Πόροι 916 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων σε 385 οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας (2.000 με 15.000 κατοίκους). Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη, ο υπουργός Εσωτερικών,κ. ΠάνοςΣκουρλέτης και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος κ.κ. Αλέξης Χαρίτσηςκαι Σωκράτης Φάμελλος,ήδη από το τρέχον ΕΣΠΑ 610 εκατ. ευρώ έχουν εκχωρηθεί απευθείας στις Περιφέρειες. Παράλληλα, έχει εκδοθεί ειδική πρόσκληση 262 εκατ. ευρώ στην οποία έχουν ενταχθεί έργα, τα οποία ήδη υπερβαίνουν τον αρχικό προϋπολογισμό (φτάνουν τα 387 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, έχουν εξασφαλιστεί άλλα 44,4 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σε περίπτωση που οι δήμοι χρειαστούν έξτρα κονδύλια, όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, «τρέχει» ένα νέο πρόγραμμα δανειοδότησης δήμων 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το οποίο σε βάθος πενταετίας, μπορεί να φτάσει και τα δύο δισεκ. ευρώ. Τα δάνεια θα αποπληρώνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επίσης, υπάρχει και η «δεξαμενή» του Ταμείου Υποδομών.
Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Φάμελλος, προκειμένου να ολοκληρώσει η χώρα τις υποδομές διαχείρισης λυμάτων των οικισμών και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και το χρονοδιάγραμμα της Οδηγίας91/271/ΕΟΚ κρίθηκε σκόπιμονα συγκροτηθεί και να εφαρμοστεί ένα «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων»,το οποίο θα αφορά στους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας (άνω των 2.000 κατοίκων). «Με τον τρόπο αυτό θα επιτύχουμε προστασία της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, των πόσιμων νερών και των υδροφορέων, των υδάτων κολύμβησης και γενικά της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής», σημείωσε.
Συνολικά, 148 οικισμοί θεωρούνται εν δυνάμει σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία. Απομένουν 237 οικισμοί προς συμμόρφωση. Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εκτελούνται ή προβλέπεται να εκτελεστούν έργα για να συμμορφωθούν συνολικά 169 οικισμοί και συγκεκριμένα:
– 163 οικισμοί θα καλυφθούν με έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους του επιχειρησιακού προγράμματος «ΥΜΕΠΕΡΑΑ».
– 6 οικισμοί θα καλυφθούν με έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους του Εθνικού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 44,45 εκατ. ευρώ.
Από τους υπόλοιπους 68 οικισμούς, που δεν είναι σε συμμόρφωση με την Οδηγία:
– 47 οικισμοί δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση κατά την περίοδο 2014-2020 (οικισμοί «ορφανοί»). Από αυτούς 14 έχουν έτοιμη μελέτη και για τους υπόλοιπους απαιτείται η εκπόνηση (ή ολοκλήρωση) της μελέτης και η έκδοση αδειοδοτήσεων. Υπολογίζεται ότι οι ανάγκες για τα αναγκαία έργα ανέρχονται σε 206,7 εκατ. ευρώ.
– 21 οικισμοί έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων και πρέπει να διερευνηθούν οι τρόποι αποκατάστασης αποτελεσματικής λειτουργίας.
Τα έργα έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης από το 2020 έως το 2023.
Πληρώνουμε ακριβά τους βόθρους
Το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, η διαχείριση των αστικών λυμάτων γίνεται ακόμη με το τριτοκοσμικό σύστημα τωνβόθρων, η χώρα το έχει πληρώσει και ακόμη το πληρώνει στην κυριολεξία ακριβά. Παρότι από το 1994 έως σήμερα έχουν δαπανηθεί για επεξεργασία λυμάτων, ανεξαρτήτως προτεραιότητας οικισμών, συνολικά 2.760.912.859 ευρώ, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί τρεις φορές από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρώτη αφορά στην υπόθεση των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής για την οποία η ελληνική πολιτεία καταδικάστηκε σε εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ και επιπλέον καταβάλει 3,64 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο. Η δεύτερη υπόθεση αφορά την περιοχή του Θριασίου (αναμένεται τις επόμενες ημέρες η απόφαση του ευρωδικαστηρίου) για την οποία έχει προταθεί εφάπαξ πρόστιμο 16 εκατ. ευρώ και 35.000 ευρώ ανά ημέρα καθυστέρησης εφαρμογής της απόφασης. Και η τρίτη υπόθεση αφορά την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης στην Προσοτσάνη και το Δοξάτο Δράμας, την Ελευθερούπολη Καβάλας, τη Βάγια Βοιωτίας και τη Γαλάτιστα Χαλκιδικής.

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής καθοδήγησης για τα έργα των λυμάτων, η οποία θα γίνει σήμερα, έχει οριστεί στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που συνυπογράφηκε από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ΕΝΠΕ (Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας), την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και την ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης)και αφορά τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Γ΄ προτεραιότητας στην Ελλάδα.
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Γιώργος Πατούλης, και ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργης Μαρινάκης