώ τέλος κάνουν λόγο και για «τον αντάρτη πόλης και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, Λάμπρο Φούντα, ο οποίος, στις 10 Μαρτίου του 2010, έπεσε μαχόμενος»

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης εντοπίστηκαν υπολείμματα εκρηκτικού μηχανισμού στο σημείο τα οποία περισυνελλέγησαν από κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να μεταφερθούν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια ενώ την διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Επιπλέον διαπιστώθηκε πως υπήρχε ένα αχνό, όπως χαρακτηρίστηκε, μαύρισμα στο σημείο που είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός. Σημειώνεται πως δίπλα από την περίφραξη υπάρχει δάσος και έτσι είναι εύκολη η πρόσβαση οποιουδήποτε στο χώρο.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ αρχικά έλεγαν πως δεν έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, δεν υπήρξε καμία αναφορά από περίοικο για ήχο έκρηξης ή από κάποιον που να αντιλήφθηκε τυχόν υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από αυτήν.

Ωστόσο διαπιστώθηκε πως στις 03.50 του Σαββάτου υπήρξε τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση από περίοικο που ανέφερε ήχο έκρηξης χωρίς να προσδιορίσει ακριβές σημείο. Σύμφωνα με πληροφορίες στη περιοχή πήγε το πλήρωμα περιπολικού και αποχώρησε αναφέροντας πως δεν αντιλήφθηκε κάτι ύποπτο.